FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 30 augustus 2017

'Geen thuisknop meer op iPhone 8'

Een dunne softwarebalk gaat de thuisknop van de nieuwe iPhone vervangen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen en plaatjes die het heeft gezien.

Apple maakt zich momenteel op voor de lancering van drie nieuwe iPhones komende maand. Een van die modellen, een nieuw high-end-toestel, kent volgens Bloomberg dusdanig veel veranderingen dat sprake is van een van de grootste updates van de iPhone in de tienjarige geschiedenis van het product.

De dunne softwarebalk die de thuisknop moet vervangen, kan door de gebruiker naar het midden van het scherm worden gesleept om de telefoon te ontgrendelen. Eenmaal in een app start een soortgelijk gebaar het multitasken.

Langer
Het nieuwe model is qua grootte vergelijkbaar met die van de iPhone 7, maar heeft een OLED-scherm die iets groter is dan die van de iPhone 7 plus en vrijwel de gehele voorkant in beslag neemt. Het nieuwe werkscherm, met afgeronde hoeken, is ook langer dan die van de iPhone 7 Plus, waardoor meer getoond kan worden van bijvoorbeeld een webpagina.

Bovenaan zit verder een uitsnede voor onder meer sensoren en de camera. Daardoor is de statusbalk die daar normaal zat, nu in een linker- en een rechterhelft verdeeld. Aan de linkerkant staat de tijd, terwijl aan de rechterkant onder meer wordt getoond hoelang de batterij nog heeft voordat het toestel moet worden opgeladen.

Apple test overigens vaak verschillende ontwerpen en details, dus het kan zijn dat Apple uiteindelijk toch nog met iets anders op de proppen komt. Het toestel zou volgens Cnet tussen de 1000 en 1200 dollar gaan kosten; dat is ongeveer 850 tot 1000 euro.

'Softwarebalk vervangt thuisknop iPhone 8'
'Geen thuisknop meer op iPhone 8' (Foto: BuzzT)

Trump wijst op noodzaak belastingverlaging

President Donald Trump heeft gezegd dat hij nog steeds wil dat de vennootschapsbelasting in de VS wordt teruggebracht tot 15 procent. De verlaging is noodzakelijk om de bedrijven in de VS weer concurrerend te maken en de economie een extra impuls te geven. Het toptarief is nu 35 procent.

"We moeten het belastingpercentage voor het Amerikaanse zakenleven verminderen om banen in Amerika te houden, banen te creëren in Amerika en te strijden voor de rechten van werknemers hier in Amerika", aldus Trump woensdag in een toespraak in Springfield, Missouri om steun te verwerven voor zijn voorgenomen belastinghervormingen. "Het liefst zouden we het belastingtarief voor bedrijven terugbrengen tot 15 procent."

Trump waarschuwde het Congres deze "zeldzame buitenkans"niet te missen.

Trump wijst op noodzaak belastingverlaging
Trump wijst op noodzaak belastingverlaging (Foto: ANP)

Pentagon: al 11.000 militairen in Afghanistan

Het Pentagon heeft woensdag bevestigd dat er al ongeveer 11.000 Amerikaanse militairen in Afghanistan verblijven, verscheidene duizenden meer dan waarvan eerder werd uitgegaan. Het is voor het eerst in jaren dat Defensie een nauwkeuriger beeld geeft van het aantal manschappen die in het land zijn gestationeerd.

De bekendmaking kwam nadat de verantwoordelijke minister Jim Mattis zijn frustratie had uitgesproken over de becijfering van Amerikaanse soldaten in conflictgebieden en zegt niets over eventuele uitbreiding van de inzet. "Dit betreft geen toename van de gelegerde eenheden maar is een poging transparanter te zijn over de totale omvang van de Amerikaanse strijdkrachten daar", zei woordvoerster Dana White.

Het Pentagon zei eerder dat er ongeveer 8400 Amerikaanse militairen waren in Afghanistan, de limiet die tijdens de regering-Obama was gesteld. Trump liet onlangs weten extra manschappen te willen sturen voor de strijd tegen islamitische terroristen, Mattis noemde een aantal van 4000. Het Amerikaans leger zit sinds oktober 2001 in Afghanistan.

Pentagon: al 11.000 militairen in Afghanistan
Pentagon: al 11.000 militairen in Afghanistan (Foto: ANP)

Segers blij dat begrotingsruzie is gesust

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers is blij dat de crisis in het demissionaire kabinet is afgewend. PvdA-voorman Lodewijk Asscher "mag ervan uitgaan dat we zijn vertrouwen niet beschamen", verzekert Segers.

Asscher stond erop dat er in de nieuwe begroting geld zou worden uitgetrokken voor verhoging van de salarissen van leraren in het basisonderwijs, maar nam uiteindelijk genoegen met een intentieverklaring van de partijen die over een nieuw kabinet onderhandelen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen zich nergens op vastleggen, maar hebben wel "de ferme intentie uitgesproken om iets aan de salarissen te gaan doen", herhaalde Segers nog eens. Hij is "blij met het vertrouwen dat Lodewijk Asscher daar ook in heeft".

Segers wilde niet beloven dat er een 'substantieel' bedrag op tafel komt, zoals Asscher steeds beklemtoont. Maar hij wees erop dat het om een "ferm" voornemen gaat. "Daar kun je wel iets in lezen."

Segers blij dat begrotingsruzie is gesust
Segers blij dat begrotingsruzie is gesust (Foto: ANP)

Advocaat: Jimmy F. deed niets strafbaars

De 22-jarige man uit Zevenbergen die vorige week werd opgepakt in verband met terreurdreiging in Rotterdam, heeft volgens zijn advocaat Karianne Bal geen enkel strafbaar feit gepleegd. Jimmy F. heeft volgens haar "altijd goede bedoelingen" gehad. Hij zegt dat hij terroristen wilde ontmaskeren via internet. "Ik ben ervan overtuigd dat hij zich aan geen enkel strafbaar feit schuldig heeft gemaakt."

"Hij dacht dat hij met een IS-sympathisant aan het praten was", zegt Bal over het chatgesprek dat vermoedelijk tot zijn arrestatie heeft geleid. De man probeerde vaker achter informatie over terrorisme te komen. Zijn advocaat zegt dat hij in het verleden ook gegevens aan de autoriteiten heeft doorgegeven.

Bal heeft er "veel moeite mee"dat haar cliënt nog altijd vastzit.

Advocaat: Jimmy F. deed niets strafbaars
Advocaat: Jimmy F. deed niets strafbaars (Foto: ANP)

'Uber binnen drie jaar naar de beurs'

Uber zal over 18 tot 36 maanden naar de beurs worden gebracht. De aanstaande topman Dara Khosrowshahi, die vanaf volgende week officieel aan het roer staat bij het techbedrijf, heeft die ambitie woensdag uitgesproken tijdens een bijeenkomst met personeel.

Het bedrijf achter de bekende taxi-app wordt momenteel gewaardeerd op circa 62,5 miljard dollar. Volgens Khosrowshahi zou een beursgang op zijn vroegst over achttien maanden kunnen plaatsvinden.

Zijn voorganger Travis Kalanick vertrok onlangs bij Uber onder meer omdat grote aandeelhouders het niet meer met hem zagen zitten. De medeoprichter van Uber wilde juist zo lang mogelijk wachten met een beursgang.

Onder het bewind van Kalanick raakte Uber in opspraak door beschuldigingen van seksuele intimidatie en ander wangedrag op de werkvloer. Met de aanstelling van Khosrowshahi hoopt het bedrijf weer in rustiger vaarwater te komen.

'Uber binnen drie jaar naar de beurs'
'Uber binnen drie jaar naar de beurs' (Foto: ANP)

'UBS naar Frankfurt na brexit'

De Zwitserse bank UBS overweegt zijn Europese hoofdkantoor van de handelsdivisie van Londen naar Frankfurt te verplaatsen nu de Britten werk maken van de brexit. Dat meldden bronnen rond de bank. Met de verhuizing zouden 250 banen zijn gemoeid.

UBS is niet de eerste financiële instelling die van plan is een deel van zijn activiteiten van Londen naar Frankfurt te verhuizen. Eerder maakten Standard Chartered, Morgan Stanley en Nomura al bekend activiteiten en banen naar de Duitse stad te willen verplaatsen, omdat de Britten uit de Europese Unie stappen.

'UBS kiest voor Frankfurt na brexit'
'UBS naar Frankfurt na brexit' (Foto: ANP)

Kyrgios gelijk uitgeschakeld op US Open

Tennisser Nick Kyrgios is op de US Open al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Australische nummer veertien van de plaatsingslijst was verrassend niet opgewassen tegen landgenoot John Millman, die in zijn derde poging voor het eerst de tweede ronde bereikt in New York: 6-3, 1-6, 6-4, 6-1.

De nummers zes en zeven van de plaatsing deden het een stuk beter. Dominic Thiem kwam woensdag na een regenonderbreking nog voor één set de baan op tegen de Australische wildcardtiener Alex de Minaur en kon het netjes afmaken: 6-4, 6-1, 6-1. Grigor Dimitrov stond tegenover qualifier en Grand Slam-debutant Vaclav Safranek uit Tsjechië en dat leverde de Bulgaar weinig problemen op: 6-2, 6-4, 6-1.

Tomas Berdych, als vijftiende geplaatst, was thuisspeler Ryan Harrison in drie sets de baas: 6-4, 6-2, 7-6 (4). In een Frans onderonsje was de als achttiende geplaatste Gaël Monfils een maat te groot voor Jeremy Chardy: 7-6 (6), 6-3, 6-4. 

Liverpool bereikt akkoord over Oxlade-Chamberlain

Alex Oxlade-Chamberlain maakte de overstap naar Liverpool. De club heeft met Arsenal en akkoord bereikt over een transfersom van 42 miljoen euro.

Alleen de medische keuring kan de transfer nog in de weg staan. Oxlade-Chamberlain zal spoedig gekeurd worden en zet vervolgens zijn handtekening onder een vijfjarig contract bij The Reds.

Eerder bereikte Arsenal met Chelsea een akkoord over een transfersom van 43,5 miljoen euro, maar Oxlade-Chamberlain weigerde de overstap te maken naar de ploeg van Antonio Conte. Arsenal opende vervolgens de gesprekken met Liverpool.

Oxlade-Chamberlain verwacht dat hij bij Liverpool zijn favoriete positie op het middenveld zal bekleden onder Jürgen Klopp. De Engelsman is na Mohamed Salah, Dominic Solanke en Andy Robertson de vierde aanwinst van Liverpool.

De club is echter nog niet klaar op de transfermarkt. Ook de onderhandeling met AS Monaco-speler Thomas Lemar zijn nog in volle gang. Daarnaast heeft de ploeg met RB Leipzig een akkoord bereikt over Naby Keita, die volgend seizoen de overstap maakt.

Burgemeester Houston vraagt regering om geld

De burgemeester van Houston heeft de Amerikaanse regering opgeroepen zijn stad en andere getroffen gemeenschappen zo snel mogelijk financieel te hulp te komen. Sylvester Turner zei op een persconferentie te willen voorkomen dat de gemeente het geld voor de hulpverleningsinspanningen rond de tropische storm Harvey moet voorschieten en het later moet terugvragen.

Houston is zwaar getroffen door de storm, die gepaard ging met zware neerslag. Dat leidde tot wateroverlast in het zuiden van Verenigde Staten. De storm heeft sinds vrijdag aan zeker 22 mensen het leven gekost. Tienduizenden personen zochten een veilig heenkomen in opvangcentra.

"Mensen zijn boos en gefrustreerd. Ze zijn nat en hebben hun huizen moeten verlaten. Ze willen gisteren hulp", zei burgemeester Turner. "Ik hoop dat de mensen op het federale niveau, helemaal aan de top, beseffen dat dit catastrofaal was."

Burgemeester Houston vraagt regering om geld
Burgemeester Houston vraagt regering om geld (Foto: ANP)

'Palm terug op mobiele markt'

Palm komt terug op de markt voor mobiele apparatuur. Het Chinese TCL blaast het merk dat bekend is van de Palm Pilot, een van de voorlopers van de smartphone, nieuw leven in. Een topman van TCL heeft dat bevestigd aan Android Planet.

Om welke producten het gaat wordt begin volgend jaar bekend gemaakt. Mogelijk betreft het smartphones en een nieuwe versie van de Palm Pilot. Deze was eind jaren negentig als 'personal digital assistent' (pda) zeer succesvol in het zakenleven.

TCL voegt met Palm een vierde merk aan zijn assortiment toe. Naast TCL, Blackberry voor de zakelijke markt en Alcatel voor millennials richt het bedrijf zich met Palm op een oudere doelgroep, die geïnteresseerd is in de nieuwste technologie.

'Palm terug op mobiele markt'
'Palm terug op mobiele markt' (Foto: BuzzT)

'Onderzoek naar Chinees smeergeld in Nigeria'

De Amerikaanse autoriteiten doen onderzoek naar een mogelijke smeergeldaffaire in Nigeria waarbij het Chinese staatsbedrijf China Petroleum & Chemical Corp (Sinopec) bij betrokken zou zijn. Dat meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

Het olieconcern, dat ook een beursnotering heeft in New York, zou volgens de bronnen voor circa 100 miljoen dollar aan smeergeld hebben betaald aan ambtenaren in Nigeria om een zakengeschil op te lossen. Met het geld zou een miljardenkwestie tussen Sinopec-dochter Addax Petroleum en de Nigeriaanse staat over onder meer boringen, belastingverplichtingen en het betalen van royalty's en andere kosten de wereld uit zijn geholpen.

Zowel justitie in de VS als de beurswaakhond SEC zou de zaak onderzoeken. Zij wilden niet op de kwestie reageren. Ook Sinopec weigerde commentaar.

