FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 augustus 2019

Álvarez en Tadic leiden Ajax naar groepsfase Champions League

Ajax heeft zich woensdagavond verzekerd van deelname aan de Champions League. Na de 0-0 remise tegen APOEL Nicosia van vorige week wonnen de Amsterdammers voor eigen publiek met 2-0, dankzij doelpunten van Edson Álvarez en Dusan Tadic. Ajax had eigenlijk de gehele wedstrijd de controle, maar maakte pas tien minuten voor tijd een einde aan de onzekerheid. Donderdagavond wordt vanaf 18:00 uur geloot voor de groepsfase; de enige Nederlandse deelnemer zit in Pot 2.

Erik ten Hag sleutelde flink aan zijn opstelling, ten opzichte van de heenwedstrijd op Cyprus. Alleen André Onana, Nicolás Tagliafico en Joël Veltman stonden op exact dezelfde positie als vorige week. Het volledige middenveld ging op de schop: in plaats van Daley Blind, Donny van de Beek en Razvan Marin speelden Álvarez, Hakim Ziyech en Lisandro Martínez. Blind zakte terug naar de verdediging, terwijl Ziyech als aanvallende middenvelder de rol van de geblesseerde Van de Beek overnam. Álvarez stond voor het eerst in de basisopstelling van Ajax en het werd een debuut om nooit te vergeten voor de Mexicaan.

Drie minuten voor rust ontfermde Ziyech zich over een vrije trap vanaf de rechterflank, ver van het doel. Na zijn indraaiende voorzet liep Álvarez zich vrij en kopte hij raak van dichtbij: 1-0. Het was op basis van de krachtsvershoudingen geen onlogisch doelpunt, maar erg veel kansen had Ajax niet gecreëerd voorafgaand aan kopbal. De ploeg van Ten Hag had ondanks een oerwicht aan balbezit moeite om een opening te vinden bij APOEL. De bezoekers uit Cyprus groepeerden zich massaal voor het eigen strafschopgebied en raakten de bal gauw kwijt in de opbouw. Mogelijkheden voor APOEL waren er niet in de eerste helft.

De grootste kans van Ajax in de eerste helft, behoudens de 1-0, was vlak voor het doelpunt van Álvarez. Na een afgemeten voorzet van Ziyech had Tadic de bal voor het intikken bij de tweede paal, maar hj faalde. Ziyech was duidelijk de grote uitblinker in de eerste helft met goede passes, voorzetten en passeerbewegingen. In het tweede bedrijf leek Ziyech ook de 2-0 in te leiden. Na zijn voorzet leverde doelman Vid Belec slechts een halve redding op een kopbal van Tagliafico, waarna Klaas-Jan Huntelaar binnenkopte via de onderkant van de paal. Het doelpunt werd echter afgekeurd na inmenging van de VAR.

De arbitrage oordeelde echter dat Joël Veltman buitenspel stond voorafgaand aan het doelpunt, ondanks dat de verdediger niet actief leek deel te nemen aan het spel. Het was hoe dan ook millimeterwerk. Aan de overzijde werd ook een treffer van APOEL afgekeurd vanwege buitenspel. Ajax bleef zoeken naar een 'legale' 2-0 en kwam dichtbij via Ziyech, die na een individuele actie stuitte op doelman Belec. Een subtiele poging van Huntelaar bood evenmin soelaas. Omdat APOEL slechts een doelpunt nodig had, bleef de spanning voelbaar. Aan alle twijfel kwam een einde toen Tadic tien minuten voor tijd de 2-0 binnenschoot in de verre hoek, na een geweldige lange bal van Huntelaar over de breedte.

Ajax naar groepsfase Champions League (Pro Shots / Niels Boersema)
Ajax naar groepsfase Champions League (Pro Shots / Niels Boersema)

Crowdfundingsite van aardbodem verdwenen, mogelijk tonnen weg

Onder gebruikers van het crowdfundingsplatform Dream or Donate is grote onrust ontstaan nu het bedrijf plotseling opgeheven is en zowel de doneerwebsite als de Facebookpagina uit de lucht zijn. Zij vrezen dat ze hun geld kwijt zijn. Volgens de eigenaar is hij slachtoffer geworden van hackers.

Dit meldt AD op hun site.

Hogenkamp onderuit op US Open, Stephens sneuvelt gelijk

Tennisster Richel Hogenkamp kan weer inpakken. Op de US Open eindigde het avontuur voor de Nederlandse qualifier (WTA-207) na één wedstrijd in het hoofdtoernooi. Dat was niks om zich voor te schamen, want de Kroatische Donna Vekic is de mondiale nummer 23 en had het vooral in set één toch flink moeilijk met Hogenkamp: 6-7 (4), 3-6.

De winnares van 2017, Sloane Stephens, had een stuk meer te verliezen en deed dat dan ook. De Amerikaanse nummer elf van de plaatsingslijst was niet opgewassen tegen de Russische qualifier Anna Kalinskaya, die binnen anderhalf uur met 6-3, 6-4 won. Tweevoudig finaliste Viktoria Azarenka ging gelijk onderuit tegen haar als negende geplaatste Wit-Russische landgenote Aryna Sabalenka, ondanks winst in set één: 3-6, 6-3, 6-4.

De nummer drie van de wereld, Karolina Pliskova uit Tsjechië, had het na haar uiterst moeizame eerste ronde niet zo moeilijk om Mariam Bolkvadze van zich af te slaan. De Georgische nummer 202 van de wereld, via de kwalificaties geplaatst, kon na een uur inpakken: 6-1, 6-4.

Defensie detecteert drones nu ook door opvangen geluid

Defensie heeft een methode gevonden om door het opvangen van geluid zogenoemde Unmanned Aircraft Systems, oftewel drones op te sporen. Gisteren is dat succesvol getest. Drones die geen radiofrequenties gebruiken voor navigatie en besturing zijn nu niet te detecteren. Via akoestische detectie lukt dat wel.

Het opsporen van onbemande vliegende systemen gebeurt nu met radiofrequenties en radartechniek, aangevuld met ElektroOptics en camerasystemen. Deze detectiesystemen zijn echter beperkt bij het vinden van drones in verstedelijkt gebied. De akoestische mogelijkheid is een interessante aanvulling op de middelen om drones te vinden.

Dreigingen vanuit de lucht
Komende tijd volgen meer testen om drones op te sporen door hun geluid op te vangen. Dat gebeurt door het recent opgerichte Joint Nucleus Counter-UAS Test Center, ondergebracht op de Luitenant-generaal Bestkazerne in Vredepeel. Het centrum houdt zich onder meer bezig met bestrijding van dreigingen vanuit de lucht.

In handen van kwaadwillenden
De ontwikkelingen op het gebied van onbemande vliegende systemen gaan razendsnel. De mogelijke toepasbaarheid van deze apparatuur in handen van kwaadwillenden kan ernstige gevolgen hebben. Defensie is er daarom alles aan gelegen dit te voorkomen.

Agenten nemen auto hardleerse bestuurder in beslag

Rotterdamse agenten van de Zeehavenpolitie namen dinsdag tijdens een uitgebreide verkeerscontrole aan de Bijlstraat de auto van een hardleerse Rotterdammer in beslag. Hij was al zeven keer eerder aangehouden voor het rijden zonder rijbewijs.

In totaal werden bijna zestig voertuigen aan een controle onderworpen. De verkeersactie werd gehouden in samenwerking met de Douane, de Belastingdienst en het Team Verkeer en maakt deel uit van de aanpak van ondermijning in de Waalhaven.

Informatie
Verschillende motoragenten gingen op basis van vooraf verzamelde informatie op zoek naar auto’s met daarin mogelijke criminelen. De motorrijders gaven de bestuurders een volgteken en brachten ze naar de controleplaats aan de Bijlstraat. Maar niet alleen de personen waarvan al een en ander bekend was bij de instanties, werden aan een controle onderworpen. Iedereen die langs de betreffende parkeerplaats reed, had kans op een controle.

Overtredingen
De Belastingdienst nam vijf auto’s in beslag en inde ruim 13.000 euro aan openstaande boetes. De politie deelde verschillende boetes uit voor verkeersovertredingen. Daarnaast helpt de controle de agenten bij het in kaart brengen wat voor publiek de Waalhaven bezoekt en met welke reden.

Ondermijning
Ondermijnende criminaliteit, wat is dat nou eigenlijk? De exacte definitie is moeilijk in een zin samen te vatten, maar grofweg betekent het de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld, de sluipende bedreiging van de integriteit van het openbaar bestuur, overheidsambtenaren en bedrijfsleven, bedreigde bestuurders en ambtenaren, afpersingspraktijken, de innesteling van criminele fenomenen in buurten en woonwijken of het ontstaan van ‘vrijplaatsen’. Het is een maatschappelijk probleem. Praktijkvoorbeelden zijn er te over: De buurman die wiet verbouwt op zijn zolder waardoor brand kan ontstaan, de bedreiging van de burgemeester, of de dumpingen van drugsafval in wijken. Ondermijnende criminaliteit raakt ons allemaal.

Haase sneuvelt op US Open, toppers onderuit

Robin Haase is op de US Open in de eerste ronde uitgeschakeld. De Hagenaar, die zo ook in zijn tiende deelname niet verder kwam dan de tweede ronde, moest zijn meerdere erkennen in de als 20e geplaatste Argentijn Diego Schwartzman: 3-6, 6-7 (6), 0-6.

Het doek viel in de eerste ronde al voor maar liefst vijf spelers uit de top-11 van de plaatsingslijst. De Oostenrijker Dominic Thiem (4) maakte één verloren set goed tegen de Italiaan Thomas Fabbiano (ATP-87), maar daarna was hij kansloos: 6-4, 3-6, 6-3, 6-2.

De jonge Griek Stefanos Tsitsipas (8) werd na een vier uur durende thriller gevloerd door de jonge Rus Andrey Rublev (ATP-43): 6-4, 6-7 (5), 7-6 (7), 7-5. Rublev's jonge landgenoot Karen Khachanov (9) speelde ook bijna vier uur, maar kwam niet voorbij de Canadees Vasek Pospisil (ATP-216): 4-6, 7-5, 7-5, 4-6, 6-3.

Voor Roberto Bautista Agut (10) uit Spanje bleek de Kazach Mikhail Kukushkin met 3-6, 6-1, 6-4, 3-6, 6-3 te sterk, terwijl de Italiaan Fabio Fognini (11) gelijk het onderspit dolf tegen lokale held Reilly Opelka: 6-3, 6-4, 6-7 (6), 6-3.

'Snelste vrouw op vier wielen' Jessi Combs verongelukt

De Amerikaanse autocoureur Jessi Combs, die de titel ‘snelste vrouw op vier wielen’ kreeg nadat ze een snelheidsrecord vestigde in een auto met straalmotor, is overleden. Ze crashte gisteren terwijl ze probeerde het snelheidsrecord op land scherper te stellen. Combs werd slechts 39 jaar oud.

Volgens het AD meldde het kantoor van de sheriff van Harney County in Oregon dat Combs stierf in de Alvord-woestijn waar ze het record probeerde te verbeteren.

Man (30) opgepakt in bijzijn zoontje, moeder boos op arrestatieteam

Een 30-jarige Amsterdammer is gisteravond in Amsterdam-Noord door een arrestatieteam opgepakt. De vader werd in het bijzijn van zijn jarige zoontje opgepakt, zegt de moeder tegen AT5. Ze heeft geen goed woord over voor de aanpak van de politie.

De man werd rond 20.15 uur aangehouden bij de straat Schelvisch Hoofd in verband met een lopend onderzoek. Volgens de moeder had de man net zijn zoontje en twee vriendjes voor de deur afgezet, nadat hij als begeleider mee was met het verjaardagsfeestje.

"Die kinderen zijn tussen de acht en tien jaar oud en zijn zich rot geschrokken. Zij zagen hoe hij door gemaskerde gewapende mannen hardhandig werd meegenomen. De auto werd door de politie omsingeld", aldus de moeder.

De politie zegt niet in te kunnen gaan op het feit dat er mogelijk kinderen aanwezig waren bij de aanhouding. De moeder zegt dat haar is verteld dat ze een klacht kan indienen.

Politie in Etten-Leur neemt interactieve criminele kaart in gebruik

Vanmiddag heeft politieteam Weerijs uit Etten-Leur als eerste basisteam in de eenheid Zeeland West-Brabant een ‘interactieve criminele kaart’ in gebruik genomen. Hiermee worden politiedata en data uit open sources (internet) als een gecombineerde laag op een plattegrond geprojecteerd, waardoor criminele hotshots en hotspots direct zichtbaar worden en een realtime crimineel beeld ontstaat. Een paar extra ogen en oren in de wijk voor de agent op straat.

