PvdD Den Haag: 'Neem trein bij dienstreizen'

Bij dienstreizen moet de gemeente Den Haag vaker kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig, vindt de Partij voor de Dieren Den Haag. De partij presenteert een voorstel om bij korte reizen naar steden als Londen en Düsseldorf nooit voor het vliegtuig te kiezen. Vorig jaar stootte de gemeente Den Haag met al haar vliegreizen zo’n 140.000 kilo CO2 uit, berekende de partij.

Keuze voor de trein
Op dit moment kiest de gemeente alleen voor de trein als de treinreis korter dan zes uur duurt. Daarnaast zijn er veel uitzonderingsmogelijkheden die vliegreizen mogelijk maken, zoals spoed en beperkende overstappen. Door deze uitzonderingen reisde de gemeente in 2018 bijvoorbeeld 27 keer op en neer naar Londen met het vliegtuig, terwijl de treinreis ongeveer vijf uur duurt.

Initiatiefvoorstel Partij voor de Dieren
Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, komt hier een einde aan. De partij komt met een voorstel om de maximale reisduur voor treinreizen op te rekken naar tien uur en de uitzonderingsmogelijkheden te schrappen. "Het is niet te verkopen om als gemeente het vliegtuig te pakken naar bijvoorbeeld Londen, Düsseldorf of München," vindt fractievoorzitter Robert Barker. "De gemeente kan het goede voorbeeld geven door te laten zien dat je Londen ook prima met de trein kan bereiken. Zo dragen we bij aan het tegengaan van de klimaatcrisis."

Afzien van dienstreizen
Ook moet de gemeente vaker kiezen voor alternatieven voor dienstreizen, vindt de PvdD. Ieder jaar maken burgemeester, wethouders en ambtenaren vele verre reizen. Zo ging de gemeente in 2018 bijvoorbeeld naar Texas, Aruba en Sydney. "Reizen naar zulke bestemmingen zorgen voor een uitstoot van 2.000 tot 4.000 kilo CO2 per persoon," zegt Barker. "De gemeente zou best wat vaker mogen Skypen."

Lekker lang douchen
Als Den Haag in 2018 de richtlijnen van de Partij voor de Dieren had gevolgd, had de gemeente zo’n 16.000 kilo CO2 minder uitgestoten voor korte reizen, heeft de fractie berekend. "Daar kun je zo’n 125.000 minuten van douchen, bijna drie maanden non-stop," weet Barker.

PvdD Den Haag: 'Neem trein bij dienstreizen' (Foto: FOK!)
PvdD Den Haag: 'Neem trein bij dienstreizen' (Foto: FOK!)