Cybersecurity-boek van Vermeend en 'Cyberexpert' uit de schappen

Wie had dat gedacht? Na het spraakmakende optreden van 'cyberexpert' Rian van Rijbroek in Nieuwsuur is het boek dat ze samen met oud-minister en -staatssecretaris Willem Vermeend heeft geschreven over cybercrime en security uit de handel genomen. De reden? Plagiaat!

De NOS en Nieuwsuur zijn dit boek eens gaan uitpluizen en trof in het boek plagiaat aan van 10 verschillende artikelen en websites. Zo zouden er passages uit twee artikelen van het NRC zonder bronvermelding in staan. Ook zijn er teksten afkomstig van de website van ict-jurist Arnoud Engelfriet overgenomen en staat er uitleg over bepaalde 'cyber' (hypewoord, kuch) zaken die regelrecht van Wikipedia zijn geplukt. Zonder bronvermelding en zonder toestemming. En dat is dus plagiaat.

De websites Consuwijzer, security.nl en de Volkskrant zijn ook gebruikt om wat teksten en expertise van te lenen zonder toestemming te vragen. Zelfs Brenno de Winter, security-specialist, journalist, onderzoeker, kwam zelf eigen stukken tegen in het boek waar hij geen toestemming voor heeft gegeven. Dit liet hij boos weten op Twitter.

Uitgever Theo Oskam van Einstein Books schrijft na de melding van de NOS en Nieuwsuur: "Gelet op de drukfouten en de verwijzingsfouten is besloten om met onmiddellijke ingang het boek uit de handel te nemen". De tweede druk van het boek gaat niet door.

Daarnaast blijkt het boek veel feitelijke onjuistheden te bevatten.