40 graden doorbroken in Nederland, Gilze pakt record terug

Het hitterecord is er na een dag weer aan en niet zo'n beetje ook. In Deelen of all places werd om 13.55 uur de 40 graden gehaald, niet normaal.

Daar bleef het echter niet bij, het KNMI meldde bijna gelijk daarna dat het in Deelen inmiddels zelfs 41,7 graden is. Dat is wel zo'n extreem snelle opwarming en zo'n extreem groot verschil dat het nog maar even de vraag is of er niet een of andere lolbroek zijn vrachtwagen voor het weerstation gezet heeft, in ware Limburgse stijl.

Update 16:55 uur:
De records blijven sneuvelen. Er zijn nu al een aantal weerstations met 40+ temperaturen. 40,7 in Gilze Rijen, 40,4 in Westdorpe, 40,4 in Hupsel, 40,3 in Eindhoven, 40,2 in Twenthe, 40,0 in Woensdrecht & 40,0 in Arcen. Wil je de koelte opzoeken, ga dan naar Lauwersoog want daar is het "maar" 26 graden.

Update 15.40 uur
Het is dan toch echt gebeurd: ook zonder de naaierij van Deelen is de magische 40 graden gepasseerd, want in Gilze Rijen is 40,4 graden gemeten. Vandaag hebben inmiddels elf weerstations een temperatuur gemeten waarmee het oude record van Warnsveld - kent u het nog? - verbroken zou worden.

Update 14.57 uur
Tot grote verbazing van helemaal niemand heeft het KNMI laten weten dat Deelen niet meedoet, dat record telt dus niet. Het record is er overigens wel gewoon aan, want het is bloedverschroeiend heet: Gilze Rijen staat op 39,4 graden, maar dat gaat er ongetwijfeld ook nog aan.

Update 14.35 uur
Het steeg zelfs door naar 42,9 graden. Alles en iedereen dat ooit iets aan een studie meteorologie gedaan heeft uit inmiddels zijn en haar twijfels op social media en dat lijkt niet meer dan logisch. Deelen staat inmiddels op 39,5 graden, wat nog altijd een Nederlands record is...maar hoe betrouwbaar?

Update 14.25 uur
Inmiddels meldt het meetstation in het Gelderse Deelen een temperatuur van 42,1 graden. Wat er aan de hand is weten we nog niet, maar we pakken al het zout in de wereld en nemen dit nieuws daarmee...

40 graden in Gilze
40 graden in Gilze