De criminele kaart werd tijdens een feestelijke opening op het politiebureau in Etten-Leur officieel geopend door burgemeester Miranda de Vries. Zij kon meteen aan de slag met dit grote interactieve scherm waarop een plattegrond van de eenheid Zeeland West-Brabant staat. Politiebestanden, maar ook data van verschillende bronnen, waaronder de Kamer van Koophandel worden via een beveiligde omgeving binnengehaald en vertaald naar de dynamische criminele kaart. Hierdoor worden in een oogopslag criminele activiteiten en bewegingen zichtbaar.

Overlap in hennep, synthetische drugs, cocaïnehandel of vuurwapens worden visueel zichtbaar. Maar ook witwaspraktijken zoals grote concentraties van dezelfde type bedrijven of bedrijven in een onlogische omgeving komen scherper in beeld. Wanneer hij rondrijdt ziet een agent natuurlijk niet wat er achter deuren afspeelt, deze kaart biedt hem de mogelijkheid om eigen kennis, ervaring en inzicht te koppelen aan andere gegevens. Dit geeft nog meer inzicht om de criminaliteit in de wijk aan te pakken.

Primeur
Operationeel Expert Bas v/d Moezel van Team Weerijs: ‘Er zijn al diverse acties uitgerold met behulp van de tafel en ik weet dat het verschil maakt voor onze collega’s op straat. Er staat zoveel informatie op die beter zicht en inzicht in je wijk geeft. Dat verandert veel hoe je hier naar kijkt en welke keuzes je maakt. Toen gesproken werd om een digitale beeldtafel als pilot in de praktijk te brengen, stond ik als eerste vooraan’.

Uitbreiding proeftuin
De criminele kaart is nog volop in ontwikkeling. De inzet van de criminele kaartbeeldtafel bij Team Weerijs is een uitbreiding van de proeftuinde eerste uitrol naar de organisatie, waarin anders kijken naar criminaliteit binnen een basisteam naar een hoger digitaal niveau wordt getild. Programmamanager Innovatiecel Rene Nuijten: 'We zijn trots dat we nu zo ver zijn om de digitale beeldtafel als pilot in de praktijk verder de organisatie in te brengen. De kracht zit in een meer effectievere politie. Ze weten meer en kunnen aan de hand daarvan beter optreden. Ze kunnen veel meer op straatniveau duiden. Het is een belangrijke stap voorwaarts Het is belangrijk datom onze mensen goed zicht hebben te bieden op wat er speelt in hun wijk en de beeldtafel is hiervoor een uitstekend middel. Het vergt een andere manier van denken en werken. Door de tafel aan hen beschikbaar te stellen, trainingen te verzorgen en vinger aan de pols te houden, helpen we ze het beste uit deze criminele kaart, zichzelf en het team te halen'.

Trots
Miranda de Vries, burgemeester van Etten-Leur verzorgde met een druk op een rode knop de officiële opening van de criminele kaart. ‘Ik ben ongelooflijk trots dat we de kaart hier in Etten-Leur als eerste hebben. We staan hier aan de wieg van iets heel moois. Door middel van de criminele kaart kunnen we ondermijning en innovatie aan elkaar koppelen. En dat is volgens mij de enige manier om de criminelen een stapje voor te zijn en blijven. Zowel politie als gemeente trekken samen op in de strijd tegen misdaad en ondermijning. Dankzij deze datagedreven manier van werken kunnen we meer boeven vangen en dat is een mooie ontwikkeling!’

Politie in Etten-Leur neemt interactieve criminele kaart in gebruik (Afbeelding: Politie)
Politie in Etten-Leur neemt interactieve criminele kaart in gebruik (Afbeelding: Politie)

Crisis bij waterschap door problemen AEB: 'Rioolslib kan bijna nergens heen'

Door de problemen bij het AEB dreigt Amsterdam het rioolslib uit de rioolzuivering niet meer kwijt te kunnen. Momenteel gaat het rioolslib, de vervuilde modder die overblijft na zuivering, naar een tijdelijke rioolzuivering in Terneuzen, maar die is tijdelijk en een definitieve oplossing is nog niet in zicht. Het waterschap spreekt van een crisis.

Sinds het Afval Energie Bedrijf (AEB) in juli grotendeels is stilgelegd, is het rioolslib uit Amsterdam een groeiend probleem geworden. Tussen het gedeeltelijk stilleggen van het Amsterdamse verwerkingsbedrijf en de tijdelijke opslag in de Zeeuwse havenstad zit ruim een maand. In de tussentijd stapelde het bedrijfsafval en het rioolslib zich op.

Tijdelijk opslag Terneuzen
Een tussenoplossing is de rioolzuivering in Terneuzen, daar komt op dit moment het rioolslib uit Amsterdam terecht. De opslag is is voor een jaar en dus tijdelijk, waardoor in tussentijd moet worden gezocht naar een andere rioolzuivering.

"Er wonen 1,3 miljoen mensen in de regio Groot-Amsterdam", zegt Ton Boon van het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV). "Die kun je niet vragen om even een tijd niet naar de wc te gaan". Behalve de opslag in Terneuzen kan Amsterdam de poeprestanten van haar inwoners op dit moment nergens kwijt.

Andere depots
Een andere mogelijkheid is om het gronddepot in Westpoort klaar te maken voor de opslag. Dit zal naar verwachting vanaf half september gebeuren. Ook is het waterschap AGV in gesprek met Rijkswaterstaat over hun baggerdepots, waar tevens vervuild baggerslib kan worden opgeslagen. Beide locaties zouden ook weer tijdelijke opslagplekken zijn.

Wel zitten er nog haken en ogen aan de opslaglocatie van Rijkswaterstaat, want de vergunning van het baggerdepot staat het storten van rioolslib niet toe. Wanneer de opslagplek wel kan worden gebruikt, is niet duidelijk, maar andere opties zijn nog niet in zicht.

AEB
"De meest ideale situatie is toch dat het AEB weer in vol bedrijf gaat draaien", zegt Boon. "Dat zou het meest gunstige zijn voor deze rioolcrisis, maar in de tussentijd moeten we zoeken naar een nauwgezette oplossing."

Vier Nederlandse boten naar halve finales op WK roeien

Op het wereldkampioenschap roeien in het Oostenrijkse Linz-Ottensheim hebben vier Nederlandse boten, allemaal in olympische disciplines, zich woensdag geplaatst voor de halve finales. Twee boten haalden het niet en moeten strijden om maximaal de dertiende plek.

Skiffeuse Laila Youssifou eindigde in haar kwartfinale als derde en dat is precies wat gevraagd werd. De Nederlandse finishte ver voor nummer vier Annekatrin Thiele, die een weinig succesvolle overstap maakte vanuit de zeer succesvolle Duitse dubbel-vier, waarmee ze twee wereldtitels en olympisch goud én zilver won.

Ook Stef Broenink maakte indruk in de skiff. Hij won zijn kwartfinale overtuigend en liet van alle acht kwartfinales uiteindelijk zelfs de op één na snelste tijd noteren, alleen de Tsjech Ondrej Synek - goed voor vijf wereldtitels, drie keer WK-zilver en drie olympische medailles - was sneller, hoewel tijden niet zoveel zeggen.

Marieke Keijser en Ilse Paulis overtuigden in de lichte dubbel-twee: het duo won de kwartfinale ruimschoots en plaatste zich dus voor de halve finales. Dat deden Amos Keijser en Nicolas van Sprang ook in de dubbel-twee, ook zij kregen dat voor elkaar met ruime winst in de kwartfinales.

In de twee-zonder ging het niet best, zowel bij de vrouwen als de mannen. Hermijntje Drenth en Kirsten Wielaard werden kansloos zesde en laatste, Freek Robbers en Michiel Mantel zaten nooit in de strijd om de volgende ronde en werden vijfde.

Bolton Wanderers blijft bestaan en mag loodzware inhaalrace aangaan

Bolton Wanderers is gered van de ondergang. De club uit de League One maakt woensdagavond melding van een overname door Football Ventures. Eerder deze week leek de overname nog te mislukken, waardoor de toekomst van de 145 jaar oude club aan een zijden draadje hing. Eerder op de woensdag werd competitiegenoot Bury FC uit de League One gezet vanwege grote financiële problemen, maar dat lot blijft Bolton dus bespaard.

Bolton werd in mei onder curatele gesteld nadat voormalig eigenaar Ken Anderson en Laurence Bassini, de beoogde nieuwe eigenaar, niet op tijd tot een akkoord waren gekomen wat betreft de overname. Het bedrijf Football Ventures wilde Bolton ondertussen al enige tijd inlijven, maar het overnameproces liep vertraging op omdat Bassini naar de rechter is gestapt om een eventuele overname door Football Ventures te blokkeren.

De betrokken partijen leken vrijdag tot een akkoord te zijn gekomen, maar de onderhandelingen klapten uiteindelijk tot grote teleurstelling van curator Paul Appleton. Vijf dagen later mag hij naar buiten brengen dat de overname toch is afgerond. "Ik heb zelden gecompliceerdere onderhandelingen gevoerd, maar ik ben blij dat er een goed einde aan is gekomen. Soms leken de obstakels onoverkomelijk en was de frustratie gigantisch, niet in de laatste plaats bij de supporters die te veel weken in onzekerheid hebben gezeten", zegt Appleton.

Bolton begon het seizoen met twaalf minpunten door de financiële malaise. Ruim een week geleden werd een duel met Doncaster Rovers afgelast, omdat er slechts drie selectiespelers beschikbaar waren. Het wordt dus een hels karwei voor the Trotters om degradatie te ontlopen.

"Natuurlijk staan ons zware tijden te wachten. Er zijn echter zoveel mensen die Bolton nauw aan het hart liggen, dat het niet anders kan dan dat de club weer succesvol wordt. Er kan een nieuwe start worden gemaakt met eigenaars die, naar mijn idee, het beste voor hebben met de supporters en de hele gemeenschap", aldus de curator.

Opnieuw grote uitbarsting Stromboli

In Italië heeft vandaag de vulkaan Stromboli opnieuw van zich laten horen. Een stevige explosie was tot ver in de omtrek te horen toen de vulkaan een flinke uitbarsting produceerde uit het zuidelijke deel van de krater. Er zijn tot nu toe geen aanwijzingen dat er mensen gewond zijn geraakt. 

De luchtvaartautoriteiten hebben code rood afgekondigd en vliegtuigen moeten via een andere route vliegen. Sinds begin juli is de vulkaan erg onrustig en waren er sindsdien kleinere explosies gezien. In de eerste twee weken van augustus werden er zeker negen openingen op de vulkaan ontdekt waaruit rook en as kwam.

Begin vorige maand viel er een dode en een gewonde bij twee zware uitbarstingen van één van de actiefste vulkanen van de wereld. Het is een zeer belangrijke toeristische trekpleister voor Italië en het eiland wordt dagelijks overspoeld door toeristen terwijl er slechts vijfhonderd vaste inwoners zijn. Sinds de felle uitbarsting van 3 juli kreeg het toerisme op het eiland een aardige dreun en na vandaag ligt het misschien wel even helemaal op zijn gat. Er worden sinds de eruptie van vorige maand in elk geval geen excursies meer gegeven naar de top van de vulkaan. 

Judoka Muki wereldkampioen, zilver voor Belg Casse

Judoka Sagi Muki heeft zich in de Nippon Budokan in Tokyo gekroond tot wereldkampioen in de klasse tot 81 kilogram. De 27-jarige Israëlische nummer twee van de wereld rekende in de finale met twee waza-ari's af met de jonge Belgische Europees kampioen Matthias Casse.

Het grote verhaal in de klasse tot 81kg is zoals gewoonlijk - helaas - nogal politiek: Muki is een Israëliër, regerend wereldkampioen Saeid Mollaei is een Iraniër en mag dus per definitie niet tegen Muki vechten, anders is zijn carrière direct voorbij. In de halve finales was Muki als eerste aan de beurt en hij won van Mohamed Abdelaal uit Egypte, waardoor Mollaei wel móest verliezen van Casse.

De coach van de Iraniër was opvallend genoeg afwezig en Mollaei leek bij vlagen zelfs voor de winst te gaan, wat bij succes een ongekend verhaal zou zijn. In de golden score nam Casse het echter over en na ruim twee minuten won de Belg alsnog, waarbij lastig te beoordelen was in hoeverre Mollaei er nog alles aan deed om te winnen.