'Onderzoek naar Chinees smeergeld in Nigeria'
'Onderzoek naar Chinees smeergeld in Nigeria' (Foto: ANP)

Toeristenbelasting Mallorca flink omhoog

Vakantiegangers moeten er rekening mee houden dat ze volgend jaar op Mallorca en de andere eilanden van de Balearen twee keer zoveel toeristenbelasting gaan betalen. De linkse regeringscoalitie van de autonome Spaanse regio heeft daar volgens Podemos-voorman Alberto Jarabo een principeakkoord over bereikt. De details worden donderdag ingevuld.

Volwassen bezoekers van Mallorca, Ibiza, Menorca en Formentera zullen in 2018 op hun afrekening een extra bedrag tot 4 euro per persoon per nacht zien staan. Dat is nu nog, afhankelijk van de accommodatie, tussen de 50 cent en 2 euro. Door de forse verhoging van de toch al omstreden heffing, vorig jaar zomer pas ingevoerd, willen de autoriteiten in Palma in totaal 100 miljoen euro per jaar ophalen. Het geld zal vooral worden besteed aan milieuprojecten.

De vereniging van hoteleigenaren noemt de maatregel catastrofaal. Ze heeft tot dusver nog niets gezien van investeringen, dit jaar geraamd op 50 miljoen, en zegt dat de opbrengst dient om gaten in de begroting te dichten. In het laagseizoen, tussen november en april, betalen toeristen maar de helft van de toeslag. Wel ligt er een plan om de zomer al in maart te laten beginnen.

Toeristenbelasting Mallorca flink omhoog
Toeristenbelasting Mallorca flink omhoog (Foto: ANP)

Super Meat Boy Forever tijdelijk exclusief voor Switch in 2018

Super Meat Boy Forever is een endless runner die al in 2014 werd aangekondigd voor mobieltjes. Sindsdien is er veel gebeurd en nu wordt de game in eerste instantie gemaakt voor de Switch. Het is tijdelijk exclusief voor Nintendo's platform.

Super Meat Boy Forever is nog steeds wel nog steeds een endless runner. Bekijk de eerste trailer hieronder.

SteamWorld Dig 2 komt op 21 september uit

SteamWorld Dig 2 lanceert op 21 september op Nintendo Switch. De game moet 'een paar dagen later' ook uitkomen op pc, PS4 en PS VIta. Dit is een sequel op Steamworld Dig, dat oorspronkelijk in 2013 uitkwam voor de 3DS.

In de sequel belooft de ontwikkelaar niet alleen een veel grotere wereld, maar dit keer is het ook volledig met de hand ontworpen in plaats van computer-gegenereerd. Je speelt niet als Rusty, maar als Dorothy, een van de personages uit de eerste game.

'Swansea stunt met Renato Sanches'

Renato Sanches staat op het punt om een opmerkelijke transfer te maken. Swansea City heeft met Bayern München een akkoord bereikt over de Portugees.

Sanches werd deze zomer gelinkt aan verschillende clubs. AC Milan wilde de middenvelder graag tijdelijk overnemen, maar tot een akkoord kwam het niet. Swansea City is er wel in geslaagd om Sanches tijdelijk vast te leggen, zo meldt Sky Sports Italia.

Volgens het medium hebben Swansea City en Bayern München een akkoord bereikt over een huurdeal. Sanches speelt het komende seizoen op huurbasis voor de ploeg uit de Premier League, waarna hij terugkeert naar Duitsland.

Naast AC Milan, probeerden onder andere ook Juventus, Liverpool en Chelsea de middenvelder over te nemen. Sanches maakte vorige zomer de overstap voor 35 miljoen euro de overstap van Benfica naar Bayern München, maar de middenvelder slaagde er niet in een basisplaats te veroveren.

No More Heroes: Travis Strikes Again onthuld voor Switch

Suda51 en Travis Touchdown zijn terug. De culthit voor de Wii krijgt een sequel in 2018 exclusief voor Switch. In de teaser zien we alleen een gewelddadig gevecht. De game wordt gemaakt met Unreal Engine.

Via een persbericht wordt bekendgemaakt dat de game in samenwerking wordt gemaakt met een aantal indie-ontwikkelaars. Travis gaat in zes verschillende bestaande indiegames duiken en de bazen van die games verslaan. De originele No More Heroes kwam in 2008 uit en kreeg een sequel in 2010.

Heerenveen haalt derde Noor binnen

Heerenveen voegt opnieuw een Noor toe aan de selectie. Nicolai Naess komt over van Columbus Crew en heeft voor twee seizoenen getekend.

Naast Martin Ødegaard en Morten Thorsby is Naess de derde Noor die naar Heerenveen verkast. Met de komst van Naess haalt Heerenveen een multifunctionele en ervaren speler binnen, zo vertelt technisch manager Gerry Hamstra.

"We volgen Nicolai al een lange periode en we zijn dan ook blij dat hij onze selectie nu komt versterken. Hoewel hij pas 24 is, heeft Nicolai al behoorlijk wat ervaring. Het is een speler die op meerdere posities op zowel het middenveld als in de verdediging uit de voeten kan."

Naess speelde vier seizoenen voor Stabæk Fotbal, waarna hij in 2016 de overstap maakte naar Columbus Crew. In de Verenigde Staten kwam de middenvelder tot 32 optredens voor de hoofdmacht.

Win een prijzenpakket van The Dark Tower

Er bestaan andere werelden dan die van ons. The Dark Tower is gebaseerd op de epische boekenreeks De Donkere Toren van één van ’s werelds meest succesvolle schrijvers, Stephen King. De laatste scherpschutter, Gunslinger Roland Deschain, is verwikkeld in een eeuwige strijd met Walter O'Dim, ook bekend als The Man in Black. Roland is vastbesloten om te voorkomen dat O’Dim de macht neemt over de Dark Tower, die het universum bij elkaar houdt. Het lot van meerdere werelden staat op het spel en alleen Roland kan de toren verdedigen tegen The Man in Black.

In samenwerking met Universal Pictures mogen we twee prijzenpakketten verloten met daarin een vest, een notitieboekje en twee vrijkaartjes om de film te gaan zien! Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is antwoord geven op de volgende vraag:

Wie speelt de rol van de Gunslinger?

- Adam Sandler

- Idris Elba

- Daniel Craig

Geef snel je antwoord hier door en maak kans!

Economische groei VS sterker dan gedacht

De economie van de Verenigde Staten is in het tweede kwartaal sterker gegroeid dan gedacht. Volgens een tweede schatting door de Amerikaanse overheid was zelfs sprake van het sterkste groeitempo in twee jaar.

's Werelds grootste economie groeide volgens de nieuwe raming vorig kwartaal met 3,0 procent op jaarbasis. Dat is meer dan de plus van 2,6 procent die op basis van de eerste schatting werd gemeld. Ook gaat het om een flinke verbetering ten opzichte van de vooruitgang met 1,2 procent die in de eerste drie maanden van dit jaar werd geboekt.

De sterkere groei hangt samen met de consumentenbestedingen die hoger uitvielen dan eerder gedacht. Ook de bedrijfsinvesteringen bleken sterker dan eerder geraamd. De bijstelling voor het tweede kwartaal overtreft de verwachtingen van economen. Die hadden in doorsnee op een plus van 2,7 procent gerekend.

Harvey
De Amerikaanse president Donald Trump had eerder ook een ambitieuze doelstelling uitgesproken voor een jaarlijkse groei met 3 procent. Kenners denken echter dat het niet mogelijk is om het huidige groeitempo ook in de komende maanden vast te houden.

Door orkaan Harvey wordt de economische groei in het derde kwartaal mogelijk ook wat afgeremd. Schattingen over de verwachte schade in de VS lopen sterk uiteen, maar gaan allemaal uit van vele miljarden dollars. De herstelwerkzaamheden in onder meer Texas zouden later overigens wel weer kunnen helpen om de economische groei in de VS juist extra aan te jagen.

Economische groei VS sterker dan gedacht
Economische groei VS sterker dan gedacht (Foto: ANP)

Trump: praten met Noord-Korea lost niets op

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangegeven dat overleg met Noord-Korea in zijn ogen niets oplost. Hij schreef op Twitter dat de VS al een kwart eeuw "afpersingsgeld" betaalt en overlegt met Pyongyang. "Praten is niet het antwoord", aldus Trump.

De president verwijst met 'afpersingsgeld' vermoedelijk naar de Amerikaanse steun die Noord-Korea eerder ontving. Uit cijfers van het Congres blijkt dat Pyongyang tussen 1995 en 2008 voor ongeveer 1,3 miljard dollar aan steun ontving. Het ging onder meer om voedselhulp ten waarde van honderden miljoenen dollars.

De Noord-Koreanen beloofden in ruil voor de buitenlandse steun hun nucleaire programma stil te leggen. Het regime in Pyongyang hield zich uiteindelijk niet aan die afspraak.

Meest gevaarlijke tweet
De Democratische senator Chris Murphy reageerde ongerust op de laatste tweet van Trump. "De lat ligt hoog, maar dit is misschien de meest gevaarlijke en onverantwoordelijke tweet van zijn hele presidentschap", schreef de politicus op Twitter. "Miljoenen levens lopen gevaar. Het is geen spel."

Trump haalt op Twitter wel vaker uit naar het regime in Pyongyang, dat de Amerikanen en de buurlanden regelmatig provoceert met raketlanceringen. Zo waarschuwde de Amerikaanse president eerder deze maand dat de Noord-Koreanen rekening moeten houden met "vuur en woede"als ze doorgaan met het bedreigen van zijn land.

Trump: praten met Noord-Korea lost niets op
Trump: praten met Noord-Korea lost niets op (Foto: ANP)

VN: democratie in Venezuela bijna verdwenen

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties heeft hard uitgehaald naar Venezuela. Democratie is daar op sterven na dood, zei Zeid Ra'ad al-Hussein na de presentatie van een kritisch VN-rapport over mensenrechtenschendingen door Venezolaanse veiligheidstroepen.

De Venezolaanse autoriteiten treden al geruime tijd hard op tegen betogers die af willen van president Nicolas Maduro en zijn regering. De veiligheidstroepen en pro-regeringsgroepen zouden verantwoordelijk zijn voor de dood van zeker 73 mensen die sinds april om het leven kwamen, concludeerden VN-onderzoekers.

Mensenrechtencommissaris Zeid zei dat de democratie in het Zuid-Amerikaanse land geleidelijk aan is weggesleten. "Die moet nauwelijks nog in leven zijn, als ze überhaupt nog bestaat. Dat is de manier waarop ik ernaar zou kijken", stelde hij.

VN: democratie in Venezuela bijna verdwenen
VN: democratie in Venezuela bijna verdwenen (Foto: ANP)

De gratis PlayStation Plus-games van september

Sony pakt volgende maand groot uit met maar liefst acht PlayStation Plus-games. Hoogtepunten zijn inFAMOUS: Second Son, Child of Light en VR-game RIGS. Liefhebbers kunnen vast ook niet hun geluk op met PS3-klassiekers Handball 2016 en Truck Racer. De games zijn vanaf 5 september beschikbaar.

PlayStation Plus-games september:
inFAMOUS: Second Son (PS4)
Child of Light (PS4)
RIGS: Mechanised Combat League (PS4 bonus title – PS VR required)
That’s You (PS4 bonus title)
Truck Racer (PS3)
Handball 2016 (PS3)
We Are Doomed (PS Vita & PS4)
Hatoful Boyfriend (PS4 & PS Vita)

De indies die naar Nintendo Switch komen

Indie-gameontwikkelaars zien de Switch als een mooie nieuwe kans. Nintendo heeft met haar 'nindie' initiatief ook veel studio's weten te overtuigen om hun games naar de console te brengen. Over een uurtje houdt Nintendo een presentatie om een paar van die indies uit te lichten, maar ondertussen hebben ze alvast een trailer getoond die veel van de games kort laat zien.

In de onderstaande trailer zien we de volgende games:

 • SteamWorld Dig 2 (Image & Form Games)
 • Monster Boy and the Cursed Kingdom (FDG Entertainment)
 • Yoku’s Island Express (Team 17)
 • Away: Journey to the Unexpected (Playdius)
 • Nine Parchments (Frozenbyte)
 • Flipping Death (Zoink Games)
 • Unbox: Newbie’s Adventure (Prospect Games)
 • Uurnog Uurnlimited (Raw Fury) – Announcement Trailer
 • Flat Heroes (Parallel Circles)
 • Hollow Knight (Team Cherry)
 • Battle Chasers: Nightwar (THQ Nordic)
 • Owlboy (D-Pad Studio)
 • Huntdown (Easy Trigger Games)
 • Constructor Plus (System 3)
 • Lichtspeer: Double Speaer Edition (Lichthund)
 • State of Mind (Daedalic Entertainment)
 • 8-Bit Armies (Petroglyph Games)
 • Shu (Coatsink)
 • World to the West (Rain Games)
 • Rogue Trooper Redux (Rebellion Developments)
 • Wargroove (Chucklefish)
 • Tiny Metal (Area 34)
 • Portal Knights (505 Games)
 • Aces of the Luftwaffe: Squadron (HandyGames)
 • Semblance (Nyamakop)
 • Brawlout (Angry Mob Games)

Mediawaakhond buigt zich over Jesse Klaver

Het Commissariaat voor de Media gaat met BNNVARA in gesprek over de totstandkoming, de onafhankelijkheid en de financiering van de documentaire Jesse over GroenLinks-leider Jesse Klaver. Op de plannen voor uitzending van de film is veel kritiek geleverd, omdat maker Joey Boink zelf voor GroenLinks actief was tijdens de laatste verkiezingscampagne. Er werd uiteindelijk van vertoning afgezien.

"Als toezichthouder ziet het Commissariaat erop toe dat er een duidelijke scheiding bestaat tussen redactie enerzijds en politiek anderzijds. Onafhankelijkheid betekent dat kijkers en luisteraars moeten kunnen rekenen op onafhankelijke berichtgeving, op informatie die niet is gekleurd door politieke of andere belangen", zo licht het Commissariaat de eigen taken toe. Die voert het altijd achteraf uit.

