'Huurverhogingen lossen scheefwonen niet op'

Inkomensafhankelijke huurverhogingen hebben afgelopen jaren amper effect gehad op de doorstroming in de huursector. Volgens ING pasten de meeste sociale huurders met een hoger inkomen hun verhuisgedrag nauwelijks aan.

De financiële prikkel om 'scheefwoners' uit hun huis te krijgen werkte vaak niet omdat er onvoldoende andere geschikte woningen te vinden zijn, constateert het economisch bureau van de bank.

Huurdersorganisatie de Woonbond vindt dat hurende middeninkomens onterecht de dupe zijn. "Het is krom dat de overheid probeert huurders met een bescheiden middeninkomen weg te pesten uit de sociale sector met enorme huurverhogingen, terwijl deze huurders vaak al forse huurprijzen betalen en ergens anders niet terechtkunnen", aldus directeur Ronald Paping.

De Woonbond stapte eerder al naar de rechter om namens honderdduizenden huurders het terugdraaien van huurverhogingen te eisen. Die zaak, waarin in oktober uitspraak wordt verwacht, draait om vermeende privacyschendingen. Verhuurders maken immers op grote schaal gebruik van inkomensgegevens van hun huurders.

'Huurverhogingen lossen scheefwonen niet op'
'Huurverhogingen lossen scheefwonen niet op' (Foto: ANP)