In de strijd om brons won Antoine Valois-Fortier uit Canada van Abdelaal, terwijl Mollaei het opnam tegen de pas 21-jarige, maar gigantisch sterke Georgiër Luka Maisuradze. Mollaei's coach was terug en winst leek onmogelijk: hij zou dan 'onder' Muki op het podium moeten staan en dat gaat niet gebeuren. Maisuradze pakte een waza-ari voorsprong, Mollaei leek het vervolgens op te geven en met een vrij simpele score maakte de Georgiër het af.

Frank de Wit verloor al in de eerste ronde van de Dominicaan Medickson Del Orbe.

Muki vs Casse (Bron: YouTube)

Ten Hag laat Álvarez debuteren en geeft Huntelaar basisplaats

Edson Álvarez speelt woensdagavond voor het eerst in de basiself bij Ajax. De van Club América overgekomen Mexicaan zal zijn basisdebuut maken op het middenveld bij de Amsterdammers. 

Klaas-Jan Huntelaar krijgt van Ten Hag de voorkeur in de spits, terwijl Daley Blind weer in de defensie zal spelen. Ten Hag kan tegen APOEL geen beroep doen op de geblesseerde Donny van de Beek en de geschorste Noussair Mazraoui, die in de heenwedstrijd op Cyprus een rode kaart ontving.

Razvan Marin is na zijn optreden op Cyprus gepasseerd, waardoor Álvarez en Martínez samen met Ziyech het middenveld vormen. Blind zakt weer terug naar het hart van de defensie, waar hij een duo vormt met Joël Veltman.

Opstelling Ajax : Onana; Dest, Veltman, Martínez, Tagliafico; Alvarez, Blind, Ziyech; Neres, Huntelaar, Tadic.

Gaat Trump nu de atoombom gooien?

Gaat Trump de atoombom gooien? Dat is misschien de vraag die een journalist één deze dagen gaat stellen aan de president van de VS. De reden? De tropische storm Dorian die op de kust van Florida afkoerst. Nu het Amerikaanse Hurricane Center vandaag het bericht de deur uit deed dat Florida het doelwit is van Dorian en dat de tropische storm kan gaan uitgroeien tot zeer zware orkaan rest de vraag: Will he drop the bomb?

Nee natuurlijk gaat hij die bom niet gooien maar het was wel leuk om een paar dagen geleden nog te lezen dat hij dat vol overgave opperde. Back to reality dan maar. Tropische storm Dorian ontstond ruim een week geleden voor de kust van Afrika en koerst sindsdien gestaag af op de Cariben. Het pad was onzeker, de omstandigheden waren ook niet gunstig voor verdere ontwikkeling, dus de eerste dagen gebeurde er niet veel. Veel droge lucht en windschering op het pad van de storm en het duurde dagen voordat de depressie werd opgewaardeerd naar Tropische Storm. 

De eilanden Barbados en Martinique bleven daardoor grotendeels gespaard en hadden enkele dagen slecht weer. Puerto Rico zou echter een orkaan voor de kiezen krijgen maar de modellen werden het maar niet eens. Het orkaaninstituut van de VS durfde geen voorspelling te geven en bleef erbij dat Dorian hooguit een orkaan van eerste categorie zou worden en dat het systeem mogelijk aan flarden zou worden gescheurd tijdens de doortocht op Puerto Rico en de vijandige weersomstandigheden. Op dit moment teistert de storm de Britse Maagdeneilanden en is Dorian zojuist officieel opgewaardeerd naar een orkaan van eerste categorie. Tevens betekent dit dat de storm ten oosten van Puerto Rico langs trekt en dat ze minder onder invloed is van het eiland. Hierdoor heeft het National Hurricane Centre een voorlopige waarschuwing voor Florida uitgegeven dat de staat mogelijk zondag of maandag getroffen gaat worden door een zeer zware orkaan. 

Het zeewater op weg naar Florida is warm en de luchtvochtigheid is goed. Dorian zal nog groeien maar de vraag blijft:"Hoe krachtig wordt de storm straks echt?" Dat zal de komende dagen duidelijk worden en dan zullen we merken of een journalist Trump nog DE vraag zal stellen... 

Wil je de orkaan volgen of wil je simpelweg meer informatie over orkanen, kijk dan ook eens mee in dit topic.

Amsterdam walhalla voor drugscriminelen

Uit een rapport dat vanochtend verscheen, blijkt dat drugscriminaliteit vrij spel heeft in Amsterdam. De overheid en de politie zouden de greep op de onderwereld zijn verloren. Wat speelt er nou precies in de hoofdstad?

Het rapport 'De achterkant van Amsterdam' is opgesteld door hoogleraar Pieter Tops en onderzoeksjournalist Jan Tromp. Zij deden in opdracht van de gemeente een half jaar onderzoek naar ondermijning, de vermenging van de onder- en bovenwereld. Conclusie: het gaat om een miljardenbusiness. Zo wordt er jaarlijks voor 75 miljoen euro aan cocaïne gebruikt in Amsterdam en draaiden coffeeshops een omzet van zo'n 300 miljoen euro.

Internationale marktplaats
Afgezien van het gebruik, concludeert het rapport dat Amsterdam vooral een internationale marktplaats voor de doorvoer en verhandeling van grote partijen harddrugs is. De zware jongens schakelen daarbij kwetsbare (jonge) jongens in voor allerlei hand- en spandiensten, tot aan liquidaties toe.

Omdat er in veel wijken een zwijgcultuur heerst, heeft de recherche volgens de onderzoekers het nakijken. Daarnaast werken instanties langs elkaar heen, wordt er onvoldoende informatie gedeeld en is de overheid niet vasthoudend genoeg.

Cynisch
"En het onderzoek is nog maar een vingeroefening", geeft Olsthoorn aan. "Er moet nog steeds veel meer onderzoek gedaan worden, om precies te weten hoe groot de industrie is. Maar door de bijna cynische commentaren van de mensen die het toch op moeten lossen, zakt de moed je soms wel in de schoenen."

Toch komen de problemen rondom drugscriminaliteit in de stad niet uit de lucht vallen. "Het is ook een van de speerpunten van Halsema. Daarom heeft ze om dit onderzoek gevraagd."

Reactie Halsema
"Veel dingen wisten we al, maar achter elkaar geplaatst is het toch erg verontrustend", geeft ook Halsema aan. Anders dan het rapport doet vermoeden, is Amsterdam volgens Halsema de greep op drugscriminaliteit niet kwijt. "Tuurlijk niet. Het probleem is alleen groot, dus we willen de greep versterken", vertelde ze vanmiddag aan AT5.

Zo wordt er dit najaar het nieuwe programma 'Drugs' gelanceerd. Hoewel de burgemeester nog niet kan zeggen welke maatregelen hiermee precies worden genomen, kan ze wel vertellen dat het programma zich "sterk richt op de wijken".

Groot aantal jaren
Ook de 'normalisering van drugs' is een thema. "We gaan daarbij indringender wijzen op de sociale effecten van het gebruik van drugs. Zoals het versterken van de illegale economie, maar ook kwetsbare jongeren die onderuit gaan."

Halsema geeft daarbij wel aan dat de aanpak van drugscriminaliteit in Amsterdam 'een groot aantal jaren' in beslag gaat nemen. Een paar maatregelen treffen is volgens de burgemeester dan ook niet voldoende om het probleem daadwerkelijk tegen te gaan.

Gemeenteraad
Vanuit de gemeenteraad is er ook gereageerd op het rapport. "Rechtse partijen zeggen vooral dat het hopeloos is en dat er keihard opgetreden moet worden. Links ziet hier vooral een aanmoediging in om het gesprek aan te gaan", aldus Olsthoorn.

"Maar over één ding is iedereen het wel eens: dit is een situatie die de afgelopen vijftien tot twintig jaar is ontstaan, het zal ongetwijfeld net zo lang duren voordat we weer een stap verder kunnen komen", vervolgt hij.

'Erkennen van het probleem'
De conclusies van het onderzoek verbazen Sofyan Mbarki (PvdA) in elk geval niet. "We zien al veel langer dat drugsgeld hier vrij spel heeft." Maar Marianne Poot (VVD) is juist geschokt over de bevindingen. "Als je kijkt hoe drugscriminaliteit bezit heeft genomen van Amsterdam, dan schrik ik daar enorm van."

Volgens haar ligt de oplossing bij "handhaven en veel strenger optreden". "Daar kunnen we als gemeente zelf wat aan doen, maar we hebben ook gewoon meer politie nodig", stelt ze. "En daar moet Den Haag ons ook mee helpen."

Legalisering?
"Er moet een landelijke samenwerking komen", stelt ook Don Ceder (ChristenUnie). "Op deze wijze krijgt de onderwereld gewoon vrij spel. Ik merk dat er politiek een angst is voor de vraagkant. Maar je ziet de gevolgen daarvan."

Mbarki denkt dat legalisering een deel van de oplossing kan zijn. "Maar het begint bij het erkennen van het probleem. We moeten ook eerlijk zeggen dat we daar onderdeel van zijn, als we zoveel drugs consumeren in deze stad."

Landelijke kwestie
Uit de reacties wordt in elk geval duidelijk dat de raadsleden verwachtingsvol kijken naar wat politiek Den Haag gaat doen. "Het is nou ook niet een probleem dat zich laat beslissen in Amsterdamse gemeenteraad. Het is natuurlijk ook vooral een landelijke, zelfs internationale aangelegenheid", legt Olsthoorn uit.

De Tweede Kamer heeft dan ook al een spoeddebat aangevraagd met minister Grapperhaus over de kwestie.

Ajax-talent Dest krijgt eerste uitnodiging van Team USA

Sergiño Dest is geboren en getogen in Almere, maar hij is vanwege zijn Amerikaanse vader ook speelgerechtigd voor de Verenigde Staten. Het talent speelt zijn jeugdinterlands al voor dat land en heeft nu ook voor de eerste keer een uitnodiging ontvangen voor Team USA , de nationale ploeg van de VS.

Dest sloot in de voorbereiding op dit seizoen aan bij de hoofdmacht van Ajax en maakt vooralsnog een goede indruk namens de ploeg van trainer Erik ten Hag. De jongeling werd daarom al voorzichtig in verband gebracht met Jong Oranje, maar de Amerikanen lijken met zijn uitnodiging voor de seniorenploeg een signaal af te willen geven.

Dest was afgelopen zomer al met de Verenigde Staten Onder-20 actief op het WK en liet daar eveneens een goede indruk achter. Bondscoach Gregg Berghalter, die als speler uitkwam voor PEC Zwolle en SC Cambuur, heeft hem nu opgeroepen voor de oefeninterlands tegen Mexico en Uruguay van respectievelijk 7 en 10 september.

Als Dest besluit om in te gaan op deze uitnodiging en inderdaad speeltijd krijgt, betekent dit overigens niet dat hij niet meer voor Oranje uit kan komen. Vriendschappelijke interlands zijn namelijk niet bindend in de keuze voor een voetballand.

'Locatie songfestival gelekt'

De speurneuzen van het songfestivalforum op FOK! waren al weken op zoek naar hints. Maar nu lijkt de gaststad van het festival definitief gelekt.

User Nexum wijst er op dat Rotterdam 2020 op de site van eurovison staat. Maastricht is nergens te bekennen. Het heeft er dus alle schijn van dat de havenstad zich mag gaan opmaken voor een groot eurovisiefeest komend jaar.

Ook op social media valt het inmiddels op:

Laatste trailer voor Todd Phillips' Joker

In de laatste trailer die verschijnt voordat Joker, Todd Phillips' antwoord op de vraag "hoe wordt iemand de Joker?", in de bioscopen te zien is wordt eens te meer duidelijk dat dit niet de Joker is die je gewend bent.

Phillips gaf in interviews al aan dat zijn film zich niet bezighoudt met het DC Universe, superhelden en het voldoen aan "wat er in de comics staat". Zijn film, waarin Joaquin Phoenix de rol speelt van een man die door zijn omgeving langzaam richting het Joker-personage wordt gedrukt, heeft naar verwachting een diepere psychologische laag dan we tot nu toe in DC-films gezien hebben. En dat maakt deze film bijzonder interessant!

Joker, met naast Phoenix ook rollen voor Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy en Shea Whigham, is vanaf 3 oktober te zien.

Bol ziet ploeggenoot Mardrazo winnen in Vuelta, López neemt leiderstrui over van Roche

Ángel Madrazo heeft de vijfde etappe van de Vuelta a España. De bolletjestruidrager was de sterkste op klim naar de sterrenwacht van Javalambre. Hij won voor zijn ploeggenoot Jetse Bol en José Herrada, die de hele dag in de aanval waren. Miguel Ángel López was de sterkste van de favorieten en kwam als vierde over de streep en nam de leiderstrui over van de Ier Nicolas Roche.