Van mogelijke politieke beïnvloeding van de kijker is weliswaar geen sprake meer nu Jesse niet wordt uitgezonden, stelt de mediawaakhond, maar het Commissariaat wil zich toch laten informeren.

Update 17:58
BNNVARA heeft besloten om zijn deel van de auteursrechten van de documentaire Jesse over te dragen aan de producent. De omroep meldt dat de overdracht gebeurt "in ruil voor een bedrag ter grootte van de oorspronkelijke bijdrage van BNNVARA".

De producent en maker kunnen nu zelf bepalen wat er met het materiaal gebeurt. Filmproductiebedrijf Doxy van producent Janneke Dolaard laat weten de film in meerdere bioscopen te willen uitbrengen en "verder te distribueren, zodat het publiek de mogelijkheid krijgt de film op korte termijn te gaan zien".

Mediawaakhond buigt zich over Jesse
Mediawaakhond buigt zich over Jesse (Foto: BuzzE)

López de beste op Calar Alto, Kelderman vierde

De elfde etappe in de Vuelta a España is gewonnen door Miguel Ángel López. De 23-jarige Colombiaanse klimmer van Astana was op de slotklim Calar Alto de sterkste. Chris Froome werd op veertien seconden tweede, voor Vicenzo Nibali. Wilco Kelderman werd vierde in dezelfde tijd als Froome.

Het was lang wachten tot er een groep ruimte kreeg van het peloton. Uiteindelijk zou er een groep wegrijden met daarbij twee Nederlanders: Lennard Hofstede (Sunweb) en Antwan Tolhoek (Lotto-Jumbo). De twee hadden het gezelschap van twaalf anderen renners: Romain Bardet (AG2R), Bob Jungels (QuickStep), Alessandro De Marchi (BMC), Antonio Pedrero (Movistar), Simon Clarke (Cannondale), Matej Mohoric (UAE), Sander Armée (Lotto), Giovanni Visconti (Bahrain-Merida), Igor Antón (Dimension Data), David Arroyo (Caja Rural-Seguros RGA), Conor Dunne (Aqua Blue Sport) en Aldemar Reyes (Manzana). De veertien zouden een maximale voorsprong van vijf minuten pakken op het peloton.

Met nog vijftig kilometer te gaan nam Orica-Scott het tempo over in het peloton. De Australische ploeg leek een plannetje te hebben. Simon Yates ging op de voorlaatste klim in de aanval. De Brit zou snel naar de kopgroep rijden, die toen nog bestond uit Bardet en Reyes. Later zouden ook nog Darwin Atapuma aansluiten.

De kopgroep begon met een voorsprong van een kleine drie minuten voorsprong aan de slotklim, de Calar Alto, maar al snel werd duidelijk dat ze het niet zouden houden vooraan, dat kwam mede doordat de ploeg van Nibali het tempo hoog hield in het peloton. Grootste slachtoffer was Orica-Scott. Chavas, de nummer twee van het klassement moest er af, net zoals zijn ploeggenoot Adam Yates. Ook vooraan moest Simon Yates afhaken bij Bardet en Atapuma.

Met nog tien kilometer te gaan was er een eerste aanval van Nibali. De Italiaan kreeg Alberto Contador met zich mee, maar de ploeggenoten van Froome lieten ze niet wegrijden. Op zes kilometer van de streep werden ook de laatste aanvallers ingerekend, waardoor er een groep van tien renners gingen uitmaken wie de zege zou pakken met daarbij Kelderman.

Op twee kilometer was het weer Nibali die ten aanval trok. De winnaar van de Ronde van Spanje in 2010 had een klein gaatje op Kelderman, Froome en López. Na de aansluiting zou López doortrekken, waarna hem niemand meer kon bedreigen. De drie daarachter zou op veertien seconden van de Colombiaan eindigen.

VVD en PvdA: oplossing over lerarensalarissen

De crisis over de lerarensalarissen in het demissionaire kabinet lijkt te zijn afgewend. Volgens ingewijden is een oplossing in zicht waar het kabinet waarschijnlijk later op de dag een verklaring over zal geven.

Zowel de bewindslieden van de PvdA en de VVD als de formerende partijen spreken woensdagmiddag over de oplossing, waarvan niet nog niet precies bekend is hoe die eruit komt te zien. Eerder op de dag was er koortsachtig overleg over in de coalitie en werden fractieleden bijgepraat.

De PvdA wil in de begroting van 2018 extra geld voor verhoging van salarissen van leerkrachten in het basisonderwijs. Een deal met de VVD leek vorige week nog wel mogelijk. Maar de partijen waarmee die partij over een nieuw kabinet onderhandelt, willen zich niet binden aan zo'n loonsverhoging omdat zij het financiële plaatje voor het nieuwe kabinet nog niet rond hebben.

De PvdA legde dinsdag voorstellen op tafel die vooral waren bedoeld om tijd te winnen. De formerende partijen zouden hierdoor meer tijd krijgen om te bedenken wat hun financiële plannen zijn. De VVD was hier naar verluidt echter niet over te spreken.

Update 17:47
VVD en PvdA hebben een oplossing gevonden voor het conflict over de lerarensalarissen. De PvdA neemt genoegen met de toezegging dat er een onbekend maar "substantieel" bedrag komt voor de verhoging van de salarissen. Dat zei vicepremier en PvdA-leider Lodewijk Asscher woensdag na begrotingsoverleg van het kabinet. Daarmee is het uiteenvallen van het demissionaire kabinet voorkomen.

In de begroting van 2018 komt nu nog geen concreet bedrag te staan voor verhoging van de lerarensalarissen. "We hebben tijd geboden om met dat bedrag te komen", zei Asscher. VVD-leider Mark Rutte en de andere formerende partijen hebben vertrouwen geboden dat er geld zal komen voor de leerkrachten. Dat zal later in de begroting worden opgenomen.

Het bedrag zal volgens Asscher aanzienlijk zijn. ,,Iedereen begrijpt dat je met een fooi mijn vertrouwen beschaamt." Asscher verwacht dat er snel een bedrag zal worden bekendgemaakt. "Het doel staat voorop", aldus Asscher. Daarom heeft hij VVD, CDA, D66 en ChristenUnie meer tijd gegeven.

Rutte is blij dat de PvdA erop vertrouwt dat er een aanzienlijk bedrag zal komen voor de leerkrachten. ,,Dat is inmiddels ook de wens van de formerende partijen." Volgens de premier is het geen garantie; het gaat om een ,,inspanningsbelofte van mijn kant". Voor de begrotingsbehandeling in het najaar moet duidelijk zijn om welk bedrag het gaat, zei Rutte.

De PvdA dreigde het demissionaire kabinet te verlaten als in de begroting van volgend jaar geen geld zou worden gereserveerd voor de verhoging van het salaris van leerkrachten in het basisonderwijs. De afgelopen dagen is koortsachtig overlegd om tot overeenstemming te komen.

Vorige week leek een deal tussen de regeringspartijen in zicht. Maar de partijen waarmee de VVD over een nieuw kabinet onderhandelt, wilden zich niet binden aan zo'n loonsverhoging omdat zij het financiële plaatje voor het nieuwe kabinet nog niet volledig hadden. Daar komt nu meer tijd voor.

'Kabinet komt met verklaring over oplossing'
'Kabinet komt met verklaring over oplossing' (Foto: ANP)

PayPal brengt creditcard uit

Internetbetaalbedrijf PayPal brengt in de Verenigde Staten een plastic creditcard uit. Amerikaanse klanten van de onderneming, die groot werd met haar onlinebetaalsysteem, kunnen daardoor straks ook in de winkel met hun PayPal-account afrekenen.

Het gaat om een pasje van Mastercard met een speciale cashbackregeling, waarbij klanten 2 procent van hun aankoopbedragen kunnen terugvragen. Dat geld wordt dan gestort in hun digitale portemonnee bij PayPal en is in feite bedoeld om het shopgedrag van de klanten extra aan te wakkeren. PayPal werkt voor de creditcard samen met de financiële dienstverlener Synchrony.

De stap past bij het streven van PayPal om zich meer op de kaart te zetten als alledaagse betaaloplossing. De laatste anderhalf jaar heeft het Amerikaanse bedrijf al meer dan twintig overeenkomsten gesloten met grote partijen als Apple, Visa en JPMorgan om de eigen betaaldienst meer onderdeel te maken van de levens van zijn circa 210 miljoen klanten.

PayPal brengt creditcard uit
PayPal brengt creditcard uit (Foto: BuzzT)

24 jaar geëist voor explosie woonboot Wormer

In hoger beroep is woensdag een celstraf van 24 jaar geëist tegen de 28-jarige Milco G. uit Purmerend. Hij wordt verdacht van het plegen van een aanslag op een woonboot in Wormer. Daardoor kwam de 53-jarige bewoner om het leven. Zijn 51-jarige vrouw raakte zwaargewond en liep blijvend letsel op.

In eerste aanleg is G. veroordeeld tot een celstraf van zeventien jaar. Het Openbaar Ministerie ging tegen die uitspraak van vorig jaar in beroep.

G. heeft eerder toegegeven dat hij een aanslag had gepleegd op de verkeerde boot. Het eigenlijke doelwit was de woonboot van een man die zijn zusje zou hebben verkracht.

Het hof in Amsterdam doet waarschijnlijk op 20 september uitspraak.

24 jaar geëist voor explosie woonboot Wormer
24 jaar geëist voor explosie woonboot Wormer (Foto: ANP)

Gekke Nederlander: 'Aardbeving des doods komt deze week'

We gaan allemaal dood. Dat is op zich wel een vaststaand gegeven, maar het zou zomaar eens deze week kunnen gebeuren door een verwoestende aardbeving in de Atlantische Oceaan, uiteraard met bijbehorende tsunami.

Dat is althans een mogelijkheid waar een beetje gekke 'onderzoeker' mee op de proppen komt. Nederland produceert best veel scherpe geesten, maar of die van Frank Hoogerbeets daaronder valt kunnen we betwijfelen: de beste man voorspelt aardbevingen op basis van de stand van de hemellichamen, ook al zeggen echte wetenschappers dat die standen geen reet met aardbevingen op aarde te maken hebben.

Deze week staan maar liefst twee gebeurtenissen op het programma waarbij bepaalde hemellichamen op een rijtje staan, beide keren met Mercurius. Een daarvan is een rijtje van Jupiter - Mercurius - Uranus en dan weet je het wel: we gaan eraan. In juli stonden die drie ook al eens op een rij en uiteraard zagen we gelijk een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter. Nu zou wel eens een veel zwaardere aardbeving kunnen volgen.

De geniale Hoogerbeets is overigens niet volledig specifiek in de locatie van de aardbeving, maar vanwege verhoogde seismische activiteit ten noord-oosten van Canada zou het wel eens in de Atlantische Oceaan of zelfs de Middellandse Zee kunnen gebeuren. Daarnaast hebben we dit jaar nog maar drie aardbevingen gehad met een kracht boven de 7, ruim onder het gemiddelde. Dat betekent - volgens Hoogerbeets - uiteraard dat er dit jaar nog veel meer gaan komen, want zo ging het ook voor de zware aardbeving in Zuid-Oost Azië in 2004. Kan niet missen nu dus.

In 2015 sloeg Hoogerbeets overigens twee keer een flater. Beide keren voorspelde de miskende wetenschapper een monsterachtige aardbeving, waaronder in Californië met natuurlijk vele duizenden doden tot gevolg, maar beide keren bleef het opmerkelijk rustig. Wij zetten ons geld er overigens op dat dat ook dit keer het geval is. 

Ome Frank vertelt ons dat het allemaal heel erg gaat zijn, dankzij de oplijning van de planeten (Bron: YouTube)

Wild sprint naar zege in Boels Rental Ladies Tour

Kirsten Wild heeft de tweede etappe van de Boels Rental Ladies Tour op haar naam geschreven. De Nederlandse die uitkomt voor het Cylance Pro Cycling team was in Arhnem na 132,8 de snelste in de massasprint. Tweede werd de Italiaanse Maria Giulia Confalonieri, voor de Duitse Lisa Brennauer.

Eri Yonamine zou na twintig kilometer er alleen van door gaan. De Japanse van FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope zou vijftig kilometer zou alleen rijden, waarna ze het gezelschap kreeg Ilona Hoeksma en Winanda Spoor. Ook in de kopgroep met drie was het Yonamine die het meeste werk opknapte.

Met nog vijftien kilometer te gaan koos de Japanse om het weer solo te proberen, maar met drie kilometer te gaan werd ook zij ingerekend door het peloton. In de sprint was Wild duidelijk de snelste. Voor de Nederlandse was het haar 70ste profoverwinning.

Annemiek van Vleuten blijft aan de leiding staan in het algemeen klassement. De Nederlandse won dinsdag de proloog.

'Clasie op huurbasis naar België'

Jordy Clasie vertrekt op huurbasis van Southampton naar Club Brugge, zo meldt het Algemeen Dagblad woensdag.

Het dagblad meldt dat de 26-jarige middenvelder woensdag medisch gekeurd wordt door de huidige koplopervan België.

De geboren Haarlemmer verruilde in 2015 Feyenoord voor twaalf miljoen euro voor Southampton, maar hij kon nooit een echte basisplek bemachtigen. In twee seizoenen kwam hij tot 38 wedstrijden in de Premier League. Dit seizoen kwam hij nog niet in actie, nadat hij door Mauricio Pellegrino als overbodig werd verklaard.

Clasie treft bij Club Brugge twee landgenoten: Stefano Denswil en Ruud Vormer. Clasie en Vormer stonden ook gezamenlijk onder contract bij Feyenoord, toen Clasie zijn medespeler op de bank hield.

De Jong blij met 'leuke' Huntelaar

Frenkie de Jong kan net als de andere Ajax-talenten veel leren van Klaas-Jan Huntelaar. De jongeling zegt veel met de spits te praten.

