Judoka Franssen naar halve finales WK, Belg Casse zo goed als zeker in finale

Judoka Juul Franssen staat op het WK in Tokyo in de halve finales van de klasse tot 63 kilogram. De 29-jarige Limburgse opende met winst op de Braziliaanse Ketleyn Quadros, elf jaar geleden goed voor olympisch brons, gevolgd door zeges op de Chinese Tang Jing en de Duitse Martyna Trajdos, die ze vorig jaar nog klopte in de strijd om brons.

De halve finale wordt een vrij pittige opgave voor Franssen. Ze neemt het dan op tegen de Française Clarisse Agbegnenou, drievoudig en regereld wereldkampioene en winnares van olympisch zilver en twee keer WK-zilver. Olympisch kampioene Tina Trstenjak uit Slovenië en de Japanse vicewereldkampioene Miku Tashiro - waar Franssen vorig jaar door werd uitgeschakeld - zijn de overige halvefinalisten.

Sanne Vermeer opende met winst op de Australische Katharina Haecker, waarna ze de Filipijnse Kiyomi Watanabe vloerde. In de kwartfinales bleek Tashiro een maatje te groot voor de dapper vechtende Vermeer, die tegen de Mongolische Boldyn Gankhaich mag strijden om een plekje in een gevecht om brons.

Bij de mannen tot 81 kilogram sneuvelde Frank de Wit al in de allereerste ronde. De sterke Nederlander werd in de slotfase verrast door Medickson Del Orbe uit de Dominicaanse Republiek.

De Belg Matthias Casse staat in de halve finales en eigenlijk al in de finale: de Europees kampioen staat gepland tegen wereldkampioen Saeid Mollaei uit Iran, maar dat gevecht wordt gehouden vóór de andere halve finale. Daarin vecht favoriet Sagi Muki uit Israël tegen de Egyptenaar Mohamed Abdelaal en Mollaei zal als Iraniër normaal gesproken het gevecht met Casse - en de strijd om brons - moeten laten schieten, omdat zijn carrière anders voorbij is.