De vijfde etappe in de Vuelta a España was de eerste rit met bergop aankomst. De renners moesten 170 kilometer afleggen tussen L’Eliana en Alto de Javalambre. Het beloofde spektakel te worden met steile slotkilometers, maar eerst reed er traditioneel een kopgroep vooruit. Opnieuw was bolletjestruidrager Madrazo mee gesprongen in de vroege vlucht had de Spanjaard het gezelschap van zijn Nederlandse ploeggenoot Bol en zijn landgenoot Herrada.

In het peloton had niemand zin om voor de etappe te rijden, waardoor de kopgroep van drie meer dan elf minuten pakte op het peloton. Die voorsprong zou heel lang intact blijven en dat zorgde voor een unieke kans voor een van de vluchters om een ritzege te pakken in een grote ronde. Op de slotklim naar de sterrenwacht van Javalambre moest Madrazo als eerste lossen, maar de Spanjaard kwam terug en moest daarna opnieuw lossen. Hij keerde steeds terug en in de laatste kilometer vond hij opnieuw de aansluiting en reed in de laatste honderden meters weg en pakte zo de ritzege voor zijn ploeggenoot Bol, die ook juichend over de finish kwam. Hij miste wel een unieke kans om een zege te pakken in een grote ronde.

Op de slotklim Alto de Javalambre lieten de favorieten zich goed zien. Op de lastige slotklim van 1,1 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,8 procent, met uitschieters naar de zestien procent was de eerste serieuze aanval van wereldkampioen Alejandro Valverde. Hij werd echter teruggehaald door Sepp Kuss, de Amerikaanse knecht van Primoz Roglic. Ook López was mee, net zoals het supertalent Tadej Pogačar. Het vijftal liet de rest achter, maar na een aanval van López moesten de anderen passen. Later kwam er wel een samenwerking tussen Roglic en Valverde, maar ze moesten in de etappe wel 12 seconden toegeven op de Colombiaan van Astana.

In het algemeen klassement heeft López de leiderstrui overgenomen van Roche. De Ier van Sunweb verloor anderhalve minuut op de Colombiaan. Roglic is nu de eerste achtervolger van López, de Sloveen van Jumbo-Visma heeft nu een achterstand van veertien seconden. Nairo Quintana is de nieuwe nummer drie met een achterstand van 23 seconden, terwijl zijn ploeggenoot en wereldkampioen op 28 seconden staat van López.

Lagerhuis plat voor Brexit

De Britse premier Boris Johnson heeft de koningin verzocht om het Lagerhuis op 10 september op te schorten. Dat is een paar dagen nadat de parlementsleden van het zomerreces terugkeren. Op 15 oktober, na een toespraak van de vorstin, kunnen de volksvertegenwoordigers dan pas weer aan het werk. Critici zeggen dat de opschorting is bedoeld om het tegenhouden van een no-deal Brexit te bemoeilijken.

Johnson ontkent dit echter. Hij stelt dat de huidige parlementaire sessie van 340 dagen, die begon na de verkiezingen van medio 2017, al veel te lang loopt. In bijna 400 jaar zou het maar een keer zijn voorgekomen dat een sessie in de buurt kwam. Dat was tussen 2010 en 2012, toen het 250 dagen duurde.

Tijdens de Queen's Speech van 14 oktober zal de koningin volgens Johnson de "opwindende agenda" van zijn regering schetsen. Maar parlementsvoorzitter John Bercow noemt het plan een constitutionele gewelddaad. Het Lagerhuis kan evenwel niets doen om de beëindiging van een sessie te voorkomen. Tijdens de opschorting kunnen er geen wetten worden aangenomen, en wat er voor die tijd aan voorstellen is voorbereid sterft doorgaans een stille dood.

Tijdens zijn campagne om te worden verkozen tot leider van de Conservatieve Partij - en daarmee tot premier - weigerde Johnson uit te sluiten dat hij het parlement zou laten opschorten. De verwachting was echter dat de opschorting dan tijdens de Brexit-deadline van 31 oktober plaats zou hebben. Formeel kan de vorstin een verzoek tot opschorting weigeren, maar dat zou tot een constitutionele crisis leiden. Door de toespraak van de koningin daags voor de Brexit-deadline in te plannen lijkt Johnson een dergelijk scenario te willen vermijden.

Rechtszaak
Er loopt al een rechtszaak tegen het opschorten van de parlementaire sessie, maar ook daar was de aanname dat het parlement rondom de deadline van 31 oktober zou zijn opgeschort.

De verwachting is dat de oppositie volgende week door middel van een motie van wantrouwen zal proberen nieuwe verkiezingen af te dwingen. Indien Johnson die verliest heeft hij twee weken om verkiezingen via een nieuwe motie van vertrouwen te voorkomen. Volgens zijn plan ligt het parlement dan echter plat.

Johnson wil dat Groot-Brittannië de EU op 31 oktober hoe dan ook verlaat. Hij wil de door zijn voorganger Theresa May gesloten exitdeal, die driemaal door het Lagerhuis is afgewezen, hiertoe openbreken. De EU, en met name Ierland, voelt hier echter niets voor, omdat Johnson van de garanties afwil die een harde grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek moeten voorkomen. Met de opschorting van het parlement wil Johnson vermoedelijk ook de EU onder druk zetten om toch weer te gaan praten.

Update 16.46 uur
De koningin heeft het verzoek van Johnson ingewilligd. De regering is nu gemachtigd om het parlement ergens tussen 9 en 12 september te schorsen, tot na de toespraak van de vorstin op 14 oktober. Op 21 en 22 oktober debateert en stemt het Lagerhuis dan over de toespraak, oftewel over Johnsons agenda. Dat is krap tien dagen voor de Brexit-deadline.

OM wil hogere straf en TBS voor jihadist

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep vijf jaar en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 41-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt verdacht van het ontvoeren en mishandelen van een zestien jarig meisje. Ook dreigde hij haar mee te nemen naar Syrië.

Volgens het OM heeft de verdachte een kwetsbaar meisje gedwongen om met hem in een islamitisch huwelijk te treden, omdat dat nodig was om naar Syrië te kunnen reizen. Hij hield haar in Antwerpen vast als voorbereiding op die reis. De man wordt verweten terroristische misdrijven te hebben voorbereid. Onder meer door zich het gedachtegoed van het gewelddadig jihadisme eigen te maken en dit aan het meisje voor te schotelen.

Drie weken vermist
Het slachtoffer verklaart dat zij naar Syrië moest om te strijden tegen de ongelovigen en dat niet-moslims dood moesten. Dit alles onder dreiging en met toepassing van geweld. Uiteindelijk durfde zij in de zomer van 2016 de Belgische politie te bellen, nadat ze al drie weken werd vermist.

In hoger beroep
Op 30 november 2017 veroordeelde de rechtbank in Den Bosch de man tot een gevangenisstraf van twee jaar. Het OM had drie jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist. Zowel OM als verdachte gingen in hoger beroep.

Oplopend aantal geweldsdelicten
Het OM is het deels niet eens met het vonnis van de rechtbank. Dat sprak hem onder meer vrij van het gebruik van geweld en de voorbereidingshandelingen voor een terroristisch misdrijf. De officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), vindt dat een hogere gevangenisstraf op zijn plaats is. Dit gezien de ernst van de feiten. “Verdachte is geradicaliseerd en heeft een oplopend aantal geweldsdelicten op zijn naam staan. Dat moet gestopt worden.”

Zorgwekkend
De AG concludeert dat mensen bang zijn voor verdachten. Op basis van recent onderzoek in het Pieter Baan Centrum, vindt hij dan ook dat er TBS moet worden opgelegd. “Zij zien dat er sprake is van een ernstige persoonlijkheidsstoornis bij de verdachte. Het OM vindt de inhoud van dat rapport overtuigend en zorgwekkend”, aldus de AG voor het Gerechtshof in Den Bosch.

Het Gerechtshof doet waarschijnlijk over twee weken uitspraak.

Brons voor judoka Franssen op WK

Judoka Juul Franssen heeft op het WK in Tokio brons gewonnen in de klasse tot 63 kilo. In de partij voor de derde plaats versloeg ze haar landgenote Sanne Vermeer.

Beide Nederlandse judoka's waren bezig aan een goed toernooi. In de onderlinge confrontatie voor brons was de Franssen met waza-ari te sterk voor Vermeer.

De finale ging net als in 2018 tussen de Française Clarisse Abegnenou en de Japanse Miku Tashiro. Na een partij van ruim elf minuten prolongeerde Abegnenou de WK-titel.

Haga Lyceum weigert gemeente toegang tot schoolgebouw

Het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam weigert door de gemeente gestuurde bouwinspecteurs toegang te geven tot het schoolgebouw om de veiligheid te inspecteren. Volgens schooldirecteur Atasoy hadden de inspecteurs helemaal geen reden om langs te komen.

De gemeente en het lyceum werden het vooralsnog niet eens over een eventuele uitbreiding van het schoolgebouw. Als laatste handreiking bood de gemeente een schoolgebouw aan in Bos en Lommer, maar directeur Atasoy noemde dat een 'dolksteek'. Volgens hem was het onmogelijk om op korte termijn op twee locaties les te gaan geven.

Daarom besloot hij het heft in eigen handen te nemen en een oplossing te verzinnen voor het ruimtegebrek. Er zouden inmiddels vijf extra ruimtes zijn gecreëerd waar les kan worden gegeven.

Bouwinspecteurs
De gemeente heeft de verbouwing naar eigen zeggen vernomen via 'mediaberichtgeving'. Omdat het gaat om een onaangekondigde verbouwing, werd besloten om bouwinspecteurs naar de school te sturen. Zij wilden onder meer onderzoeken of de brandveiligheid gegarandeerd blijft.

"Er krijgen immers straks kinderen les", laat een woordvoerder van de gemeente weten aan AT5. "Wij hebben het bezoek van onze bouwinspecteurs aangekondigd bij de directie van de school. De directie van de school heeft mondeling laten weten de bouwinspecteurs geen toegang te willen verlenen."

De gemeente beraadt zich daarom op vervolgstappen. Zo zijn de onderwijsinspectie en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op de hoogte gesteld.

'Alleen een herindeling'
Directeur Atasoy geeft toe de bouwinspecteurs geen toegang te hebben verleend, maar volgens hem is dat ook helemaal niet nodig. "Er heeft geen verbouwing plaatsgevonden, alleen een herindeling. Bovendien kregen we een brief dat er onafhankelijke bouwinspecteurs langs zouden komen, maar die blijken gewoon door de gemeente te zijn gestuurd."

De directeur geeft aan dat hij de bouwinspecteurs naar de 'wettelijke grondslag van hun komst' gevraagd heeft. "Er was voor hen helemaal geen reden om langs te komen. En als je toch zo graag naar binnen wilt, kun je ook gewoon de politie bellen, in plaats van meteen de media weer te bellen. Dan kunnen we je echt niet tegenhouden."

'Feyenoord strijdt met Racing Genk en Franse clubs om 'rijzende ster''

Feyenoord stuurde Dylan Vente onlangs op huurbasis naar RKC Waalwijk. De club heeft daardoor naast, de momenteel geblesseerde, Nicolai Jörgensen alleen de beschikking over de zeventienjarige Naoufal Bannis voor de punt van de aanval. Het ligt daarom in de lijn der verwachtingen dat de Rotterdammers nog een nieuwe spits aan willen trekken en volgens France Football wordt er momenteel rondgekeken in Chili.

Het doorgaans goed ingevoerde Franse medium meldt woensdag dat Ignacio Jeraldino nadrukkelijk op de radar staat in De Kuip. Feyenoord zou zelfs al een bod van anderhalf miljoen euro hebben uitgebracht op de spits van Audax Italiano, die echter meer gegadigden in Europa heeft.

De verwachting is namelijk dat Racing Genk spoedig eveneens met een aanbieding zal komen, terwijl ook een aantal Franse belangstellenden hun oog hebben laten vallen op Jeraldino. Om welke clubs het precies gaat is niet helemaal duidelijk, maar zijn naam is onlangs in ieder geval genoemd bij FC Nantes.

De 23-jarige Jeraldino speelde in het verleden in de jeugd van Parma en heeft een Italiaans paspoort, waardoor hij geen non-EU-salaris op zou hoeven te strijken.

