Russische langlaufers verrassen Russische langlaufers

Tijdens de World Cup langlaufen in het Zweedse Ulricehamn hebben de Russen de estafette bij de mannen gewonnen. Dat is op zich geen hele grote verrassing, maar het lag toch niet in de lijn der verwachtingen dat Rusland 2 in plaats van Rusland 1 de winst zou pakken.

Al vanaf de eerste groep lopers zaten de Russen helemaal voorin, met Andrey Larkov (1) en Evgeniy Belov (2). De tweede loper van Rusland 2, Alexander Bessmertnykh, sloeg vervolgens verrassend een gat van zo'n tien seconden op Alexander Bolshunov (RUS-1), toch dé specialist op de klassieke stijl, in de Fin Iivo Niskanen, de andere specialist.

Andrey Melnichenko bracht Rusland 1 weer op gelijke hoogte met de tweede ploeg, waar Denis Spitsov de derde man was, maar bij de slotlopers sloeg Rusland 2 verrassend toe: Artem Maltsev sprong weg bij de veel meer succesvolle Sergey Ustiugov en kwam twintig seconden voor zijn landgenoot over de streep, met Rusland 1 als nummers twee.

Bij de Finnen nam sprinter Lari Lehtonen het over van Niskanen, maar hij werd gegrepen door de Noor Sjur Røthe. De Noren begonnen nog zeer matig, starter Hans Christer Holund kwam als twaalfde door op 35 seconden, maar Didrik Tønseth, Røthe en Simen Hegstad Krüger brachten de ploeg twintig secnden voor Finland nog naar het podium.

Het is pas de tweede keer in de vorige elf estafettes dat Noorwegen níet won, nadat Rusland in 2013 in Lillehammer de beste was. Ook is het de eerste keer sinds maart 2010 - toen Noorwegen 2 de eerste ploeg in Lahti was baas was - dat een tweede ploeg de zege pakt in de World Cup.

Rusland 2 wint bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen was het allemaal net iets minder verrassend. De Noorse ploeg won voor de elfde keer op rij een estafette in de World Cup, met de kanttekening dat ze bij de vorige estafette die ze niet wonnen ook niet aanwezig waren.

Startloopster Heidi Weng nam samen met de Russische Yulia Belorukova de leiding, waarna Therese Johaug een gaatje kon slaan naar Natalia Nepryaeva, hoewel het verschil kleiner was dan verwacht. Ebba Andersson (Zweden) en Krista Pärmäkoski (Finland) volgden ook nog op enkele seconden, de rest was min of meer gezien.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen breidde de Noorse voorsprong iets uit, slotloopster Ingvild Flugstad Østberg kwam niet meer in de problemen. De Zweedse Charlotte Kalla bracht haar ploeg naar de tweede plek, wat Jonna Sundling af wist te maken. De 40-jarige Riitta-Liisa Roponen en de twintig jaar jongere Eveliina Piippo waren in de strijd om plek drie te sterk voor de Russinnen Anna Nechaevskaya en Elena Soboleva.

Noorwegen wint bij de vrouwen (Bron: YouTube)