'Windpech' kost verspringer Olympische Spelen

Op de Amerikaanse atletiektrials voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro heeft het verspringen bij de mannen voor een historisch resultaat gezorgd. Maar liefst zes mannen sprongen verder dan 8,30 meter, iets wat nog nooit was voorgekomen. Het oude record stond op vier mannen die in dezelfde wedstrijd de 8,30 meter slechtten.

Daar moet wel bij gezegd worden dat in Eugene (Oregon) een stevige portie wind in de rug stond. Rugwind van 2,0 meter per seconde is de maximaal toegestane hoeveelheid om sprongen - of 100 en 200 meter-tijden - in de recordboeken bij te mogen schrijven. Het bijzondere is dat resultaten met te veel rugwind wél meetellen in de wedstrijd waarin ze gesprongen worden en dat leverde een nogal curieuze situatie op.

Will Claye vloog in zijn vijfde sprong naar 8,42 meter, net zo ver als Marquis Dendy. Claye kreeg de derde plek in handen, omdat zijn op één na beste sprong met 8,38m ruim beter was dan de 7,75m van Dendy. Waar de top-3 zich in principe plaatst voor de Spelen, is het echter een gevalletje 'pech' voor Claye: hij heeft de limiet van 8,15 meter nog niet gesprongen...althans, niet met geldige wind. Bij zijn poging van 8,42 meter had hij 5,0 m/s rugwind, bij zijn 8,38m gaf de windmeter 3,3 m/s aan.

Dendy sprong zijn 8,42 meter daarentegen met een geldige rugwind van 1,6 meter per seconde, wat betekent dat hij alsnog naar de Spelen mag. De winst ging naar Jefferey Henderson, die met 2,9 m/s naar 8,59 meter vloog. De meest bijzondere prestatie kwam op naam van Jarrion Lawson: hij landde één centimeter eerder dan favoriet Henderson, maar deed dat wel met een geldige wind van 1,8 meter per seconde. 

Om af te sluiten met één laatste stukje statistiek: Greg Rutherford won vier jaar geleden in Londen olympisch goud met 8,31 meter...dat zou zondagavond in Eugene goed zijn geweest voor de zevende (!) plek op de Amerikaanse trials.