France Football noemt de tweevoudig international van Chili, die ook op de vleugels uit de voeten kan, 'een van de rijzende sterren van de Chileense competitie'. Dit seizoen produceerde hij vooralsnog negen doelpunten en drie assists in achttien wedstrijden.

Zware blessure betekent einde seizoen voor Heerenveen-middenvelder Ras

Jan Ras komt dit seizoen niet meer in actie voor sc Heerenveen. De twintigjarige middenvelder is maandagavond zwaar geblesseerd geraakt aan zijn knie. Het talent viel in het duel tussen de beloftenploegen van Heerenveen en PEC Zwolle al na twee minuten uit. Onderzoek heeft uitgewezen dat hij de kruisbanden in zijn knie heeft afgescheurd.

De zware blessure betekent een persoonlijk drama. De Leeuwarder Courant meldt niets over de verwachte herstelperiode, maar naar verwachting komt Ras dit seizoen niet meer in actie namens de Friezen. Zijn contract in het Abe Lenstra Stadion loopt na dit seizoen af, maar de club is van plan om die verbintenis te verlengen.

Ras doorliep de gehele jeugdopleiding van Heerenveen en maakte dit seizoen zijn debuut in het eerste elftal. Hij kwam drie keer als invaller binnen de lijnen in de wedstrijden tegen Feyenoord, FC Emmen en FC Twente.

Het is niet de eerste keer dat Ras enige tijd buitenspel staat. In 2018 stond hij op het punt van doorbeken toen hij met een vriend betrokken raakte bij een verkeersongeluk. Hij brak zijn bovenarm, waarbij het zenuwstelsel werd aangetast.

Hij had in totaal dik een jaar nodig om te herstellen. "Dat was een onzekere periode, ja", liet Ras onlangs weten in een interview met het Algemeen Dagblad. "Natuurlijk haal je dan steun uit het geloof. De knop ging snel om, ook met hulp van de club en de artsen. Gelukkig heb ik verder weinig achterstand opgelopen. Daar ben ik zó dankbaar voor."

Ten Hag heeft geen spijt: "Achteraf is het een koe in de kont kijken"

Erik ten Hag heeft geen spijt van zijn beslissing om Klaas-Jan Huntelaar niet in de basis van Ajax voor het eerste duel met APOEL Nicosia te zetten. De Champions League-wedstrijd op Cyprus leek bij uitstek geschikt voor de ervaren aanvaller, maar desondanks koos Ten Hag ervoor om de routinier in te laten vallen.

"Hoe we daar zijn begonnen, was qua bezetting voorin heel succesvol", verzekert Ten Hag woensdag in De Telegraaf. "Achteraf is het een koe in de kont kijken, want als ik het andersom had gedaan en het was verkeerd gegaan, dan hadden jullie allemaal geroepen: waarom begin je niet in de Dusan Tadic-variant?"

Ten Hag opteert in de return in de Johan Cruijff ArenA mogelijk wel voor Huntelaar. De doelgerichtheid en het vuur dat de 36-jarige aanvaller brengt zijn belangrijke factoren.

"Het zijn factoren, waardoor hij altijd zou moeten spelen, maar we kiezen niet altijd voor hem. We hebben ook wedstrijden zonder hem gespeeld en heel succesvol", benadrukt de trainer.

"Maar Klaas-Jan voegt iets aan ons spel toe. Het is de reden waarom hij er ondanks zijn leeftijd nog altijd is. Hij is gretig en een voorbeeld door het gif dat en de doelpunten die hij brengt." Alleen een overwinning telt voor Ajax na het doelpuntloze gelijkspel op Cyprus.

2 klachten, Rotterdams Zuiderpark op slot voor popfestivals

Na de klachten van maar liefst twee, ja u leest het goed: TWEE, omwonenden trekt de rechter het besluit van Rotterdam, om het populaire Zuiderpark aan te wijzen als evenementenlocatie, door de wc. Het is per direct niet meer toegstaan om er festivals en dergelijke te organiseren. Dat maakt de Raad van State vandaag bekend. 

Het bestemmingsplan heeft betrekking op het Zuiderpark in Rotterdam en maakt het mogelijk om daar evenementen te houden, waaronder popfestivals. Twee omwonenden zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn bang dat de evenementen hun woon- en leefklimaat aantasten. Volgens hen is niet duidelijk hoeveel evenementen er in het park plaats mogen vinden, en met welke geluidsbelasting. Ook zou er geen onderzoek zijn gedaan naar de gevolgen van de evenementen.

Over twee weken zou het Baroeg Open Air festival plaatsvinden; het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren met het festival, evenmin als wat er met het Crazy Sexy Cool Halloween festival gaat gebeuren dat voor eind oktober gepland staat. 

Man (57) om het leven gekomen bij eenzijdig ongeval

Bij een eenzijdig verkeersongeval op de N50 bij Kamperveen is vanmorgen vroeg een man om het leven gekomen. Het slachtoffer, een 57-jarige man uit Emmeloord, reed even na 4:30 uur tussen Kampen Zuid en Hattemberbroek.

Ter hoogte van Kamperveen verloor hij door onbekende oorzaak de macht over het stuur en botste tegen de middengeleider. De man overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De N50 werd enige tijd in beide richtingen afgesloten.

Achtervolgde automobilist scheurde politieauto met 200 kilometer per uur voorbij

De automobilist die gisteravond werd achtervolgd door de politie, reed even daarvoor met 200 kilometer per uur over de vluchtstrook van de A9.

Agenten van de Landelijke Eenheid werden ter hoogte van de A9 en de A1, nabij Abcoude, door de auto over de vluchtstrook op hoge snelheid gepasseerd. Toen zij het kenteken controleerden, rolden daar meerdere overtredingen uit het systeem, waaronder asociaal rijgedrag.

Daarop werd de achtervolging op de auto ingezet. Volgens de politie werd de situatie dermate gevaarlijk, dat besloten werd om de achtervolging 'ruime tijd van te voren' te staken. Enige tijd later zagen zij in de verte een ongeluk gebeuren, waarbij naar later bleek de bewuste auto was betrokken.

Lees ook: Achtervolging eindigt met ongeluk op A2

Bij het ongeluk waren meerdere auto's betrokken. Meerdere mensen raakten lichtgewond, maar zij konden allemaal ter plekke worden behandeld. De schade aan de betrokken voertuigen is volgens de politie aanzienlijk. Vanwege het onderzoek werd de A2 richting Utrecht enige tijd afgesloten.

De bestuurder is aangehouden en zit vast. Er is een bloedtest afgenomen om te controleren op verdovende middelen en hij wordt verhoord.

Duitsers en Spanjaard met heroïnepers in auto opgepakt

Bij een controle op de A2 ter hoogte van Born heeft de politie vannacht drie mannen aangehouden die in een verborgen ruimte van hun personenauto een heroïnepers vervoerden. De drie hadden zelf enkele duizenden euro’s aan contanten op zak.

De aangetroffen ruimte bleek groot genoeg om daar vele kilo’s harddrugs en stapels geld in op te slaan. De mannen die zijn aangehouden zijn twee inwoners van Duitsland (41 en 42 jaar) en een inwoner van Spanje (45 jaar). De wagen is in beslag genomen.

Man neergestoken tijdens vechtpartij

Afgelopen nacht heeft een vechtpartij plaatsgevonden nabij de kruising Margrietenlaan/Irislaan. in Vlissingen Een 28–jarige Vlissinger is daarbij flink gewond geraakt door een mes. De dader is op de vlucht geslagen.

Omstreeks 02.00 uur stuurde de meldkamer enkele eenheden naar de Margrietenlaan vanwege een vechtpartij waarbij een groep mannen betrokken zou zijn. Op de aangegeven plek werd het slachtoffer bloedend op de grond aangetroffen. Enkele mannen stonden zeer ontdaan rondom hem heen. Ambulancemedewerkers hebben de man eerste hulp verleend en hem vervolgens met spoed naar een ziekenhuis gebracht voor verdere behandeling.

Op de vlucht
Direct is een technisch sporenonderzoek gestart waarbij enkele spullen zijn veilig gesteld. Uit getuigenverklaringen wordt als snel duidelijk wie de vermoedelijke dader is van de steekpartij. Hij is nog voortvluchtig. De aanleiding van dit incident is op dit moment nog onduidelijk.

Vergunning voor crematorium Utrecht terecht verleend

De gemeente Utrecht heeft geen fouten gemaakt bij het verlenen van een vergunning voor de bouw van een crematorium op Begraafplaats St. Barbara in Utrecht. Dat is het oordeel van de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. Omwonenden zijn het niet eens met de verleende vergunning. Ze willen dat de voorzieningenrechter de vergunning daarom schorst, zodat St. Barbara niet met de bouw kan beginnen. De voorzieningenrechter heeft dit verzoek afgewezen.

Bestemmingsplan
Begraafplaats St. Barbara is een monumentale begraafplaats, met onder andere een kantoor, aula en kapel. Eind 2018 vroeg St. Barbara een vergunning aan voor de bouw van een crematorium met één oven. De gemeente Utrecht verleende die vergunning, maar moest hiervoor wel afwijken van het bestemmingsplan. Dit kon door gebruik te maken van de zogenoemde afwijkingsbevoegdheid. Die stelt dat er afgeweken kan worden van een bestemmingsplan als er sprake is van de bouw van een bijbehorend bouwwerk of uitbreiding daarvan.

Volgens 730 omwonenden en een stichting is die bevoegdheid in deze zaak ten onrechte toegepast. Zij zijn van mening dat het crematorium geen bijbehorend bouwwerk kan zijn omdat het in strijd is met het bestemmingsplan. De voorzieningenrechter ziet dit anders en oordeelt dat de gemeente Utrecht de juiste procedure heeft gevolgd bij het verlenen van de vergunning.

Verkeersoverlast
De omwonenden vinden dat het plan ook leidt tot een onaanvaardbare verkeerstoename, omdat volgens hen met de komst van een crematorium het aantal uitvaarten zal toenemen. St. Barbara lichtte tijdens de zitting toe dat er niet meer dan twee uitvaarten per dag zullen plaatsvinden. Dat is nu ook al het geval. Bovendien is er nu ook geen maximum aantal begrafenissen vastgelegd. Aangezien het maximaal aantal uitvaarten per dag niet groeit, leidt de bouw van een crematorium volgens de gemeente Utrecht niet tot meer verkeer. De voorzieningenrechter volgt de gemeente hierin.

Uitstoot
Ook de uitstoot van het crematorium wordt door omwonenden aangehaald in hun verzoek. Die zou een negatief effect hebben op hun gezondheid. De gemeente Utrecht verwijst hierbij naar richtlijnen van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Hierin staat dat een crematorium op 100 meter afstand van de dichtstbijzijnde woning moet liggen. In dit geval liggen de dichtstbijzijnde woningen op meer dan 150 meter. De gemeente Utrecht stelt dat het leefklimaat daardoor niet op onaanvaardbare mate wordt aangetast. Ook hierin volgt de voorzieningenrechter de gemeente.

Geheimhouden stukken 'Hofstadtaps' onvoldoende onderbouwd

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties moet een nieuw besluit nemen over het al dan niet openbaar maken van stukken over het afluisteren van de zogenoemde Hofstadgroep. De minister heeft onvoldoende onderbouwd waarom het niet mogelijk is om die stukken openbaar te maken. Dat blijkt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van vandaag (28 augustus 2019).

Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, was lid van de Hofstadgroep. Een journalist die onderzoek doet naar de moord op Van Gogh en naar de vraag of B. alleen handelde of handlangers had, wil meer weten over de werkwijze van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) rond de Hofstadgroep, zowel vóór als na de moord op Van Gogh. Vanwege de nationale veiligheid heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, onder wiens verantwoordelijkheid de AIVD valt, geweigerd stukken openbaar te maken.

Algemene uitleg niet voldoende
Ondanks verzoeken van de Afdeling bestuursrechtspraak om verduidelijking heeft de minister volstaan met een algemene uitleg waarom de nationale veiligheid in gevaar komt als er stukken openbaar worden gemaakt. Zo’n algemene en weinig concrete uitleg is niet voldoende. De minister moet per stuk of onderdeel daarvan onderbouwen waarom openbaarmaking ervan de nationale veiligheid zou schaden.

Weigering openbaarmaking in sommige gevallen terecht
De Afdeling bestuursrechtspraak heeft – met toestemming van partijen – inhoudelijk kennis kunnen nemen van stukken van de AIVD, zonder dat anderen dat konden doen. Aan de hand van de inhoud van deze geheime stukken is naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak voor een deel van de stukken duidelijk dat de nationale veiligheid zou kunnen worden geschaad als deze openbaar worden gemaakt. De weigering om deze stukken openbaar te maken is dan ook terecht.