"Ervaring erbij is altijd lekker, dat zie je ook met Huntelaar. Ook buiten de wedstrijden: hij praat veel met je. En ook op een leuke manier. Niet van: 'Ik heb bij Real Madrid gespeeld, je moet dit doen.' Hij dwingt je niet tot iets. Ik vind het wel fijn dat zo'n speler erbij is", vertelt De Jong aan FOX Sports.

De 20-jarige middenvelder beseft dat naamgenoot Siem de Jong een concurrent van hem wordt. "Ja, het is een middenvelder, dus natuurlijk denk je wel even: 'Een extra concurrent'. Maar je speelt bij Ajax, een van de grootste clubs van Nederland, dus je weet dat je concurrentie hebt."

"Ik moet gewoon zorgen dat ik beter ben dan degene die komt of degenen die er al zijn. Dan ga ik vanzelf wel spelen." Frenkie de Jong debuteerde in september vorig jaar in Ajax 1. Dit seizoen kwam hij tot nu toe vijf keer in actie, waarvan driemaal als invaller.

Archeologen vinden Spaanse massagraven

Archeologen in Spanje hebben meer lichamen gevonden in massagraven uit de tijd van de burgeroorlog van 1936-1939 en de daaropvolgende dictatuur van generaal Franco. Aan sommige lijken zaten nog rottende leren laarzen.

De opgravingen bij een plaatselijke begraafplaats in Valladolid in Centraal-Spanje komen op het moment dat er nieuwe inspanningen zijn van vrijwilligersverenigingen en campagnegroepen voor slachtoffers om nieuw licht te werpen op het bloedige verleden. Ook hopen ze alsnog op een afsluiting voor familieleden die nog steeds op zoek zijn naar hun doden.

Vier massagraven zijn nu in Valladolid uitgegraven en 228 lichamen zijn daar sinds april 2016 ontdekt. Deze graven zijn enkele van de naar wordt aangenomen meer dan 2000 massagraven uit de burgeroorlog in heel Spanje.

Historici schatten dat ongeveer een half miljoen strijders en burgers zijn gedood in deze oorlog.

Archeologen vinden Spaanse massagraven
Archeologen vinden Spaanse massagraven (Foto: ANP)

Mensenrechtenchef VN tikt Trump op de vingers

De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties verbaast zich over de aanhoudende kritiek van Donald Trump op journalisten. Hoge Commissaris Zeid Ra'ad al-Hussein noemde het "vrij verbazingwekkend" dat uitgerekend de Amerikaanse president de persvrijheid "aanvalt".

Zeid zei op een persconferentie dat persvrijheid "niet alleen een soort hoeksteen is van de de Amerikaanse grondwet, maar ook absoluut iets wat de Verenigde Staten jarenlang hebben verdedigd". Hij wees erop dat de opmerkingen van Trump over de media kunnen neerkomen op opruiing.

Trump noemde journalisten onlangs weer "oneerlijke mensen". Ook klaagt hij regelmatig op Twitter over "oneerlijk nepnieuws" en "oneerlijke media".

Mensenrechtenchef VN tikt Trump op de vingers
Mensenrechtenchef VN tikt Trump op de vingers (Foto: ANP)

Terreurverdachte Rotterdam langer vast

De 22-jarige man uit Zevenbergen die vastzit voor betrokkenheid bij de dreiging met een terroristische aanslag in Rotterdam blijft nog zeker twee weken vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam bekendgemaakt.

De student van de Avans Hogeschool is woensdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris en die heeft besloten dat de voorlopige hechtenis wordt verlengd. Hij zou via berichtenapp Telegram "een zeer alarmerend bericht" hebben verspreid, zo liet minister Blok van Veiligheid vorige week weten.

In verband met de terreurdreiging werd een concert van de Amerikaanse band Allah-Las in de Maassilo vlak voor aanvang afgelast. Onderzoek leidde in de nacht van woensdag op donderdag naar de 22-jarige verdachte, die door een antiterreureenheid van zijn bed werd gelicht.

Het onderzoek is in nog in volle gang. De verdachte blijft nog in beperkingen zitten, en dat betekent dat hij met niemand anders dan zijn advocaat contact kan hebben.

Terreurverdachte Rotterdam langer vast
Terreurverdachte Rotterdam langer vast (Foto: ANP)

Kosovaarse Kelmendi grijpt naast medailles op WK judo

Judoka Majlinda Kelmendi is er op het wereldkampioenschap in Boedapest niet in geslaagd een medaille te veroveren in de klasse tot 52 kilogram. Dat is vrij uniek, want de Kosovaarse domineert die klasse al jaren.

De laatste keer dat de 26-jarige Kelmendi op een groot titeltoernooi verslagen werd was op het EK van 2013, ook in Boedapest. Dit keer ging het wederom van een leien dakje, tot de halve finales: de Japanse Ai Shishime was haar in een zinderende strijd nipt de baas. Shishime zette vervolgens door en won in de finale van haar landgenote Natsumi Tsunoda.

Voor Kelmendi kwam er zelfs een tweede nederlaag, want de Braziliaanse Erika Miranda versloeg haar ook nog eens in de strijd om het brons en pakte zo voor de vierde keer op rij een WK-medaille. De Russische Natalia Kuziutina pakte de andere bronzen medaille door de Israëlische Gili Cohen, verliezend halve finaliste, te verslaan.

De mannen vochten in de klasse tot 66kg en het goud ging ook daar naar Japan. De pas 20-jarige Hifume Abe maakte zijn enorme talent volledig waar door de Rus Mikhail Puliaev in de finale op zijn rug te gooien voor ippon en het goud. Vazha Margvelashvili uit Georgië versloeg de Zuid-Koreaan Kim Lim-hwan in de strijd om brons, de andere bronzen medaille ging naar de Israëlische nummer één van de wereld, Tal Flicker, die de Oekraïner Georgii Zantaraia versloeg. 

Rondom Israël waren er overigens ook weer eens de nodige problemen: Baruch Shmailov lootte in de eerste ronde tegen Houd Zourdani, Algerije's beste judoka. Israël en Algerije zijn echter geen beste maatjes en dus was vooraf al duidelijk dat Zourdani - net zoals bijvoorbeeld Iraniërs - zich terug moest trekken, gedwongen door hogerop. Dat gebeurde dan ook, tegen de tijd dat het toernooi begon was Zourdani plots uit het schema verdwenen. 

'Arsenal weigert bod van Manchester City op Sanchez'

Arsenal blijft erbij dat het Alexis Sánchez deze zomer niet zomaar laat gaan. De club heeft een bod van Manchester City afgewezen.

The Citizens brachten tevergeefs een bod uit van 54 miljoen euro, aldus Goal. Toch blijft de ploeg van Pep Guardiola hoopvol dat de Chileen voor het sluiten van de transfermarkt gewoon naar het Etihad Stadium komt. Het contract van Sánchez in Noord-Londen loopt na dit seizoen af.

Arsenal en City gingen dinsdag om de tafel om te onderhandelen. Daardoor lijkt het erop dat het standpunt van The Gunners enigszins is veranderd. Eerder deze transferperiode was een vertrek van Sánchez absoluut niet bespreekbaar.

Arsenal kwam met het idee om Raheem Sterling bij de deal te betrekken, maar City is niet van plan om dat te laten gebeuren. De club uit Manchester is vastberaden om alleen een transfersom voor Alexis te betalen.

De 28-jarige Alexis Sánchez bereikte enkele weken terug al een persoonlijk akkoord met Manchester City en hij liet Arsène Wenger weten dat hij wil vertrekken. Hoewel City verrast was door de koppigheid van Wenger, heeft de club er vertrouwen in dat er nu eindelijk een deal kan worden gemaakt.

Kalasjnikov krijgt standbeeld

De ontwerper van het wereldberoemde AK-47 automatische geweer, Mikhail Kalasjnikov, krijgt een 7 meter hoog standbeeld dat op 19 september in Moskou wordt onthuld, meldt The Moscow Times. De datum valt samen met de Dag van de Wapensmid in Rusland en de Dag van Sint Michail van de Orthodoxe Kerk.

De Russische Militaire Historische Vereniging heeft de installatie van het Kalasjnikov-monument ondersteund met 35 miljoen roebel (ruim 450.000 euro). "De wapens die Kalasjnikov maakte, zijn ontworpen om het kwaad te bestrijden", stelt de maker van het beeld Salavat Tsjerbakov. "Dat was zijn doel."

In een brief vlak voor zijn dood in 2013 aan het hoofd van de Russisch Orthodoxe kerk zegt Kalasjnikov zelf dat hij achtervolgd wordt door de duizenden doden waarvoor zijn uitvinding verantwoordelijk was.

"Mijn spirituele pijn is ondraaglijk", schreef hij. "Ik blijf me dezelfde onoplosbare vraag stellen. Als mijn geweer mensen van het leven beroofde, kan het dan zijn dat ik... als een christelijk en orthodox gelovige, verantwoordelijk ben voor hun dood ?"

AK-47-ontwerper Kalasjnikov krijgt standbeeld
AK-47-ontwerper Kalasjnikov krijgt standbeeld (Foto: ANP)

Google lijkt te buigen voor eis Brussel

Internetgigant Google stopt met het discrimineren van rivalen als internetgebruikers naar producten en diensten zoeken. Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigt dat de Amerikaanse onderneming Brussel daarvan op de hoogte heeft gesteld. Het bedrijf heeft tot 28 september om woorden in daden om te zetten.

Google kreeg in juni een recordboete van 2,42 miljard euro van EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) als straf voor het misbruiken van zijn zoekmachine. Internetsurfers krijgen eerst Google Shopping te zien. Daardoor worden zowel andere aanbieders als de consument benadeeld, stelde de commissie na zeven jaar onderzoek.

Tot eind augustus kreeg moederbedrijf Alphabet de tijd om een oplossing voor te stellen. De deadline verliep middernacht. De woordvoerder wil niet inhoudelijk ingaan op de beoogde aanpassingen.

Illegale praktijken
Vestager sommeerde in juni dat Google zijn "illegale praktijken binnen negentig dagen beëindigt". Als dit na 28 september nog steeds niet het geval blijkt, kan de commissie per dag dat niet aan die eis wordt voldaan een extra boete van 5 procent van de dagomzet opleggen. "Die verantwoordelijkheid ligt geheel bij Google." In Europa vindt 90 procent van alle zoekopdrachten op internet via Google plaats.

Brussel onderzoekt nog andere Google-praktijken die mogelijk tegen de EU-regels zijn. Die draaien om advertenties en oneerlijke concurrentie met zijn mobiele besturingssysteem Android. Google zou fabrikanten en operatoren ertoe verplichten apps te installeren die door Google ontwikkeld zijn, zoals GooglePlay en Google Chrome.

Google lijkt te buigen voor eis Brussel
Google lijkt te buigen voor eis Brussel (Foto: BuzzT)

Cel en tbs voor doden 19-jarige vrouw Ede

Een 21-jarige man uit Ede is woensdag veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging voor het doden van een negentienjarige vrouw uit dezelfde plaats. De man moet ook een schadevergoeding tot 25.000 euro aan haar zus en ouders betalen, bepaalde de rechtbank in Arnhem.

De man wurgde en mishandelde de vrouw november vorig jaar zo ernstig, dat ze eraan overleed. De twee hadden elkaar op school leren kennen en onderhielden contact via social media. De man wilde seks met haar en bood daar geld voor. Toen de vrouw na een afspraak om geld vroeg - en dat volgens de man met een stemverheffing deed - draaide hij door en gebruikte hij zo veel geweld, dat de vrouw overleed.

De man lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis. Zijn stoornissen hebben volgens de rechtbank in belangrijke mate bijgedragen aan zijn daad. Omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar is, wil dat zeggen dat de dood van het slachtoffer hem niet volledig kan worden aangerekend. Daarom is naast de celstraf tbs met dwangverpleging opgelegd.

Cel en tbs voor doden 19-jarige vrouw Ede
Cel en tbs voor doden 19-jarige vrouw Ede (Foto: ANP)

Keane: "Van Nistelrooij een miljard waard"

Roy Keane verbaast zich over de enorme transferbedragen die tegenwoordig worden betaald voor 'doodgewone voetballers'.

"Clubs betalen zo dertig tot veertig miljoen euro voor een doodgewone voetballer. Ik krab me daarover achter de oren. Maar als clubs bereid zijn om dat te betalen, is het niet de fout van de spelers", vertelde Keane op een persconferentie van de Ierse nationale ploeg.

Keane is bij Ierland tegenwoordig assistent-coach. De voormalige middenvelder maakte ooit deel uit van de beste generatie spelers die Manchester United ooit heeft gehad. En dus werd de 46-jarige Keane gevraagd hoeveel die topspelers van toen tegenwoordig waard zouden zijn.

"Ruud van Nistelrooij zou in deze transfermarkt ongeveer een miljard euro waard zijn. David Beckham? Een miljard. Ryan Giggs? Twee miljard." Hoeveel zou Roy Keane tegenwoordig kosten? "Ik denk 3,75 miljoen", zei de Ier met een grote glimlach.

Van Marwijk: "Meest teleurstellende resultaat in twee jaar"

Saoedi-Arabie en Bert van Marwijk zouden het WK 2018 mogelijk kunnen mislopen vanwege het verlies op bezoek bij de Verenigde Arabische Emiraten.

Tegenover Voetbal International laat de oud-bondscoach van het Nederlands elftal weten dat het resultaat hem bijzonder teleurstelt. "Het is het meest teleurstellende resultaat in twee jaar."

"Wij hadden het allemaal in eigen hand om zelf een stap te zetten voor de directe plaatsing. Dat hebben we vandaag nagelaten, en dat was volledig onnodig", laat de keuzeheer weten tegenover het weekblad.

In eerste instantie namen de Saoedi’s nog wel een voorsprong, maar in extremis moesten de manschappen van Van Marwijk het hoofd buigen. "We hebben alleen maar aangevallen, maar we misten de kracht en overtuiging om de 2-1 achterstand goed te maken."

