Magistrale Van der Breggen soleert naar wereldtitel

Anna van der Breggen is de nieuwe wereldkampioene op de weg. De Nederlandse was samen met landgenote Annemiek van Vleuten de topfavoriete en ze maakte het helemaal waar. Van Vleuten zorgde op 45 kilometer voor de eerste versnelling, waarna Van der Breggen overnam. De 28-jarige olympisch kampioene reed iedereen uit het wiel en kwam na een solo van veertig kilometer alleen aan in Innsbruck. De Australische Amanda Spratt werd tweede op 3.42 van Van der Breggen, de Italiaanse Tatiana Guderzo pakte brons op 5.26.

In het begin van de wedstrijd waren er verschillende aanvallen. Uiteindelijk lukte het Sanabria Sanchez en Aurelo Nerlo om weg te rijden uit het peloton. De twee hadden een voorsprong van twee minuten op het peloton, waarna Lotte Lepisto in de tegenaanval ging. De Finse slaagde in haar opzet, maar lang zouden ze niet op kop rijden van de wedstrijd.

Vlak voor de eerste zware beklimming van de dag kwam Van Vleuten ten val samen met Ellen van Dijk. Van Dijk reed samen met Van Vleuten op de klim weer naar voren. Ondertussen was er een stevige tempoversnelling in het peloton, wat ervoor zorgde dat er nog maar een twintigtal rensters overbleef. Na de beklimming kon het tweede peloton wel weer aansluiting vinden met het eerste peloton.

Niet lang daarna ontstond er een gevaarlijke kopgroep met Coryn Rivera en daarna Amanda Spratt. Ook Emilia Fahlin, Malgorzata Jasinka en Elena Pirrone. Ook de Nederlandse Van Dijk was mee, maar ze moest op de beklimming de anderen laten gaan. Het verschil tussen de kopgroep en het peloton was ondertussen opgelopen naar één minuut verschil.

Dus moest er op de klim een reactie van het Nederlands team komen, en dat kwam er ook. Van Vleuten trok als eerste door, waarna Van der Breggen met demarrage eroverheen ging. Binnen enkele kilometers was ze bij de kopgroep aangesloten en nog voor de slotklim had ze iedereen eraf gereden.

Het was nog veertig kilometer te rijden, maar niemand kwam nog maar in de buurt van de Nederlandse. Met nog 25 kilometer te rijden was het verschil opgelopen tot anderhalve minuut op Spratt, die de eerste achtervolgster was. Daar achter lag het verschil helemaal uit elkaar.

In de laatste vijftien kilometer kwam niemand dichter op Van der Breggen, sterker nog de Nederlandse reed alleen maar meer weg. Aan de finish was het verschil opgelopen tot 3.42. Guderzo kwam op ruim vijf minuten binnen als derde over de streep.

Het was voor het eerst sinds het WK van 1989 dat het verschil tussen de nummer één en twee zo groot was. Jeannie Longo won destijds in het Franse Chambéry met vier minuten en vijf seconden verschil op de nummer twee.

Van der Breggen duidelijk de beste bij WK wielrennen (Pro Shots / Action Images)
Van der Breggen duidelijk de beste bij WK wielrennen (Pro Shots / Action Images)