Twijfel over volledigheid stukken
Voor een ander deel van de stukken geldt dat niet. De Afdeling bestuursrechtspraak twijfelt of zij wel alle tapverslagen heeft gekregen, ondanks dat de minister heeft gezegd dat alles uit het archief van de AIVD is ingediend. 'Vooralsnog is de Afdeling bestuursrechtspraak er niet van overtuigd dat er niet meer is van vóór de moord', staat in de uitspraak. Uit rapporten van toezichthouder CTIVD wordt duidelijk dat al op ten minste drie verschillende momenten vóór de moord in november 2014, tapverslagen zijn uitgewerkt. Verder staat in rapporten van de toezichthouder dat er een tekort was aan audiobewerkers die de taps konden uitwerken. Dat laat zich niet goed rijmen met de beperkte omvang van de verstrekte tapverslagen van de periode vóór de moord die de Afdeling bestuursrechtspraak heeft ingezien.

Opnieuw beoordelen en onderzoek doen
De minister moet nu opnieuw beoordelen of zij die tapverslagen en een ander stuk aan de journalist verstrekt of niet. Als zij dat weigert, dan moet zij per onderdeel van die stukken onderbouwen waarom zij openbaarmaking weigert. En de minister moet opnieuw onderzoek doen naar de vraag of er meer tapverslagen zijn van de periode vóór de moord. Als het onderzoek niet meer tapverslagen oplevert, dan moet de minister aannemelijk maken dat de verslagen er inderdaad niet zijn. Als de tapverslagen er eerst wél waren maar nu niet meer zijn, dan moet de minister duidelijk maken waarom de verslagen er niet meer zijn.

'Rijnvarenden' hoeven geen dubbele premies te betalen

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag beslist dat 2 zogenoemde ‘Rijnvarenden’ geen dubbele premies hoeven te betalen voor hun sociale verzekeringen. Hun werkgever had deze destijds voor hen afgedragen in Luxemburg, waar de werkgever gevestigd was. Maar de Nederlandse Belastingdienst legde hen ook een belastingaanslag voor Nederlandse premies volksverzekeringen op. Het hof vindt nu dat de belastingaanslagen voor deze Nederlandse premies moeten worden verminderd met het bedrag dat voor hen in Luxemburg al is betaald aan sociale verzekeringspremies.

Rijnvarenden
De betreffende Rijnvarenden werkten op binnenvaartschepen die door West-Europa voeren, met name op de Rijn. Hun voormalige werkgever heeft in die tijd voor hen sociale verzekeringspremies afgedragen in Luxemburg, waar de werkgever gevestigd was. Het is echter gebleken dat deze premies niet in Luxemburg, maar in Nederland betaald hadden moeten worden. Daarom zijn door de Belastingdienst aan de werknemers aanslagen van in totaal enkele tienduizenden euro’s opgelegd.

Internationale afspraken
Met ingang van 1 mei 2010 gelden er in de Europese Unie afspraken om te voorkomen dat meerdere lidstaten van dezelfde persoon sociale verzekeringspremies heffen. Voordat zulke premies worden geheven, moet er sinds die datum tussen lidstaten worden overlegd om te bepalen in welke EU-lidstaat een werknemer verzekerings- en premieplichtig is, de zogenoemde Europese toepassingsverordening. In het geval van deze Rijnvarenden hadden Nederland en Luxemburg met elkaar moeten overleggen om dubbele heffing te voorkomen, maar dat hebben zij niet gedaan, constateert het hof.

Dubbele heffing ongedaan maken
Het hof wijst op de toepassingsverordening en vindt dat de dubbele heffing van sociale verzekeringspremies van de Rijnvarenden alsnog ongedaan moet worden gemaakt, en vermindert daarom de belastingaanslagen voor de in Nederland geheven premie volksverzekeringen met de premiebedragen die eerder al in Luxemburg zijn geheven. Het hof oordeelt daarmee anders dan de rechtbank die de beroepen van de Rijnvarenden ongegrond achtte.

Kamervragen
Naar aanleiding van mediaberichtgeving over deze kwestie zijn dit voorjaar Kamervragen gesteld. De staatssecretaris van Financiën heeft in zijn antwoorden gesteld dat in een andere EU-lidstaat geheven premies in Nederland niet hoeven te worden verrekend met de Nederlandse premieheffing. Dit klopt voor de situatie vóór 1 mei 2010, maar sinds die datum geldt voor EU-lidstaten de verplichting om dubbele heffing vooraf te voorkomen en, als dat niet is gelukt, achteraf ongedaan te maken door de in een andere lidstaat geheven premies in Nederland te verrekenen: de Europese toepassingsverordening.

Kijk porno voor het goede doel

Stranden en zeeën worden steeds vuiler door grote hoeveelheden kunststof. De non-profitorganisatie Ocean Polymers wil hier wat aan doen. Op termijn willen ze met een eigen schip de zee op en afval opruimen. Van dit afval wordt brandstof gemaakt waarmee het schip dan weer aangedreven kan worden. Hierbij krijgen ze hulp van Pornhub met de actie "The Dirtiest Porn Ever". Iedere keer dat de bezoekers de bijbehorde video bekijken, doneert Pornhub een bepaald bedrag aan Ocean Polymers.

"We zijn best vies hier bij Pornhub", vertelt topman Corey Price. "Maar dan hoeven onze stranden dat nog niet te zijn." In de bijbehorende video hebben het stel Leolulu seks met elkaar op een vervuild strand. Schoonmakers in Pornhub-overalls ruimen intussen het strand op. Op de bijbehorende pagina beschrijft Pornhub wat je zelf kunt doen om oceaanvervuiling tegen te gaan en roept men bezoekers op om zo weinig mogelijk plastic te kopen en het afval te recyclen.

Ocean Polymers is blij met de samenwerking met de pornowebsite. "Dit is een merk met een significant wereldwijd bereik bij zowat alle doelgroepen", aldus directeur Heather Wigglesworth. "Meer bedrijven van deze grootte zouden dit moeten doen."

Dit is de introductievideo. De lange versie vindt je op www.dirtiestporn.com


Judoka Franssen naar halve finales WK, Belg Casse zo goed als zeker in finale

Judoka Juul Franssen staat op het WK in Tokyo in de halve finales van de klasse tot 63 kilogram. De 29-jarige Limburgse opende met winst op de Braziliaanse Ketleyn Quadros, elf jaar geleden goed voor olympisch brons, gevolgd door zeges op de Chinese Tang Jing en de Duitse Martyna Trajdos, die ze vorig jaar nog klopte in de strijd om brons.

De halve finale wordt een vrij pittige opgave voor Franssen. Ze neemt het dan op tegen de Française Clarisse Agbegnenou, drievoudig en regereld wereldkampioene en winnares van olympisch zilver en twee keer WK-zilver. Olympisch kampioene Tina Trstenjak uit Slovenië en de Japanse vicewereldkampioene Miku Tashiro - waar Franssen vorig jaar door werd uitgeschakeld - zijn de overige halvefinalisten.

Sanne Vermeer opende met winst op de Australische Katharina Haecker, waarna ze de Filipijnse Kiyomi Watanabe vloerde. In de kwartfinales bleek Tashiro een maatje te groot voor de dapper vechtende Vermeer, die tegen de Mongolische Boldyn Gankhaich mag strijden om een plekje in een gevecht om brons.

Bij de mannen tot 81 kilogram sneuvelde Frank de Wit al in de allereerste ronde. De sterke Nederlander werd in de slotfase verrast door Medickson Del Orbe uit de Dominicaanse Republiek.

De Belg Matthias Casse staat in de halve finales en eigenlijk al in de finale: de Europees kampioen staat gepland tegen wereldkampioen Saeid Mollaei uit Iran, maar dat gevecht wordt gehouden vóór de andere halve finale. Daarin vecht favoriet Sagi Muki uit Israël tegen de Egyptenaar Mohamed Abdelaal en Mollaei zal als Iraniër normaal gesproken het gevecht met Casse - en de strijd om brons - moeten laten schieten, omdat zijn carrière anders voorbij is.

Football Manager 2020 komt begin november uit

Sports Interactive en SEGA hebben bekendgemaakt dat aspirant-managers begin november met Football Manager 2020 aan de gang kunnen. Dit jaar is ook de eerste keer in Football Manager geschiedenis dat de game als launchtitel op een nieuw platform beschikbaar is. Football Manager 2020 zal debuteren op Google Stadia.

Football Manager 2020 voor pc, Mac en Stadia, Football Manager 2020 Touch voor pc, Mac, iOS en Android, en Football Manager 2020 Mobile voor iOS en Android zullen allemaal tegelijk uitgebracht worden in het begin van november. Football Manager 2020 Touch voor Nintendo Switch zal eind november volgen.

Football Manager 2020 geeft spelers de kans om de dienst uit te maken bij hun favoriete club, waar ze het lot van de club in handen nemen en alle keuzes maken die een echte manager maakt. Dit allemaal in een poging het team te ontwikkelen en een blijvend succesniveau aan te houden.

Miles Jacobsen, Studio Director bij Sports Interactive, zegt: “Football Manager op Stadia komt inclusief technologie die alleen op dat platform beschikbaar is, met de kracht van de cloud en de datacentra van Google die ervoor zorgen dat meer wedstrijden parallel verwerkt kunnen worden met behulp van vrije bandbreedte over het hele systeem – dit betekent dat je meer competities in je save kunt laden of gewoon voor een snellere ervaring kunt gaan door het aantal competities hetzelfde te houden, met snellere verwerking dan op andere platformen.

Vuelta: Etappe 5 - Stevige slotklim

De Vuelta heeft vier etappes achter de kiezen, de hoogste tijd voor een aankomst bergop dus. Fabio Jakobsen pakte gisteren in zijn tweede massasprint in een grote ronde gelijk de winst, vandaag mag hij zich naar bijna 2000 meter hoogte slepen.

De heren starten in L'Eliana, waarna het gelijk een stuk omhoog gaat. Via tientallen kilometers Spaans vlak kruipen we langzaam maar zeker nog een paar honderd meter omhoog, tot een dikke kilometer boven zeeniveau. Op ruim tien kilometer van de streep gaan we dan klimmen en wel naar het observatorium van Javalambre, dat is altijd mooi.

Voor de meer uitgebreide details en een voorspelling verwijzen we gewoon weer door naar de voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier. Daar lezen we ook dat de start om iets voor één uur is, maar de uitzending begint wederom pas om 15.00 uur. De finish ligt opnieuw grofweg tussen 17.20 en 17.50 uur, maar inschakelen doen we natuurlijk wat eerder.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Pc-systeemeisen voor Ghost Recon: Breakpoint bekendgemaakt

De officiële systeemeisen en features voor de PC-versie van Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint zijn onthuld. De pc-versie van de game bevat exclusieve features, waaronder 4K resoluties, ongelimiteerde framerate, multi- en widescreenondersteuning en volledige pc-optimalisatie. Hieronder een gedetailleerd overzicht van de systeemeisen.

Ghost Recon: Breakpoint systeemeisen

De bèta van Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint start op 5 september. Spelers met een pre-order en spelers die zich hebben aangemeld voor Uplay+ (ook voor de gratis proefperiode) hebben gegarandeerd toegang. Andere spelers maken kans op deelname door zich in te schrijven op ghostrecon.com/beta. De game is vanaf 4 oktober verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc en later verschijnt het op Google Stadia.

Een opsomming van de pc-features zie je hieronder.

Rutte ontvangt Canadese gouverneur-generaal Payette en oorlogsveteraan Don White

Minister-president Rutte ontvangt op vrijdag 30 augustus 2019 de Canadese gouverneur-generaal Payette op het ministerie van Algemene Zaken. De ontmoeting staat in het teken van de goede relatie tussen Canada en Nederland en vindt plaats in aanloop naar de viering van 75 jaar bevrijding in Nederland, die op zaterdag 31 augustus officieel van start gaat in Terneuzen.

Na afloop van het gesprek met de gouverneur-generaal, ontvangt de minister-president ook de Canadese oorlogsveteraan Don White op het ministerie. In aanwezigheid van gouverneur-generaal Payette krijgt White de naar hem vernoemde tulpen overhandigd.

De minister-president ontmoette White vorig jaar op het Bevrijdingsfestival in Leeuwarden, waar White eregast was omdat hij tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland vocht tegen de Duitse bezetters. Tijdens zijn bezoek aan Canada in oktober vorig jaar heeft de minister-president White in Ottawa opnieuw ontmoet. In april van dit jaar doopte minister-president Rutte in de Keukenhof een nieuwe tulp tot ‘Don White Tulp’ ter herinnering aan White en alle anderen die hun leven riskeerden voor de vrijheid van Nederland.