Japanse minister prijst Hitler

De Japanse minister van Financiën heeft zijn bewondering voor de nazi's geuit. Hij beschreef de Duitse dictator Adolf Hitler als iemand "met de juiste drijfveren". Taro Aso voegde eraan toe: "Hitler, die miljoenen mensen doodde, deugde niet, hoewel zijn motieven klopten."

Aso sprak zijn woorden ten overstaan van leden van zijn Liberaal Democratische Partij, schrijft The Guardian. De Britse krant baseert zich op het Japanse Jiji Press.

Het duurde niet lang of Aso kreeg flinke kritiek te verwerken. Hij zou Hitlers motieven voor het uitroeien van de Joden hebben verdedigd. "Het mag duidelijk zijn dat ik Hitler extreem negatief beoordeel. Ook zijn drijfveren waren verkeerd." Hij had slechts het belang van politici die resultaten bereiken, willen benadrukken.

Japanse minister prijst Hitler
Japanse minister prijst Hitler (Foto: ANP)

Roel Reiné over Marvel's Inhumans: 'Uiteindelijk willen we allemaal een verhaal vertellen'

Roel Reiné, bekend als regisseur van Michiel de Ruyter, had de eer om de eerste twee afleveringen van het eerste seizoen van Marvel's Inhumans te regisseren. Hoe ontwikkel je een serie waar zoveel lading achter zit? Wij spraken Roel over de druk van Marvel en hoe een Nederlandse regisseur plotseling een bigbudget televisieserie staat te regisseren.

VVD en PvdA praten weer over lerarensalarissen

Op het ministerie van Financiën praten de leiders van de VVD en PvdA opnieuw over de lerarensalarissen. Het conflict hierover loopt zo hoog op dat het demissionaire kabinet hierover nog dreigt te vallen.

De PvdA wil dat er in de begroting van volgend jaar extra geld wordt gereserveerd voor de leerkrachten in het basisonderwijs. Gebeurt dat niet, dan dreigt de PvdA uit het kabinet te stappen. De begroting van 2018 zou op 1 september bij de Raad van State moeten liggen.

Bij binnenkomst op Financiën wilden de hoofdrolspelers woensdagmorgen niets kwijt. Op dit ministerie vond een dag eerder ook al een ingelast coalitieoverleg plaats. De sociaaldemocraten kwamen toen met nieuwe voorstellen. De VVD zou in het belangrijkste voorstel van de PvdA niets hebben gezien.

De VVD onderhandelt met CDA, D66 en ChristenUnie over een nieuw kabinet. Die partijen zouden (nog) niet willen instemmen met de loonsverhoging zolang zij geen totaaloverzicht hebben over de financiën voor de nieuwe coalitie.

VVD en PvdA praten weer over lerarensalarissen
VVD en PvdA praten weer over lerarensalarissen (Foto: ANP)

Lid Satudarah opgepakt voor zware mishandeling

Een 31-jarige man uit Geleen is woensdag opgepakt op verdenking van afpersing en zware mishandeling. De verdachte is lid van motorclub Satudarah. Hij zou in 2015 in Geleen een vrouw in haar huis dusdanig hebben mishandeld dat ze zwaar letsel opliep.

De politie vermoedt dat het slachtoffer en haar man, voordat de mishandeling plaatsvond, al een tijdlang werden afgeperst door de motorclub. In deze zaak worden meerdere aanhoudingen niet uitgesloten.

Lid Satudarah opgepakt voor zware mishandeling
Lid Satudarah opgepakt voor zware mishandeling (Foto: ANP)

Dodental in Texas loopt op

Het dodental als gevolg van het extreme weer in Texas is opgelopen tot 'minstens dertig'. Onder de doden zijn een politieman en waarschijnlijk vier vrijwillige hulpverleners in Houston die sinds maandagmiddag niet meer zijn gezien. Dat melden diverse Amerikaanse media woensdag.

De tropische storm Harvey is inmiddels een eind de buurstaat Louisiana binnengedrongen. Overal in het toch al waterrijke kustgebied van deze staat zijn maatregelen getroffen tegen de overvloedige regenval. Het zwaartepunt van het uitgestrekte neerslaggebied bevindt zich momenteel in het grensgebied van Texas en Louisiana.

De voorspellingen van de weerdiensten voor deze regio zijn uitermate somber. Overal worden overstromingen verwacht. Harvey verplaatst zich nog altijd zeer traag in oostelijke richting.

Dodental in Texas loopt op
Dodental in Texas loopt op (Foto: ANP)

Obstakels trottoirs Rotterdam tegen aanslagen

Op trottoirs in de Witte de Withstraat en de Meent in Rotterdam worden maatregelen genomen om aanslagen met voertuigen te voorkomen. De gemeente gaat die ook uitvoeren bij de herinrichting van de Coolsingel, die de komende jaren plaatsvindt.

De straten worden niet afgesloten, maar er worden hindernissen op voetpaden geplaatst om zo het inrijden op groepen mensen tegen te gaan. In steden als Londen, Berlijn en Barcelona werden op die manier al aanslagen gepleegd. Het Franse vastgoedconcern Klépierre nam zelf kortgeleden al fysieke maatregelen tegen het inrijden bij de Markthal en Alexandrium. Het college zegt binnen afzienbare tijd te beginnen met het realiseren van de hindernissen. Wat voor barrières er komen, is nog niet duidelijk.

De komende periode wordt onderzocht of in andere straten dezelfde maatregelen moeten worden genomen. In toekomstige herinrichtingsplannen van straten worden dergelijke barrières direct meegenomen.

Burgemeester en wethouders benadrukken dat er geen specifieke dreiging bestaat, maar dat de maatregelen "passen binnen het huidige dreigingsniveau". De stad Rotterdam nam afgelopen jaren al eerder tijdelijke maatregelen om het inrijden op mensenmassa's te voorkomen. Zo werden bij evenementen als de Marathon, het nationale vuurwerk en de huldiging van Feyenoord roadblocks en vrachtwagens geplaatst.

Obstakels trottoirs Rotterdam tegen aanslagen
Obstakels trottoirs Rotterdam tegen aanslagen (Foto: ANP)

Vissers brengen NVWA-inspecteurs in gevaar

De bemanning van een kotter is aangehouden in de haven van Vlissingen. Dat gebeurde nadat een rubberboot van de kustwacht dinsdag op de Noordzee verstrikt was geraakt in de netten van de vissersboot. De rubberboot, met aan boord drie visserijinspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), werd hierdoor grotendeels onder water getrokken.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de bemanning van de kotter moedwillig de rubberboot in de problemen gebracht. De acht bemanningsleden zijn opgepakt en de NVWA heeft aangifte van poging tot doodslag gedaan.

Het voorval gebeurde midden in de nacht. Bij de controle bleek dat de kotter illegaal vistuig had waardoor ook jonge en te kleine vissen werden gevangen. De inspecteurs legden beslag op de netten en de vis, maar de schipper gooide alles op volle zee overboord. Daarop werd de pulskotter opgebracht naar de haven van Vlissingen.

Vissers brengen NVWA-inspecteurs in gevaar
Vissers brengen NVWA-inspecteurs in gevaar (Foto: ANP)

'Bestuur Supportersclub Oranje verrijkte zich'

Tienduizenden fans van het Nederlands elftal hebben jarenlang het feestelijke leven van de bestuurders van hun Supportersclub gefinancierd. Dat meldt onderzoekswebsite Follow the Money.

Bestuurders van Supportersclub Oranje financierden zakelijke en privé-activiteiten en toucheerden volgens Follow the Money tonnen uit de kas van de supportersclub. Uit documenten, facturen en vertrouwelijke jaarrekeningen van de stichting Supportersclub Oranje blijkt onder andere dat de penningmeester een maandelijkse managementvergoeding van 10.000 euro ontving, melden de onderzoeksjournalisten. Verder zouden de drie bestuursleden in vier jaar tijd voor tonnen aan 'licentie- en representatiekosten' in rekening hebben gebracht. Ook zijn veel feesten en evenementen bezocht op kosten van de supportersclub.

Jarenlang waren kaarten voor wedstrijden van het Nederlands eftal op EK's en WK's, en voor uitwedstrijden, alleen te verkrijgen in combinatie van het lidmaatschap van de Supportersclub.

De advocaat van de bestuurders en de penningmeester stelt in een reactie tegen Follow the Money dat "de Supportersclub Oranje met 35.000 leden en een eigen uniek contract met de KNVB ook representatieve verplichtingen heeft te onderhouden". Volgens het platform is er al jaren geen Raad van Toezicht meer.

'Bestuur Supportersclub Oranje verrijkte zich'
'Bestuur Supportersclub Oranje verrijkte zich' (Foto: ANP)

Titelverdedigster Kerber in eerste ronde onderuit op US Open

We mogen gerust stellen dat het niet het jaar van tennisster Angelique Kerber is. Vorig jaar won de Duitse de Australian Open en US Open en haalde ze de finale op Wimbledon, waarmee ook de eerste plek op de wereldranglijst voor haar was.

Dit jaar gaat het echter een heel stuk minder goed. In Melbourne ging Kerber in de vierde ronde onderuit, op Roland Garros was de eerste ronde het eindpunt. Op Wimbledon kwam ze wederom tot de vierde ronde en nu vond de Duitse ook in New York al in de eerste ronde haar Waterloo.

Het 19-jarige toptalent Naomi Osaka uit Japan zou het Kerber wel eens moeilijk kunnen maken, zo dacht men vooraf. Dat bleek een understatement, want alleen in de eerste set kwam de Duitse er enigszins aan te pas. Toch liep ze constant achter de feiten aan en na iets meer dan een uur kon ze inpakken: 6-3, 6-1.

Roland Garros-kampioene Jelena Ostapenko had het één set lastig met de Spaanse Lara Arruabarrena, maar de als twaalfde geplaatste Letse won toch: 6-2, 1-6, 6-1. Karolina Pliskova, de Tsjechische nummer één van de wereld, had niet al te veel moeite met de Poolse Magda Linette: 6-2, 6-1.

'30 procent atleten op WK atletiek gaf doping toe'

De universiteiten van Tübingen en Harvard hebben de resultaten van een grootschalig onderzoek naar doping bekendgemaakt. De twee instituten werkten samen om onderzoek te doen naar het dopinggebruik onder atleten, waarbij sporters een korte vragenlijst voorgeschoteld kregen. 

De vragen werden gesteld via een randomized response-procedure, waarmee het voor iedereen behalve de sporters zelf volledig onmogelijk was om te bepalen wat iemand als antwoord gaf, om de kans op eventuele straffen - en dus vermoedelijk geen eerlijke antwoorden - uit te sluiten. 

Het onderzoek ging over het WK atletiek van 2011 in het Zuid-Koreaanse Daegu en de Pan-Arabische Spelen van hetzelfde jaar in het Qatarese Doha. Wereldantidopingagentschap WADA en de internationale atletiekfederatie IAAF probeerden de publicatie jarenlang tegen te gaan, maar dat is nu dus mislukt.

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 30 procent van de ondervraagde sporters op het WK atletiek van 2011 toe heeft gegeven in de twaalf maanden voor het onderzoek verboden middelen gebruikt te hebben. Op de Pan-Arabische Spelen ging het zelfs om 45 procent. De dopingcontroles gaven een ietwat ander beeld: in Daegu testte slechts 0,5 procent van de sporters daadwerkelijk positief, tegen 3,6 procent op de Pan-Arabische Spelen.

Overigens hoeft dat niet per definitie alles te zeggen: doping wordt ook vaak gebruikt in de aanloop naar grote toernooien, om harder en sneller te kunnen trainen. De vraag ging over dopinggebruik in de afgelopen twaalf maanden, dus een atleet zou daar prima eerlijk 'Ja' op kunnen antwoorden zonder op het WK verboden middelen in zijn of haar lichaam gehad te hebben.

Toch is het verschil dusdanig groot dat de onderzoekers er vanuit gaan dat de dopingcontroles nog bijzonder veel te wensen over laten. "In de topsport wordt aanzienlijk meer gedopeerd dan urine- en bloedtesten uitwijzen", concludeert men.

Het hele onderzoek is hier te vinden.

Federer met moeite door op US Open, Nadal na stroeve start simpel verder

Roger Federer heeft met de nodige moeite de tweede ronde van de US Open bereikt. De Zwitser stond tegenover de pas 19-jarige Amerikaan Frances Tiafoe en die liet zich niet zomaar aan de kant zetten.

Tiafoe (ATP-70) begon de partij door brutaal Federer's service over te nemen en dat leverde hem zelfs de eerste set op. De Zwitser herstelde zich en leek alsnog op weg naar een simpele zege, maar in set vier nam Tiafoe het heft weer in handen. In de vijfde set werd de Amerikaan vroeg gebroken, maar op het nippertje kon hij de break terugpakken. Toch moest hij vervolgens op eigen service alsnog het hoofd buigen, waardoor Federer na 2:41 uur als winnaar de baan af kon stappen: 4-6, 6-2, 6-1, 1-6, 6-4.

Rafael Nadal had het wat minder moeilijk, hoewel hij tegen de Serviër Dusan Lajovic erg matig uit de startblokken kwam. De nummer 85 van de wereld pakte al snel een break voorsprong en kon zelfs op een dubbele break komen, maar dat kon Nadal net voorkomen. De Spanjaard wist het precies op tijd om te draaien en sleepte via de tiebreak de eerste set uit het vuur, waarna het verzet van Lajovic min of meer gebroken was: 7-6 (6), 6-2, 6-2.

Nederlaag Van Marwijk met Saoedi-Arabië in WK-kwalificatie

Saoedi-Arabië heeft dinsdag de belangrijke WK-kwalificatiewedstrijd tegen de Verenigde Arabische Emiraten verloren.

Voor de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk is een WK-ticket daardoor ver weg. Saoedi-Arabië kwam in de eerste helft nog wel op voorsprong via een rake strafschop van Nawaf Al-Abid, maar de Emiraten toonden veerkracht. Ali Ahmed Mabkhout maakte in de eerste helft gelijk.

