Riezebos eerste Nederlandse uitvaller Dakar

Jasper Riezebos zal vandaag niet van start gaan in de derde etappe van de Dakar Rally. De Nederlander, die met zijn motor mee deed in het kistklassement, kampt met een galblaasinfectie. Omdat de deelnemers vandaag naar 4900 meter hoogte moeten gaan zou starten te gevaarlijk zijn geweest.

Riezebos: "Dat is het me niet waard." Gisteren had hij al last van de kwaal en met moeite de streep. "Ik dacht aan een buikgriepje, en hoopte dat het met een nacht goed slapen wel beter zou gaan, maar had wel ontzettend veel pijn. Ik heb op mijn tanden gebeten, maar ik voelde me zo beroerd. Ik wist van ellende nauwelijks nog hoe ik moest zitten."

Toch wilde de 23-jarige niet van opgeven weten, maar na een bezoekje aan Mammoet Rally Sport wist hij wel beter, omdat hij er slecht uit zag. "Peter Versluis van het Veka-team was daar ook, om Martin van den Brink te feliciteren met zijn etappezege. Peter heeft me meegenomen naar hun arts."

Riezebos belandde na een eerste onderzoek bij de medische dienst van de Dakar Rally die de galblaasinfectie constateerde en hem afraadde om vandaag van start te gaan. "Door de hoogte kan de galblaas gaan opzwellen. Als 'ie knapt, kan me dat mijn leven kosten. De Dakar is heel belangrijk voor me, maar dat is het me niet waard."

Wanneer de coureur terug naar Nederland komt is nog niet bekend. Hiervoor moet het vliegen eerst verantwoord zijn.