Man (29) ernstig mishandeld bij Trekkertrekfestival

Een 29-jarige man werd zondagnacht 11 mei ernstig mishandeld na het Trekkertrekfestival in Oud-Vossemeer. Via Opsporing Verzocht is de politie op zoek naar mensen die informatie hebben over dit voorval.

Het slachtoffer bezocht met zijn vriendin het festival. Een gezellig uitje, dat aan het eind van de avond een andere wending kreeg. Bij het verlaten van de feesttent - rond 01:00 uur – kwam de vriendin de ex van haar partner tegen. De dames kregen ruzie, maar nadat het stel was weggelopen, werd de man uit het niets tegen de grond geslagen. Eenmaal op de grond gelegen werd hij door drie mannen tegen het hoofd getrapt. Hij liep hierdoor diverse breuken in zijn gezicht op.

Het is nog onduidelijk of het conflict tussen de twee vrouwen iets te maken had met de mishandeling. Er is vooralsnog geen duidelijke link tussen het slachtoffer en zijn aanvallers. De daders zouden tussen de 25 en 30 jaar oud zijn. Een van hen had kort blond haar, een smal postuur en droeg een zwarte bril met een groot montuur.

Getuigen en / of mensen met meer informatie kunnen bellen met 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Bijrijdster quad overleden na verkeersongeval

Een bijrijdster op een quad is vannacht overleden nadat zij betrokken was bij een verkeersongval. De bestuurder van de quad raakte gewond. De quad en een personenauto kwamen rond 21.25 uur op de kruising Tramsingel en Gieterijstraat in Breda met elkaar in aanrijding. De beide opzittenden, een 34-jarige man uit Tilburg en een 30-jarige vrouw uit Breda, van de quad raakten gewond en zijn naar een ziekenhuis overgebracht.

Bij het ongeluk werd ook een traumahelikopter opgeroepen voor eerste hulpverlening. De vrouw is later in de nacht in het ziekenhuis aan haar verwondingen overleden. De 30-jarige automobilist bleef ongedeerd. Verkeersongevallenanalisten hebben op de plek van het ongeval sporenonderzoek gedaan. Er zijn getuigenverklaringen opgenomen. De politie doet verder onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Animal Rights is klaar met eendenslachter Tomassen

In de zomer van 2018 liet Animal Rights door middel van NVWA-inspectierapporten, opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), zien dat er veel mis is bij eendenslachthuis Tomassen Duck-To in Ermelo. Een nieuw Wob-verzoek dat betrekking heeft op de eerste maanden van 2018 toont opnieuw veel misstanden aan.

“Ons geduld met ‘eendenbaron’ Tomassen is op,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. “Deze eindverantwoordelijke voor al het eendenleed in Nederland moet gestopt worden.”

Hygiënevoorschriften overtreden
Tussen januari en augustus 2018 werd er maar liefst negen keer een rapport van bevindingen (RvB) opgemaakt omdat karkassen “fecaal verontreinigd” waren; in gewoon Nederlands: “Er zit stront aan het eendenvlees.”

Uit de inspectierapporten blijkt ook dat gereedschappen en ander verwerkingsmateriaal regelmatig niet goed schoongemaakt worden. Een ander in de inspectierapporten steeds terugkerend feit is condensvorming in de eendenvleesfabriek. De condens bevond zich ook boven de transportband met karkassen. Een ander regelmatig geconstateerd hygiëne probleem is het niet functioneren van de sterilisator voor snijgereedschap.

Voor het met voeten treden van dierenwelzijnsvoorschriften worden vreemd genoeg geen rapporten van bevindingen opgemaakt. Het lijkt net alsof voor de NVWA dierenleed van ondergeschikt belang is. Toch blijkt uit de inspectierapporten dat er ook op dat gebied heel veel mis gaat in het slachthuis, met dierenleed als gevolg.

Bedwelmen gaat regelmatig mis
De beschikbare NVWA inspectierapporten beslaan de periode van 1 januari 2018 tot 31 mei van dat jaar. Onder meer het bedwelmen van dieren gaat regelmatig mis: Op 4 januari voldoet de bedwelming niet en gaat, in de woorden van de NVWA-inspecteur, de “bedwelming moeizaam.” Op 8 februari wordt genoteerd: “bewustzijnsverlies houdt niet aan tot de dood is ingetreden.” Op 22 maart constateert de inspecteur “meerdere dieren (5) in 5 minuten, met tekenen van bewustzijn bij het aansnijden. O.a. slikbewegingen, oogreflexen, fladderen en optrekken van de nek.” Op 5 april voldoet het “snijden en verbloeden” niet: “halsslagaders / toevoerende vaten worden niet (allebei) goed aangesneden.” Op 17 april komen dieren “bij voor het aansnijden of tijdens verbloeden” en “een onbedwelmd dier is gewoon aangesneden.”

Nog meer dierenleed
Ook voor het slachten gaat er veel mis en wordt regelmatig genoteerd dat door personeel ruw met dieren wordt omgesprongen. Eenden in de wachtruimte moeten verplaats worden, omdat ze happen naar lucht. Eenden die van de haken vallen, waaraan ze opgehangen werden, zwerven door het slachthuis.

Tussen de inspectierapporten zitten ook enkele vangletsel tellingen. Deze variëren tussen de 0,8 en 1.75%. Op ruim 8 miljoen geslachte eenden per jaar gaat het dan om vele tienduizenden eenden die bij het slachthuis aankomen met botbreuken en/of bloedingen; een vreselijke martelgang.

Uit de inspectierapporten blijkt verder dat er regelmatig tekenen van salpingitis worden geconstateerd. Salpingitis is eileiderontsteking die gepaard kan gaan met zeer hevige pijn.

Illegaal slachten
Uit het nieuwe Wob-verzoek  blijkt nu dat tot 2016 Tomassen Duck-To zich hield aan de toegestane slachtaantallen, maar daar na de overname van eendenslachterij VSE structureel over heen ging en dat nog steeds doet. Nadat Tomassen Duck-To een nieuwe vergunningsaanvraag indiende, heeft de gemeente Ermelo een opgelegde last onder dwangsom opgeschort. De aanvraag loopt nu nog steeds en lijkt mede in verband met de Raad van State uitspraak met betrekking tot de PAS (plan aanpak stikstof) op de lange baan geschoven. Tomassen Duck-To blijft dus meer eenden slachten dan vergund zonder dat er zicht is op legalisatie van zijn illegale activiteiten (de voorwaarde voor opschorting van de dwangsom).

Handhaving op de undercover eendenvangbeelden
In juli 2019 handhaafde de NVWA dan eindelijk op de undercover eendenvangbeelden: Ze deelde een boete uit voor het doodslaan van eenden in Epe en gaf schriftelijke waarschuwingen aan alle drie betrokken eendenhouderijen. Dit vormt een belangrijk precedent: Op zichzelf staande undercoverbeelden kunnen, zonder aanvullend bewijs, gebruikt worden om te handhaven. Toch zijn waarschuwingen en boetes onvoldoende, want ze stoppen het leed niet; dat gebeurt pas als de eendenhouderij verboden wordt.

Demonstratie
Daarom demonstreert Animal Rights samen met de Save Movement op 30 augustus van 12:00 tot 15:00 opnieuw bij het eendenslachthuis van Tomassen Duck-To aan de Fokko Kortlanglaan 116 in Ermelo. “Wij willen een einde aan deze misselijkmakende industrie,” zegt Animal Rights directeur Susan Hartland.

“Een watervogel houden in een schuur zonder zwemwater, zonder ooit naar buiten te mogen, zonder daglicht, is misdadig,” legt Vermeulen uit. “De manier waarop eenden gehouden worden, staat zo ver af van hun natuurlijke behoeften dat afschaffen van deze industrie de enige rechtvaardige actie is.”

Animal Rights filmde in 2018 de misstanden bij het vangen van eenden. “Na het vangen en transport is hun ellende nog niet voorbij,” volgens Hartland. “Ze belanden vervolgens in een nieuwe hel bij slachthuis Tomassen Duck-To in Ermelo.”

60 procent sporters weet niet wat te doen bij oververhitting

Meer dan 60 procent van de mensen weet niet hoe zij moeten handelen wanneer een sporter in hun omgeving oververhit is geraakt. Bijna de helft van de Nederlandse sporters zegt niet zeker te weten of zij de signalen van oververhitting tijdens het sporten zouden herkennen. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. De hulporganisatie komt met tips voor sporters, om te zorgen dat mensen zich bewust zijn van de risico’s van oververhitting.

Van de sporters denkt 55 procent dat oververhitting bij hen zelf nooit zou kunnen voorkomen. De helft van de respondenten geeft aan dat warm weer geen effect heeft op hun sportschema, ook met warm weer wordt er op dezelfde manier door gesport. Vrijwel iedere sporter is zich ervan bewust dat oververhitting kan voorkomen tijdens sporten bij warm weer. 41 procent van de Nederlandse sporters is zich er niet van bewust dat je ook oververhit kan raken tijdens het sporten wanneer het minder warm is. "Oververhitting klinkt misschien niet ernstig, maar kan uiteindelijk leiden tot ernstige situaties als hitte-uitputting en een hitteberoerte”, zegt Peter Paul Tenthof van Noorden, hoofd evenementenhulpverlening van het Rode Kruis.

Oververhitting
“Oververhitting is er niet persé alleen bij warm weer. Het gaat om je eigen kerntemperatuur als je fysieke inspanning levert”, zegt inspanningsfysioloog Gerard Rietjens. "Als je warmte niet goed kwijt kunt, door te veel kleding of kleding die te weinig ademt, dan kun je ook bij lagere temperaturen hitteletsel oplopen.” Rietjens geeft aan dat de fysieke gezondheid belangrijk is. Wie niet fit is kan minder goed zweten. Ook wie bepaalde medicatie of type supplementen gebruikt, loopt een hoger risico op oververhitting. "Ook getrainde mensen lopen een risico bij warm weer.”

Tips
Het Rode Kruis verspreidt tips voor veilig sporten via de website, sociale media en communicatie naar sporters in combinatie met evenementorganisaties, zoals Le Champion. Een goede voorbereiding is het halve werk. Voordat je start aan een sportieve uitdaging zoals een hardloop-evenement is het goed om de dagen ervoor goed te slapen. Zorg dat je goede luchtige en ademende kleding aantrekt. Dit zorgt ervoor dat zweet makkelijk kan verdampen. Tijdens het sporten is het belangrijk om goed te blijven drinken: zorg dat je vochtbalans in orde is, denk aan ongeveer 1 liter per uur. Drink ook grote slokken per keer. Naast goed drinken, is eten belangrijk. Zorg dat je voldoende suikers en zout binnen krijgt.

Als je intensief aan het sporten bent en jouw hartslag en lichaamstemperatuur is te lang te hoog, dan is er kans op een hitteberoerte. Helaas herken je zelf de signalen niet altijd op tijd. Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe je de vroegtijdige signalen herkent zodat je zo snel mogelijk kan stoppen met sporten, verkoeling kan zoeken en hulp kan vragen. Mogelijke signalen van oververhitting zijn bonkende hoofdpijn, concentratieverlies, spierkrampen over je hele lichaam, hevige vermoeidheid en overtollig zweten. Het is raadzaam dan direct hulp te zoeken. Wanneer iemand zijn bewustzijn verliest is het belangrijk om direct 112 te bellen en te zorgen dat de lichaamstemperatuur van deze persoon daalt. Andere zorgwekkende signalen zijn bleek zien, moeizame ademhaling, gek gedrag of stoppen met zweten.

Het Rode Kruis staat met EHBO-posten op verschillende sportevenementen in het land. De afgelopen jaren zijn de hulpverleners van het Rode Kruis extra getraind op de signalen van oververhitting en hoe te handelen. Belangrijk is dat sporters zelf ook de juiste maatregelen nemen om oververhitting te voorkomen.

Zij past in elk geval wel op voor oververhitting (Stockfoto: Pixabay)
Zij past in elk geval wel op voor oververhitting (Stockfoto: Pixabay)

Vertrouwen auto- en motorbranche zakt verder weg

Het vertrouwen van ondernemers in de auto- en motorbranche is voor het derde kwartaal op rij gedaald. Het vertrouwen zakte van -5,3 begin tweede kwartaal naar -12,7 aan het begin van het derde kwartaal van 2019. Na het tweede kwartaal van 2014 is het vertrouwen niet zo laag geweest. De autobranche was begin derde kwartaal de enige bedrijfssector waar het vertrouwen van ondernemers negatief was. Dit meldt het CBS in het nieuwe kwartaalbeeld van de auto- en motorbranche.