In de tweede helft zorgde Ahmed Khalil voor de 2-1, waardoor de strijd om de WK-tickets spannender is geworden. Saoedi-Arabië staat nog tweede in de groep, maar in de laatste speelronde is koploper Japan de tegenstander. Australië speelt donderdag tegen de Japanners en bij winst nemen The Socceroos de tweede plek over.

Australië, dat evenveel punten heeft als Saoedi-Arabië, speelt volgende week nog tegen Thailand en dus heeft het team van Van Marwijk een rechtstreeks WK-ticket mogelijk niet meer in eigen hand. De eerste twee plaatsen zich voor de eindronde in Rusland, de nummer drie moet play-offs spelen.

Ook bokser Korving uitgeschakeld op WK

Na Enrico Lacruz en Max van der Pas is nu ook bokser Roy Korving uitgeschakeld op het wereldkampioenschap in Hamburg.

De Nederlander, uitkomend in de klasse tot 91kg, verloor in de kwartfinales van de Oezbeek Sanjar Tursunov. Het ging in het begin nog gelijk op, maar Tursunov won uiteindelijk redelijk overtuigend: 4-1.

Twee jaar geleden strandde Korving ook in de kwartfinales van het WK. 

Giel Beelen naar Radio Veronica

Ons aller Giel, ons favoriete DJ op FOK! Hij is weg bij 3FM, maar hij komt terug! En wel op Veronica!!! 
Eigenlijk wilde Talpa pas donderdag dit nieuws aan ons brengen, maar toch is het uitgelekt. Ga jij luisteren naar Giel op Radio Veronica?

UPDATE: Radio Veronica heeft net bevestigd dat Giel naar de zender komt. Hij gaat de ochtendshow presenteren van 6-9 uur!

Vuelta: Etappe 11 - Klimmen naar het observatorium

De eerste rit na de rustdag was nat, maar niet echt spannend. Het regende de eerste uren van de rit continu en dat zorgde blijkbaar voor nogal wat onrust in het peloton. Geen enkele kopgroep wist weg te rijden, dat lukte pas toen het stopte met regenen. Aan het begin van de tv-uitzending zagen we nog net een redelijk grote groep wegrijden, met enkele erkende rittenkapers. Het peloton liet al snel begaan, de voorsprong groeide direct naar vijf minuten en dus was het al snel duidelijk dat we weer eens een rit voor de vluchters zouden krijgen.

De uitkomst van de rit zou grotendeels bepaald worden op de laatste klim. Enkele renners probeerden te anticiperen, zoals Jacques Janse van Rensburg. Hij reed weg van zijn vluchtgenoten en voor hij het wist had hij een voorsprong van een halve minuut. Dat bleef alleen niet duren, er reden op de klim nog wat renners naar hem toe. Verrassenderwijs waren de twee sprinters vooraan, Rojas en Trentin, de beste klimmers. Op papier betere klimmers als Soler en Sanchez waren nergens te vinden. Alleen Roson maakte zichzelf niet belachelijk, de jonge Spanjaard van Caja Rural wist zich vooraan te handhaven. Al kreeg hij het niet voor elkaar om Rojas en Trentin te lossen, iets wat hem normaal op zo'n klim toch wel zou moeten lukken.

Omdat de vier koplopers redelijk gewaagd waren aan elkaar gingen ze gezamenlijk over de top. De rit zou dus niet bergop beslist worden, maar misschien wel bergaf. De afdaling was lastig, dat was vooraf bekend. Trentin en Rojas bleken niet alleen de beste klimmers te zijn, ze gingen ook het hardste naar beneden. Roson wist aanvankelijk nog wel bij te blijven, maar opeens had hij een grote achterstand. Janse van Rensburg, die daalde als een oud wijf, haalde hem bij en samen reden ze een kansloze achtervolging richting de fabrieken van ElPozo.

Ondanks het feit dat Trentin een stuk sneller is dan Rojas bleef de Spanjaard toch doorrijden. Hij deed het meeste kopwerk, ook al had hij veel minder kans om te winnen. Deze niet zo briljante tactieken van de sowieso niet zo briljante Rojas kwamen hem duur te staan. In de straten van Alhama de Murcia wist Trentin de klus makkelijk te klaren. Hij pakte in de groene trui zijn tweede rit, de vierde voor Quick Step. Daarachter deed Nibali in de afdaling een poging om weg te rijden. Dat lukte enigszins, hij fietste wat voorsprong bij elkaar, maar nooit genoeg om mensen nerveus te maken.

Het leek bij elkaar te blijven, al was Roche ineens wel uit beeld. Die bleek in de aanval te zijn gegaan en pakte een halve minuut op de groep der favorieten, dat had de regie weer prima gemist. De tijd die Roche pakte, kan hij tijdens de volgende rit weer gaan verspelen. Na 10 ritten krijgen we nu de eerste echte bergrit van deze Vuelta, met twee lange en lastige beklimmingen op het eind. We gaan naar het observatorium van Calar Alto, een van mijn favoriete plaatsen op deze planeet. Daar, waar 11 jaar geleden een geweldige renner zijn eerste overwinning als prof wist te boeken.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De startplaats
De elfde rit gaat van start in Lorca, een plaats op een kilometer of 40 van Alhama de Murcia, de finishplaats van de vorige rit. Tijdens die vorige rit reden de renners al door Lorca, een behoorlijk grote stad met 92.000 inwoners. In deze stad is de Vuelta al een aantal keer geweest, in 2010 voor het laatst. Toen zou de vijfde rit hier eindigen, een behoorlijk vlakke rit. Het eindigde in een massasprint en in die tijd kon Tyler Farrar er nog wat van, dus won hij.

De laatste keer dat er een rit vertrok vanuit Lorca is al een eeuwigheid geleden. In 1970, om precies te zijn. De vierde rit van die Vuelta zou eindigen in Lorca, met winst voor de Belg Jean Ronsmans, waarna de vijfde rit vertrok in deze stad. Die rit zou eindigen in Calpe, waar Luis Pedro Santamarina zou winnen en waar René Pijnen de leiderstrui overnam van Domingo Perurena.

Lorca is een behoorlijk oude stad, al 5500 jaar wonen hier onafgebroken mensen. In de Middeleeuwen hadden de Moren het hier voor het zeggen. De stad heette toen Lurqa, wat 'het gevecht' schijnt te betekenen. Deze naam is vrij accuraat gekozen, omdat er hier door de eeuwen heen behoorlijk wat gevochten is. Eeuwenlang was Lorca een grensstad, liggend tussen het Christelijke koninkrijk van Murcia en het Moorse koninkrijk van Granada. Uit deze tijden komen we nog wat restanten tegen, zoals het imponerende kasteel van Lorca, dat hoog boven de stad ligt.

Beneden, in het centrum van de stad, kom je ook nog een aantal mooie gebouwen tegen. Uiteraard een paar kerken, maar ook nog wat andere aardige bouwwerken rond de Plaza de España. Lorca beschikt voorts ook nog over een archeologisch museum, waar ze naar verluidt over een aardige collectie beschikken. Geografisch gezien ligt Lorca niet echt op een bijzonder gunstige locatie. In deze regio hebben ze nog wel eens te maken met aardbevingen, zo ook in 2011. Toen was er zelfs sprake van een behoorlijk zware aardbeving, waarbij negen mensen om het leven kwamen. Een aantal historische gebouwen liepen ook behoorlijk wat schade op.

Verder is het best opvallend dat Lorca een professionele voetbalclub heeft die op hoog niveau acteert. Lorca FC, gevestigd in het gehucht La Hoya net buiten de stad. Een club die in 2003 werd opgericht en toentertijd uitkwam op het zesde niveau. Sinds 2003 heeft de club zich opgewerkt naar de Segunda Division, het tweede niveau van Spanje. Een soort van modern sprookje dus, hoewel de club sinds vorig jaar wel eigendom is van een rijke Chinees. Dat is dan weer minder sprookjesachtig.

Het fraaie kasteel van Lorca (Foto: Panoramio)
Het fraaie kasteel van Lorca (Foto: Panoramio)

De route
Na de start in Lorca gaat het een aantal kilometer volledig rechtdoor over een rechte weg, maar daarna komen er wat bochten in het parcours en hier begint de eerste klim van de dag. Het gaat ongeveer tien kilometer heel licht omhoog, aan 2,5% gemiddeld. Aan het eind van dit stuk in stijgende lijn komen de renners op een snelweg terecht. Hier loopt het nog een aantal kilometer heel licht omhoog, voordat de grote en lange afdaling richting de kust begint. Deze afdaling is evenwel niet spannend, want we bevinden ons dus op een brede snelweg, die ook nog eens weinig bochten kent.

In gestrekte draf richting de kust, die we na 26 kilometer bereiken bij de fraaie plaats Águilas, waar ze over een flinke haven beschikken en uiteraard staat er ook weer een kasteel op de eerste de beste heuvel in de omgeving. Na de passage in Águilas gaan de renners 45 kilometer langs de kust fietsen, over grotendeels vlakke wegen. Nu zijn we tijdens deze Vuelta al vaker langs de kust gefietst, maar dan zat er stiekem nog wat lang tussen het water en de renners. Daar is nu minder sprake van, een aantal kilometer fietst men direct langs het water, over behoorlijk bochtige wegen. Aan de rechterkant treffen de renners dan weer veel rotsen en heuvels, de kustlijn van de Costa Blanca is behoorlijk ruig.

Na al die kilometer langs de kust, met veel mooie natuur tussendoor, komen de renners na 70 kilometer door Mojácar. In deze bijzonder toeristische badplaats komen we al snel tot de conclusie dat we eindelijk in Andalucía zijn, want het stikt hier van de witte huisjes. In de kustplaats Mojácar slaan de renners rechtsaf en daarna gaan ze op weg naar het tweede deel van Mojácar, dat wat verder landinwaarts ligt op een heuvel. Ook hier tal van witte huisjes. Voorlopig geen kust meer, terwijl dat toch de nodige mooie plaatjes heeft opgeleverd, zoals in de buurt van Villaricos.

De kust bij Villaricos is mooi (Foto: Panoramio)
De kust bij Villaricos is mooi (Foto: Panoramio)

Nu we het binnenland gaan verkennen worden de wegen ook gelijk wat glooiender. Zo gaat het richting de oude stad Mojácar anderhalve kilometer omhoog aan een procentje of zes. Na dit klimmetje gaat het in licht dalende lijn verder richting Turre, hoewel er tussendoor nog wel een paar kleine knikjes naar boven zijn. De wegen blijven steeds breed, maar zijn af en toe wel wat bochtig. Na Turre is het meer dan tien kilometer zo goed als vlak, voor de weg richting de tussensprint van de dag wat omhoog begint te lopen. Na 87 kilometer rijden de renners door Almocaizar en daarna gaat het acht kilometer omhoog, aan 2,5% gemiddeld. Stelt allemaal niet veel voor, zeker niet als je weet wat er allemaal nog gaat komen.

De omgeving wordt wel steeds mooier. Het was aanvankelijk een beetje kaal, maar er komt wat meer vegetatie in beeld, afgewisseld door steeds meer opvallende rotspartijen. Na dit stuk in stijgende lijn gaat het twee kilometer heel licht naar beneden, zo licht dat je het eigenlijk ook gewoon vlak mag noemen. Dat vlakke stuk houdt een aantal kilometer aan, tot de tussensprint in Sorbas. Deze tussensprint komt na 103 kilometer, in een bijzonder pittoreske omgeving. In Sorbas en omgeving kom je verschillende gigantische rotsen tegen. Sterker nog, het dorp Sorbas is zelfs gebouwd op een van die rotsen. Ook hier kom je verschillende 'hangende huizen' tegen, zoals in Cuenca. Onder die rotsen kom je dan weer uitgebreide grottenstelsels tegen. Al met al geen slechte omgeving om een keer een middagje te vertoeven.

Na de tussensprint in Sorbas loopt de weg acht kilometer licht omhoog, zo licht dat het bijna niet eens voelbaar is. Daarna komen de renners op een soort van plateau terecht, waar het een kilometer of zes zo goed als vlak is, terwijl men langs het Circuito de Almeria rijdt, een relatief nieuw circuit dat volgens mij niet echt voor de meest spannende races wordt gebruikt.

'Hangende huizen' bij Sorbas (Foto: Panoramio)
'Hangende huizen' bij Sorbas (Foto: Panoramio)

De omgeving is hier ook mooi (Foto: Panoramio)
De omgeving is hier ook mooi (Foto: Panoramio)

Na de passage langs het circuit van Almeria gaat het een aantal kilometer licht naar beneden, over een behoorlijk brede en rechte weg, door open terrein. Er wordt koers gezet richting Tabernas, maar vlak voor we de dit stadje bereiken slaan de renners rechtsaf, waarna de weg direct weer omhoog begint te lopen. We gaan op weg naar de eerste echte klim van vandaag, de Alto de Velefique. Voor we aan die klim beginnen gaat het 15 kilometer omhoog, want we rijden de Sierra de Los Filabres binnen. In dit gebergte liggen wat aardige klimmen, dat zal over een tijdje wel blijken.

In de 15 kilometer richting de voet val de Alto de Velefique gaat het niet bijzonder steil omhoog, in totaal komen de coureurs 400 meter hoger uit. Het gaat niet continu omhoog, er zijn wat stroken in dalende lijn bij, die dan weer worden opgevolgd door wat lastigere stroken. Onderwijl rijden we niet door de meest inspirerende omgeving van Spanje. Af en toe is het mooi, maar het is toch ook vooral heel kaal. Na 144 kilometer, vlak voor het dorpje Velefique, begint de Alto de Velefique officieel. Deze klim is 13,2 kilometer lang en 8,6% gemiddeld. Een bijzonder zware klim dus, niet voor niets eerste categorie.

Vlak voor Velefique begint de klim met twee kilometer aan 4,5%, maar in het dorp wordt het serieus steil. Het gaat gelijk omhoog aan 9%, waarna het in de volgende kilometer zelfs aan 10% omhoog gaat. Hierna blijft het nog drie kilometer lastig, aan bijna 9% gemiddeld. Vervolgens wordt het richting de top wel wat eenvoudiger, vooral een aantal kilometer aan 6%, met tussendoor ook nog een kilometer aan 7%. Toch zijn al die kilometers aan 6 à 7% ook nog lastig, aangezien de klim nog heel wat steile stroken kent. Het gaat nog een aantal keer aan meer dan 10% omhoog, tussendoor. De top van deze klim, die richting de top steeds bochtiger wordt, bereiken de renners na 157 kilometer, op 30 kilometer van de finish.

Het profiel van de Alto de Velefique (Bron: Altimetrias)
Het profiel van de Alto de Velefique (Bron: Altimetrias)

De bijzonder lastige Alto de Velefique is al een aantal keer eerder voorgekomen in de Vuelta. In 2009 voor het laatst, toen hier een aankomst bergop was. De oersaaie Ryder Hesjedal versloeg toen na een vlucht David Garcia Dapena, een van de goden van Xacobeo-Galicia, in de sprint. Dat was alleen niet het verhaal van die rit. In de achtergrond stal namelijk een jonge Nederlander de show.

Robert Gesink ging in de aanval en kreeg Ezequiel Mosquera mee. De leider van de race, Alejandro Valverde, was niet in staat om te reageren. Seconde per seconde reed Gesink weg van Valverde, een heel land in vervoering brengend. Uiteindelijk plaatste hij zijn aanval net te laat om Hesjedal nog bij te halen en veel tijd pakte hij nu ook weer niet op Valverde, maar het was toch bijzonder hoopgevend. Helaas ging hij daarna weer eens op z'n muil, waardoor we nooit zullen weten of hij het Valverde toen echt moeilijk had kunnen maken.

Ook tijdens eerdere ritten met aankomst boven op Calar Alto kwam de Alto de Velefique voor, het is immers een ideale combinatie. Na de klim blijft het twee kilometer zo goed als vlak, voordat de afdaling echt begint. De afdaling richting de voet van de slotklim is tien kilometer lang. De renners komen op een brede weg terecht, met zo nu en dan wat minder goed asfalt. Het eerste deel van de afdaling komt men weinig haarspeldbochten tegen, maar wel een aantal korte en snelle bochten. Toch is dit een behoorlijk makkelijke, maar wel snelle afdaling. Na wat bochten in het begin wordt het iets rechter, waardoor de snelheid de hoogte in zal gaan.

In het middenstuk van de afdaling komen de renners wel nog drie haarspeldbochten tegen, maar tussen die bochten door gaat het steeds lang rechtdoor. Hier kan je wel aardige snelheden halen, alleen op het eind wordt dat lastig. Richting Bacares, waar de voet van Calar Alto ligt, komen de coureurs nog heel wat haarspeldbochten tegen. Een stuk of acht in korte tijd, altijd leuk. Al valt het wel mee, de weg blijft breed en de meeste bochten zijn behoorlijk goed in te schatten. Iedereen moet dus veilig Bacares kunnen bereiken, waar op 16 kilometer van de streep de slotklim bijna gaat beginnen.

We gaan op naar Bacares (Foto: Panoramio)
We gaan op naar Bacares (Foto: Panoramio)

In Bacares is het een kilometer vlak, maar al snel daarna begint de weg stevig omhoog te lopen. Net als de Alto de Velefique is ook de klim naar het observatorium van Calar Alto vooral in het begin bijzonder steil. In totaal is de klim 15,5 kilometer lang aan 5,9% gemiddeld, maar dat gemiddelde laat het makkelijker lijken dan het is. Zo gaat het direct aan 8% omhoog, gevolgd door kilometers aan respectievelijk negen en elf procent. In deze eerste kilometers van de klim komen de renners steile stroken tegen tot aan 18%, dat is niet voor de poes. Na de drie steile kilometers wordt het iets makkelijker, met een kilometer aan 7%, maar daarna gaat het weer twee kilometer aan 9% omhoog.

Gemiddeld gaat het tijdens deze eerste zes kilometer van de klim aan 9% omhoog, vooral dankzij die ene kilometer aan 11%. Dit is wel absoluut het deel van de klim waar het moet gebeuren, want het tweede deel van de klim is een stuk makkelijker. Nog een kilometertje of 10 tot de finish, zonder dat er nog veel steil werkt volgt. We gaan verder met een acceptabele kilometer aan 7%, maar daarna zwakt het stevig af en krijgen we twee kilometer aan 4%. Vervolgens krijgen we zelfs met een korte afdaling van een kilometer te maken, voor het een kilometer aan 3% omhoog gaat, gevolgd door een kilometer aan 4%. Hierna wordt het weer vlak, met zelfs nog een korte afdaling, voor het slotstuk van de klim begint.

In de laatste drie kilometer van de klim gaat het zowaar nog redelijk steil omhoog. Vooral op twee kilometer van de streep wordt het bijzonder steil, met een kilometer aan 9% en ook nog wat uitschieters dik boven de 10%. De renners rijden hier ook over een wat smallere en slechtere weg, door het maanlandschap dat de top van Calar Alto vormt. In de slotkilometer wordt de klim weer een stuk makkelijker, met 6% gemiddeld. In de laatste meters van de rit gaat het zelfs nog licht naar beneden, waarna het richting de streep heel licht omhoog loopt. De streep, die getrokken ligt een eindje van het observatorium, op dezelfde plaats als de voorgaande aankomsten op Calar Alto.

Het profiel van de slotklim van vandaag (Bron: Ramacabici)
Het profiel van de slotklim van vandaag (Bron: Ramacabici)

Het maanlandschap bovenaan (Foto: Panoramio)
Het maanlandschap bovenaan (Foto: Panoramio)

De finishplaats
Observatorio Astronómico de Calar Alto is een Spaans-Duits astronomisch centrum, dat eigendom is van het Duitse Max Planck instituut voor astronomie in Heidelberg en het Spaanse instituut voor astrofysica in Granada. Men specialiseert zich hier in het observeren van objecten in het zonnestelstel. Ze hebben hier meerdere stevige telescopen staan, waaronder eentje van 3,5 meter. Dit schijnt de grootste telescoop te zin op het Europese vasteland. Klinkt heel spectaculair, maar op een paar van die Spaanse eilandjes hebben ze gewoon grotere telescopen. Met die grote telescoop hebben ze hier wel het een en ander gevonden, minstens honderd miniplaneten. Hoera voor dit observatorium, dat niet zonder reden op Calar Alto gevestigd is. Calar Alto is namelijk de hoogste bergtop van het gebergte dat men Sierra de Los Filabres noemt.

Voor de derde keer gaat hier een rit in de Vuelta eindigen. De klim debuteerde als aankomst bergop in 2004, toen reed Roberto Heras iedereen volledig naar huis. Dat boeit alleen helemaal niemand. Alles draait natuurlijk om de tweede aankomst bergop, in 2006. De Vuelta van 2006 was een prachtige. Het was het jaar van het Kazachse wonderduo Vinokourov en Kashechkin. Zij deden hun best om Alejandro Valverde te verslaan, wat tot de rit naar Calar Alto niet echt wilde lukken, aangezien Valverde nog steeds in de gouden leiderstrui reed. Tijdens de beklimming van Calar Alto werd duidelijk dat Kashechkin niet goed was, hij moest al vroeg lossen en zou meer dan een minuut verliezen.

Een andere renner van Astana had dan wel weer een goede dag, de tot op dat moment schier onbekende Jose Antonio Redondo. Hij had de dag van zijn leven en reed lang op kop. Hij was toen pas 21 en leek een groot talent, maar na deze Vuelta kwam hij alleen nog maar om de verkeerde redenen in de aandacht. Zelfs de beste rit uit zijn carrière zal niemand meer herinneren, omdat een ander talent besloot de show te stelen. Na de Velefique en het lastige eerste deel van Calar Alto bleef er maar een select groepje over. Valverde, Vinokourov, Sastre en een jongen in het oranje. Niet Samuel Sanchez, maar Igor Antón. Hij had wonderbenen en kon de beste renners volgen, zelfs toen die elkaar aanvielen.

Het lukte alleen niemand om echt weg te komen, waardoor de nodige renners weer konden aansluiten. Tom Danielson en Samuel Sanchez, om er maar een paar te noemen. Ook Stijn Devolder was toen nog een klimmer, het waren cowboytijden. Op een aantal kilometer van de streep besloot Antón aan te vallen. Hij sprong naar zijn ploeggenoot Landaluze toe, een overblijver uit de vroege vlucht. Samen reden ze naar Redondo toe en niet veel later reed Antón alleen aan kop.

Tot Valverde en Vinokourov toch maar weer een poging deden om elkaar de vernieling in te rijden. Ze reden zo naar de kop van de koers toe, maar ze waren zo aan elkaar gewaagd dat ze allebei toch weer stopten met rijden. Antón profiteerde optimaal. Hij moest even passen, maar reed er op eigen tempo weer naartoe en toen het even stilviel demarreerde hij gelijk. Ze zagen hem niet meer terug. In zijn eerste Vuelta boekte hij meteen een prachtige overwinning.

Daarachter kwamen ze niet meer dichterbij, onder meer dankzij wat afstopwerk van ploeggenoot Sanchez, die niet veel later ook juichend over de finish mocht. Zo hard juichen als Antón deed hij dan weer niet, de jonge Bask was door het dolle heen. Hij gooide er een dansje uit en later bij de podiumceremonie deelde hij spontaan wat bloemen van zijn boeketje uit aan de rondemissen, de ouwe hosselaar.

Anton wint in 2006 (Foto: Getty)

TV & het weer
Calar Alto is dus een prachtige klim, dat begrijpen jullie wel. Daar waar de carrière van een groot talent echt begon. Het was toen wel enorm hondenweer, het regende dat het goot. Dat zou nu best weer het geval kunnen zijn, in startplaats Lorca is het in ieder geval geen feestje. Amper 20 graden in de middag, terwijl het de hele ochtend gaat regenen. Ook in de middag wat kans op regen, hoewel het dan ook prima droog zou kunnen blijven. Beetje wind, maar niet veel. In de buurt van de Velefique en Calar Alto is het nog wat frisser, wat ook logisch is aangezien we hier een aantal meter hoger zitten. Daarnaast is er hier de hele dag door veel kans op regen. Het is bijna zeker dat we regen gaan zien tijdens deze rit, een herhaling van 2006 is aanstaande.

Deze nu al heroïsche rit begint om 12:28, de uitzending van Sporza begint zoals te doen gebruikelijk weer om 15:00. De renners hebben tegen die tijd bijna 100 kilometer afgewerkt en zijn de buurt van de tussensprint. We hebben dan niet veel gemist, dat scheelt. De aankomst op Calar Alto wordt verwacht tussen 17:24 en 17:58, hoewel die tijden allemaal niks meer zeggen. Tijdens de vorige rit was men bijna een uur eerder dan verwacht aan de finish. Maar afijn.

Een van de grote telescopen bovenop Cala Alto (Foto: WikiCommons)
Een van de grote telescopen bovenop Cala Alto (Foto: WikiCommons)

Voorspelling & favorieten
De eerste echte bergrit van de Vuelta, met twee zware beklimmingen. Tot nu toe is iedere aankomst op Calar Alto een gevecht tussen de klassementsrenners geweest, hoewel die klassementsrenners elkaar in 2006 niet in verlegenheid konden brengen, waar Antón van wist te profiteren. Ik hoop tijdens deze rit weer een strijd tussen de favorieten voor de eindzege te zien, dat verdient deze rit wel.

Toch is de kans groot dat we weer een aantal vluchters krijgen, aangezien we zoals zo vaak weer afhankelijk gaan zijn van Sky. Als Sky niet gaat controleren gaat er weer een groepje lopen, zo werkt dat tegenwoordig. Kan zijn dat Sky nu niet wil controleren, omdat Froome al heeft laten zien dat hij de beste is. Het is ook goed mogelijk dat ze het wel gaan controleren en dat ze hem nog een keer richting de sterren willen lanceren, om de Vuelta definitief te beslissen. Als dat niet het geval is hoop ik dat een andere ploeg nog wat gaat proberen, een Bahrain of een Trek bijvoorbeeld. Met vluchters wil ik even geen rekening houden, hoewel de kans groot is. Doe maar hetzelfde scenario als in 2006.

1. Anton. Koffieplanter heeft een goed gevoel en dan weet je hoe laat het is. Dit kan niet meer mis. Elf jaar na dato gaat er weer geschroeid worden. Iedereen kijkt naar elkaar en dan gaat hij er vandoor. Rechtdoor naar school en kantoor.

2. Froome. Die regelt ver daarachter het sprintje. Nog even laten zien dat hij toch echt de beste is. Hoewel Valverde in 2006 ook het sprintje regelde achter Anton, maar toch nog de leiderstrui verloor. Een mens mag hopen.

3. Contador. Hopelijk heeft hij tijdens de rustdag nog wat mooie plannetjes bedacht. Eigenlijk de enige die ons nog een spannende Vuelta kan bezorgen. Deze rit zal daar waarschijnlijk niet heel geschikt voor zijn. Een zelfmoordaanval op de Velefique zou geinig zijn, maar zo gek gaat hij nu waarschijnlijk nog niet doen. Dus volgen op Calar Alto, om waarschijnlijk vervolgens niet veel tijd te verliezen.

4. Chaves. Die was wel sterk op Cumbre del Sol, staat ook nog steeds bijzonder hoog in het klassement, hoewel hij Roche wel even uit het oog verloor. Zou mooi zijn als hij goed uit de rustdag is gekomen en blijkt dat hij nog frisser is dan de rest, maar voorlopig ga ik daar niet vanuit. Gewoon achteraan sluiten in de rij.