Ondernemers in de auto- en motorbranche tonen zich in het derde kwartaal van 2019 vooral bezorgd om hun omzet. Per saldo verwacht bijna een kwart in het komende kwartaal een daling. Een minderheid van 6,1 procent denkt dat de omzet zal stijgen, een kwartaal eerder was dat nog 17,3 procent.

De omzetverwachting van de ondernemers in de branche is sinds het derde kwartaal van 2013 niet zo negatief geweest.

Omzet auto- en motorbranche stagneert
De omzet van de auto- en motorbranche was in het tweede kwartaal van 2019 nauwelijks groter dan in hetzelfde kwartaal van vorig jaar (0,1 procent). De voorgaande kwartalen lagen de omzetten bij een dergelijke vergelijking nog duidelijk hoger. Van alle sectoren in de auto- en motorbranche behaalden de gespecialiseerde reparatiebedrijven vergeleken met het tweede kwartaal van 2018 de grootste omzettoename (4,8 procent).

De handel en reparatie van personenauto’s, de grootste deelbranche binnen de autobranche, zette vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar 3,5 procent meer om en de zwaardere bedrijfsautobranche 2,1 procent.

Minder omzet importeurs
De importeurs van nieuwe personenauto’s zetten in het tweede kwartaal van 2019 vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder 6,4 procent minder om. Ook de omzet van de handel in auto-onderdelen was kleiner(-1,7 procent). Het grootste negatieve verschil deed zich voor in de motorbranche, met 12,1 procent minder omzet. De verkoop van nieuwe personenauto’s daalde in het tweede kwartaal met 5 procent.

Daling aantal vacatures
In het tweede kwartaal van 2019 stonden in de auto- en motorbranche 4 600 vacatures open. Iets minder dan in het eerste kwartaal, toen er nog 4 800 vacatures waren. Het aantal ondernemers in de autobranche dat last heeft van een personeelstekort is ook gedaald, van 22,3 procent begin tweede kwartaal naar 21,4 procent begin derde kwartaal.

Aantal faillissementen gedaald
Het aantal faillissementen in de auto- en motorbranche is in het tweede kwartaal van 2019 gedaald. Er gingen 24 bedrijven failliet, 5 minder dan in het eerste kwartaal van 2019.

In totaal gingen in het tweede kwartaal in Nederland 946 bedrijven failliet, 16 meer dan in het eerste kwartaal.

FOK! Wat een weer: hittegolf + plopperdeplop!

Vrolijk pasen!  

We hebben nu een tweede hittegolf te pakken. Gisteren om half 1 liep het kwik in De Bilt op naar 30 graden en was de hittegolf een feit. In het hele land is de tropische 30 graden behaald, met uiteraard de meeste warmte in het binnenland. Toch was het ook een interessante dag. De lucht was wat onstabieler en zomaar plopte er een aantal lokale onweersbuien vanuit de lucht. Dit waren letterlijk plopperdeplop-buien, want ze ontstonden, zakte weer in en leefde ineens weer op. Typische warmte-onweders. Tot grootschalige buien kwam het echter niet, maar ze waren er dus wel. De afgelopen nacht is hier en daar onweer ontstaan.

Vandaag gaat het hittekanon nog één keer aan. We starten zonnig en al snel loopt het kwik weer op richting 30 graden. Alleen langs de kust gaat dat niet meer lukken, want de wind draait daar naar west. Over het algemeen wordt daar 25 graden verwacht, maar ik denk dat het nog wel iets warmer gaat worden. Achter de duinen is een 28 graden nog wel mogelijk. In het binnenland wordt het nog wel tropisch met 30 tot 32 graden.

Dan de buien. Ja, ik denk dat de kans op een pittige onweersbui wat groter is dan gisteren. Het wordt eveneens een erg benauwde dag. Verspreid over het land kan er dus een bui de kop op steken.

In de late avond volgen er meer en zwaardere buien, maar daar kom ik vanavond op terug. 

Tot vanavond!  

Mecklenburg (Foto: bazbo)
De Golf van Mecklenburg. (Foto: bazbo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Achtervolging eindigt met ongeluk op A2

Op de A2 van Amsterdam naar Utrecht is gisteravond bij Abcoude een flinke file ontstaan. Volgens de politie wist een auto aan een achtervolging te ontkomen vanuit Amsterdam en kwam hij niet veel later tot stilstand door een ongeval.

Het voertuig was even uit het zicht en werd iets voor tien uur weer gesignaleerd bij het ongeluk op de A2. Het is volgens de politie niet duidelijk of de automobilist het ongeluk heeft veroorzaakt. Bij het ongeluk zijn meerdere voertuigen van de snelweg geraakt. Verschillende inzittenden raakten gewond, maar hoeveel gewonden er precies zijn is nog niet duidelijk. De verdachte is na het ongeval aangehouden.

De brandweer, poiltie en een traumaheli zijn ter plaatse geweest om hulp te verlenen. De snelweg is enkele uren afgesloten geweest voor verder onderzoek.

Toeristen besteedden 87,5 miljard euro in 2018

De toeristische bestedingen in Nederland bedroegen 87,5 miljard euro in 2018 en waren daarmee 6,4 procent hoger dan in 2017. Gecorrigeerd voor prijsveranderingen groeiden deze bestedingen met 4,1 procent. Het aantal banen in de toeristische sector nam met 27.000 toe tot 791.000 . Dit blijkt uit onderzoek van het CBS op verzoek van het Ministerie van Economische Zaken.

De groei in toeristische bestedingen was te danken aan zowel de bestedingen van binnenlandse toeristen als van buitenlandse toeristen in Nederland. De bestedingen van binnenlandse toeristen waren 2,7 miljard euro hoger dan in 2017 en bedroegen in totaal 51,9 miljard euro (2018). De bestedingen van buitenlandse toeristen namen met 2,5 miljard euro toe naar 32,5 miljard euro.

Groei binnenlands toerisme
Nederlanders gaven 5,5 procent meer uit aan vakantie in eigen land. De groei van het binnenlands toerisme in 2018 komt grotendeels doordat de zomer nog warmer was en het zomerweer langer duurde dan in 2017. Nederlanders hebben tijdens vakanties en uitjes vooral meer geld uitgegeven aan eten en drinken in de horeca, maar ook de uitgaven aan bijvoorbeeld brandstof en sport en ontspanning namen toe. Er zijn ook Nederlanders die op vakantie gaan naar het buitenland, maar daarvoor geld besteden aan accommodaties en vervoer bij Nederlandse bedrijven. Deze (binnenlandse) toeristische bestedingen waren in 2018 met 6,6 miljard euro 5,9 procent hoger dan in 2017.

Groei buitenlands toerisme
De bestedingen van buitenlandse toeristen namen met 8,2 procent sterker toe dan van binnenlandse toeristen. De toename werd deels veroorzaakt door het grotere aantal overnachtingen van buitenlandse gasten in logiesaccommodaties. Daarnaast hebben ook weer meer buitenlandse toeristen een accommodatie en/of (vlieg)ticket geboekt bij een Nederlands bedrijf. Een groot deel van deze toeristen reisde niet daadwerkelijk naar Nederland, maar Nederlandse bedrijven verdienden wel aan deze boekingen.

Toegevoegde waarde toerismesector bedraagt 4,4 procent van het bbp
Het economisch belang van het toerisme blijft stijgen. Door de toename van de toegevoegde waarde van de sector is het aandeel van toerisme in de Nederlandse economie in 2018 met 0,1 procentpunt gegroeid naar 4,4 procent.

De toegevoegde waarde van de toeristische sector bedroeg 30,4 miljard euro in 2018. Dat is een stijging van 7,1 procent ten opzichte van 2017. Gecorrigeerd voor prijsveranderingen was de stijging 5,0 procent, terwijl de Nederlandse economie in 2018 met 2,6 procent groeide. De horeca droeg met ruim 12 miljard euro het meest bij aan de toegevoegde waarde in de toeristische sector in 2018.

Werkgelegenheid in toerismesector neemt verder toe
Het aantal banen in de toeristische sector in Nederland is in 2018 met 3,6 procent gestegen naar 791 duizend banen. Het aandeel van de toeristische sector in het totaal aantal banen nam toe naar 7,5 procent.

De toeristische sector telt veel deeltijdbanen. Omgerekend naar voltijdbanen (arbeidsjaren) was de sector in 2018 goed voor 474 duizend banen, 6,3 procent van het totale aantal arbeidsjaren in de Nederlandse economie. Het aantal arbeidsjaren in de toerismesector steeg tussen 2017 en 2018 met 3,8 procent. Voor de Nederlandse economie als geheel was dit 2,6 procent. Bijna de helft van de arbeidsjaren in de toeristische sector zat in de horeca, een kwart in de luchtvaart, reisbemiddeling, kunst en cultuur en sport, recreatie en het gokwezen. Een gering aantal zat in branches als de detailhandel, het openbaar vervoer en taxidiensten.

Roeisters dubbel-vier naar WK-finale, achten naar herkansingen

Op het wereldkampioenschap roeien in het Oostenrijkse Linz-Ottensheim kwamen dinsdag op de derde dag vijf Nederlandse boten in actie, vier daarvan in olympische klassen. Dat leverde redelijk wat succes op, hoewel er ook wat herkansingen gevaren moeten worden.

De meeste indruk maakten Olivia van Rooijen, Inge Janssen, Sophie Souwer en Nicole Beukers in de dubbel-vier. Zij wonnen hun serie van wereldkampioen Polen en olympisch kampioen Duitsland en plaatsten zich zo rechtstreeks voor de A-finale - daar was winst in de series voor nodig.

In de vier-zonder stonden de herkansingen op het programma en Vincent van der Want, Roell Boudewijn, Jan van der Bij en Nelson Ritsema deden dat keurig: ze wonnen hun serie en plaatsten zich zo voor de halve finales.

Ook de series voor de achten werden gehouden, de vrouwen moesten winnen en de mannen moesten in de top-2 eindigen voor een finaleplek. Dat lukte niet: de dames kwamen op enige afstand als vijfde aan de meet, de mannen werden vlák achter de Amerikanen derde en moeten dus nog een race varen.

In de niet-olympische lichte dubbel-vier kwamen Damion Eigenberg, David Kampman, Ward van Zeijl en Bart Lukkes van actie in de herkansingen, met succes: het kwartet won de serie en plaatste zich zo voor de A-finale.

Judoka Ono bevestigt status als grootheid, eerste WK-goud Canada ooit

Judoka Shohei Ono heeft laten zien niet alleen 's werelds beste te zijn in de klasse tot 73 kilogram, maar misschien wel de beste pound-for-pound-judoka ter wereld te zijn. In de Nippon Budokan in Tokyo pakte hij na 2013 en 2015 zijn derde wereldtitel.

In de finale stond Ono tegenover de Azeri Rustam Orujov, die hij drie jaar geleden in de olympische finale al klopte. Dat was nu weer het geval: na een ruime minuut gooide Ono zijn opponent met een uchi-mata op de rug, waarmee hij zijn ijzersterke WK op passende wijze bekroonde.

Het eerste brons ging naar Rusland, doordat Denis Iartcev te sterk was voor Somon Makhmadbekov uit Tadzjikistan. Diens landgenoot Behruzi Khojazoda vocht vervolgens een gigantisch duel uit met Hidayat Heydarov uit Azerbeidzjan. De heren gingen de golden score in en waren werkelijk totaal gesloopt, maar onder een staande ovatie won Heydarov na ruim elf minuten vechten eindelijk.

Ono vs Orujov (Bron: YouTube)

Ook de vrouwen tot 57kg streden om het goud en dat werd een unicum: Canada pakte voor het eerst een wereldtitel. De 23-jarige in Japan geboren Christa Deguchi, dochter van een Canadees en sinds enkele jaren uitkomend voor dat land, won in de finale door de Japans-Japanse Tsukasa Yoshida met een ura-nage te verrassen en te onttronen.

Brons was er voor Polen dankzij Julia Kowalczyk, die de Bulgaarse Ivelina Ilieva vrij snel het nakijken gaf. Olympisch kampioene Rafaela Silva uit Brazilië wist zich met de nodige moeite langs Sarah Cysique uit Frankrijk naar het andere brons te knokken, Sanne Verhagen sneuvelde in de derde ronde tegen Yoshida.

Deguchi vs Yoshida (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.