5. Lopez. Miguel! Die heeft deze rit uitgebreid verkend en gaat volgens Koffieplanter schroeien. Als hij het zegt moet het wel heel raar lopen wil het niet waar zijn.

Grote brand bij Eindhoven

In Son (grenzend aan Eindhoven) is een grote brand uitgebroken bij een recyclingbedrijf. Op het terrein is ongeveer 5000 kubieke meter afval aanwezig, waarvan een aanzienlijk deel in brand staat. 

In het noorden van Eindhoven is een NL-alert uitgestuurd, omdat er gevaarlijke stoffen vrij zijn gekomen. Omwonenden die last hebben van rook en stank worden hierin opgeroepen om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.

Update 08:25 uur:
Rond 00:30 heeft de brandweer de brand onder controle gekregen, en men is nog de hele nacht bezig geweest met nablussen. De brandweer heeft kranen gebruikt om het afval uit elkaar te halen en het nat te houden, waardoor niet alles brand heeft gevat. 

Er zijn bij de brand geen grote concentraties schadelijke stoffen vrijgekomen, wel was de brand in het noorden van Eindhoven ̣(ook bij ondergetekende thuis) goed te ruiken.

NL-alert in verband met grote brand bij Eindhoven
NL-alert in verband met grote brand bij Eindhoven

Rommelige spits door regen en ongelukken

De regenbuien die vooral in het westen van het land vallen, zorgen voor een rommelige ochtendspits. Rond 7.00 uur stond er al ruim 100 kilometer file. Normaal staat er op woensdagochtend rond die tijd slechts 15 kilometer, meldt de ANWB.

Op de snelwegen A4 en A2 staan kilometerslange files, op de A12 staat het op veel plekken vast en dat levert in totaal 26 kilometer file op. Bij Bunnik richting Den Haag is de vertraging al ruim een half uur.

De meeste vertraging is er in het zuiden van Nederland, waarbij het weer geen rol speelt. Daar gebeurde op de A2 bij Echt rond 05.30 uur een ongeluk met een auto en een busje. Vanaf Urmond staat het verkeer al stil en het wordt via de af- en oprit om het ongeluk geleid. De vertraging is al ruim een uur.

Rommelige spits door regen en ongelukken
Rommelige spits door regen en ongelukken (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: veel regen

Als er ‘s-avonds muggenzwermen dansen krijgt mooi weer nieuwe kansen.

10 jaar geleden
Op 30 augustus 2007 was het zwaarbewolkt, maar regen viel er bijna niet. De maximumtemperatuur was net geen 20 graden.  

Gisteren & Vandaag
Gisteren was het heet. Het kwik liep in het zuidoosten op tot ruim boven de 25 graden en het bleef droog. Daar vanavond/vannacht verandering in gekomen. Zeker in het noorden en westen van het land heeft het geregend waarbij ook onweer mogelijk was.

Vanochtend regent het vooral in het noordwesten. Ook hierbij kan onweer voorkomen. In het oosten kan het vooral in de middag regenen en onweren. De temperatuurverschillen worden groot, als het regent kan het afkoelen tot 18 graden terwijl het in het zuidoosten nog 28 graden kan worden.

De komende dagen verlopen fris en elke dag is er wel kans op regen.

Nederland
 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 06:49
Zon onder: 20:33
Zonkracht: 5/2

bazbo was in zaterdag in Bergen aan Zee. (Foto: bazbo)
bazbo was in zaterdag in Bergen aan Zee. (Foto: bazbo) 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederlanders werken relatief weinig uren

Bijna twee derde van de Nederlanders tussen de vijftien en 75 jaar had vorig jaar betaald werk. Daarmee behoort de arbeidsparticipatie in ons land tot de hoogste van Europa. Wanneer het aantal gewerkte uren wordt meegewogen, staat Nederland daarentegen bijna onderaan, blijkt uit een analyse van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS).

Dat komt doordat Nederlanders vaker dan welk volk ter wereld ook in deeltijd werken. Driekwart van de vrouwen en een kwart van de mannen werkt minder dan veertig uur per week. Het gemiddelde voor de gehele beroepsbevolking komt op slechts iets meer dan een halve baan. Alleen Spanjaarden, Kroaten, Italianen en Grieken werken gemiddeld minder uren.

Veel werkenden kiezen zelf voor een parttimebaan. Maar Nederland telde vorig jaar iets meer dan een half miljoen mensen die minder uren werkten dan zij eigenlijk zouden willen. Zij tellen niet mee in de werkloosheidsstatistieken die het CBS maandelijks publiceert.

Nog eens een miljoen mensen stonden vorig jaar ongewild helemaal langs de zijlijn. Slechts ongeveer de helft van hen stond officieel te boek als werkloos. Alleen wie actief op zoek is naar een baan en op korte termijn beschikbaar is, voldoet aan normen die daar internationaal voor zijn afgesproken.

Om het onbenut arbeidspotentieel nauwkeuriger in kaart te brengen, heeft het CBS ook mensen meegeteld die wel willen werken, maar niet aan de werkloosheidsnormen voldoen. Bijvoorbeeld omdat zij door ziekte niet direct beschikbaar zijn, nog een studie aan het afronden zijn of al zo lang thuis zitten dat zij de hoop om werk te vinden hebben opgegeven. Ook is gekeken naar degenen die een baan hebben maar graag meer uren zouden werken.

Als alle uren die deze ruim 1,5 miljoen mensen (extra) zouden willen werken bij elkaar worden opgeteld, is dat genoeg voor 732.000 voltijdsbanen. Dat komt neer op 5,7 procent van de beroepsbevolking. Het onbenut arbeidspotentieel in uren is bij mannen en vrouwen ongeveer even groot. Vrouwen spreken vaker dan mannen de wens uit meer te gaan werken, maar het aantal uren dat zij er gemiddeld bij willen krijgen ligt wel lager.

Nederlanders werken relatief weinig uren
Nederlanders werken relatief weinig uren (Foto: ANP)

'Van Poppel voor twee jaar naar LottoNL-Jumbo'

Danny van Poppel fietst de komende twee jaar voor LottoNL-Jumbo. De Nederlandse sprinter komt over van team Sky, waar hij de afgelopen twee jaar onder contract stond. Zo meldt de Telegraaf vandaag.

Van Poppel begon goed aan het jaar met een zege in de Herald Sun Tour. Daarna verliep het voorjaar moeizaam voor de 24-jarige wielrenner. In augustus wist Van Poppel een zege te pakken in de Ronde van Polen te pakken, waar hij onder meer Peter Sagan klopte.

LottoNL-Jumbo heeft nu naast Dylan Groenewegen een tweede snelle man in de ploeg. 

Transgenders voorlopig welkom in leger VS

Transgenders die in het Amerikaanse leger zitten, hoeven niet per direct te vertrekken. Ze mogen blijven, tot een studie naar hun situatie is afgerond.

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis heeft dinsdag meegedeeld dat het huidige beleid rondom transgenders in het Amerikaanse leger niet verandert, tot hij president Donald Trump in 2018 adviseert over de implementatie van diens transgenderbeleid.

Trump wil transgenders weren uit het leger Hij gaf het Amerikaanse leger opdracht om geen transgenders meer te rekruteren en om de financiering voor geslachtsoperaties van militairen te staken, tenzij het proces al aan de gang is. Er werd echter niet gezegd of transgenders die al in dienst zijn nog mocht aanblijven.

Transgenders voorlopig welkom in leger VS
Transgenders voorlopig welkom in leger VS (Foto: ANP)

Avondklok ingesteld Houston tegen plunderingen

De lokale overheid heeft in de Amerikaanse stad Houston een avondklok ingesteld van 22.00 uur 's avonds tot minstens 05.00 uur 's ochtends. In die periode mogen mensen de deur niet uit. Zo wil de overheid voorkomen dat er plunderingen ontstaan of dat mensen omkomen door het nog altijd stijgende water. "Het noodbevel blijft van kracht tot het niet langer nodig is,"aldus burgemeester Sylvester Turner in Amerikaanse media.

De opvangcentra in de stad zitten propvol, in het congrescentrum in Houston zitten inmiddels 10.000 mensen, een deel daarvan wordt overgebracht naar een andere opvang van Toyota.

Avondklok ingesteld Houston tegen plunderingen
Avondklok ingesteld Houston tegen plunderingen (Foto: ANP)

Explosiegevaar bij chemische fabriek Texas

Alle burgers die in een straal van 2,4 kilometer van een chemische fabriek in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Texas wonen, worden geëvacueerd. De stroom is uitgevallen als gevolg van orkaan Harvey. Ook de backup-generatoren werken niet, die zijn overstroomd.

De fabriek staat in de plaats Crosby. Een paar uur eerder werd het aanwezige personeel al geëvacueerd, vanwege het risico op een explosie. Er zou meer dan 100 millimeter regen gevallen zijn bij de fabriek van de Franse multinational Arkema, die zich richt op de productie van hoogwaardige chemicaliën.

Explosiegevaar bij chemische fabriek Texas
Explosiegevaar bij chemische fabriek Texas (Foto: ANP)

Kathy Griffin trekt excuus voor foto Trump in

Kathy Griffin heeft bij nader inzien geen spijt van de foto waarop ze een bloedige replica van het hoofd van president Donald Trump omhoog houdt. Tijdens een gesprek op de Australische tv zei de comédienne haar excuses in te trekken.

"Het spijt me niet langer. De reactie op de foto was bullshit en de hele kwestie werd overdreven", zegt Griffin in het programma Sunrise. De actie van de 56-jarige Griffin bleef niet zonder consequenties; de comédienne werd ontslagen bij CNN en moest vanwege bedreigingen haar geplande comedytour afzeggen.

Ook verloor ze naar eigen zeggen vrienden door de actie. "Ik ben iedereen verloren. Chelsea Clinton twitterde kritisch tegen me. Vrienden, zoals Debra Messing van Will and Grace, nam afstand van me op Twitter", aldus Griffin die eraan toevoegt dat ze doodsbedreigingen ontving van aanhangers van Trump.

Griffin bood daags na de ophef over de foto haar excuses aan en zei "dat ze een grens had overschreden". Ze beklemtoonde dat het een reactie was op het getreiter van Trump in haar richting.

Kathy Griffin trekt excuus voor foto Trump in
Kathy Griffin trekt excuus voor foto Trump in (Foto: BuzzE)

Miljoenen pelgrims in Saudi-Arabië voor hadj

Zo'n twee miljoen moslims beginnen woensdag aan de hadj, de jaarlijkse bedevaart naar de voor hen heilige plaatsen in Saudi-Arabië. Ongeveer 1,7 miljoen pelgrims zijn volgens Saudische media afkomstig van buiten het koninkrijk.

De gelovigen verzamelen zich woensdag op de vlakte van Mina nabij Mekka. Het traditionele hoogtepunt vindt donderdag plaats: dan komen pelgrims bijeen bij de berg Arafat. De autoriteiten hebben extra maatregelen genomen om dat in goede banen te leiden. Zo worden voetgangerspaden in het gebied volgens de krant Saudi Gazette beschermd met barricades en muren van cement.

De hadj is een van de grootste religieuze manifestaties ter wereld. Iedere moslim wordt geacht de bedevaart minstens eenmaal in zijn leven te doen. Voorwaarde is wel dat ze daar fysiek en financieel toe in staat zijn.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan niet precies zeggen hoeveel Nederlandse moslims vanwege de hadj naar Saudi-Arabië reizen. Het departement adviseert Nederlandse pelgrims de aanwijzingen van de autoriteiten strikt te volgen, alert te zijn en contact te houden met de reisorganisator.

'Huurverhogingen lossen scheefwonen niet op'

Inkomensafhankelijke huurverhogingen hebben afgelopen jaren amper effect gehad op de doorstroming in de huursector. Volgens ING pasten de meeste sociale huurders met een hoger inkomen hun verhuisgedrag nauwelijks aan.

De financiële prikkel om 'scheefwoners' uit hun huis te krijgen werkte vaak niet omdat er onvoldoende andere geschikte woningen te vinden zijn, constateert het economisch bureau van de bank.

Huurdersorganisatie de Woonbond vindt dat hurende middeninkomens onterecht de dupe zijn. "Het is krom dat de overheid probeert huurders met een bescheiden middeninkomen weg te pesten uit de sociale sector met enorme huurverhogingen, terwijl deze huurders vaak al forse huurprijzen betalen en ergens anders niet terechtkunnen", aldus directeur Ronald Paping.

De Woonbond stapte eerder al naar de rechter om namens honderdduizenden huurders het terugdraaien van huurverhogingen te eisen. Die zaak, waarin in oktober uitspraak wordt verwacht, draait om vermeende privacyschendingen. Verhuurders maken immers op grote schaal gebruik van inkomensgegevens van hun huurders.

'Huurverhogingen lossen scheefwonen niet op'
'Huurverhogingen lossen scheefwonen niet op' (Foto: ANP)

Trump in Texaans rampgebied

President Trump is dinsdag aangekomen in Corpus Christi, in de staat Texas. De stad ligt op ongeveer 300 kilometer van Houston, de stad die verreweg het zwaarst is getroffen door de tropische storm Harvey.

De president is in het gezelschap van zijn echtgenote Melania. Corpus Christi is niet ver van de plek waar Harvey, toen nog een orkaan, zaterdag aan land kwam. Bij zijn aankomst herhaalde Trump zijn belofte dat de federale overheid zal bijspringen om de miljardenschade die storm en regen veroorzaken te betalen.

In het rampgebied zijn inmiddels negen doden geteld als gevolg van het natuurgeweld. In Houston en omgeving, die nog steeds gebukt gaan onder zware regens, hebben circa 30.000 mensen opvang moeten zoeken omdat hun huizen zijn ondergelopen.

Trump reist nog naar Austin, de hoofdstad van Texas, waar hij zal overleggen met de autoriteiten. Houston, de grootste stad van Texas, staat in principe niet op zijn programma.

Trump in Texaans rampgebied
Trump in Texaans rampgebied (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.