Koffietijd: kutprogramma

Het vrouwelijk geslachtsdeel lijkt niet het meest voor de hand liggende gespreksonderwerp voor het ochtendmagazine Koffietijd. Toch staat de vagina vijf dagen lang centraal in intieme gesprekken die Loretta Schrijver, Pernille La Lau en Quinty Trustfull volgende week voeren met hun gasten in de themaweek Koffietijd Goes Down Under.

Loretta ontvangt maandag in de eerste uitzending van de themaweek Marga van Praag en Martine Sandifort alias Dokter Corrie om het taboe te doorbreken. Loretta: "Ook voor ons als presentatoren geldt dat we enige gêne voelen bij dit thema, terwijl het toch een onlosmakelijk onderdeel is van ons bestaan. In Koffietijd praten we makkelijk over hoofdpijn of andere lichamelijke ongemakken, maar het is best moeilijk om het over vaginale ongemakken te hebben, wat trouwens een beetje afstandelijke omschrijving is."

Toch brandt Loretta van nieuwsgierigheid. "We zijn per slot van rekening een vrouwenprogramma. We willen weten met wie we over vagina's praten en hoe? En noem je 'het' dan? Hoe praat je er met de kinderen over? En met je vriendinnen en doe je dat besmuikt of niet? Ook wil ik graag weten of er generatieverschillen zijn, kortom er is veel over te praten en laten we de poes dan maar bij haar naam noemen."

Benieuwd
Loretta verheugt zich op de gasten met wie ze intimiteiten zal delen, zo werkte Marga van Praag al mee aan de theatervoorstelling De Vagina Monologen. "Paulien Cornelisse komt en ik ben ook benieuwd naar Ruby Wax, die mogelijk kan vertellen wat de rol van de vagina is in de gevoelskwesties die ze in haar handboek beschrijft om je gedachten en gevoelens beter te leren kennen. Bobbi Eden komt ook, zij kan het onderwerp vanuit de seksuele of pornografische kant belichten. We kunnen het hebben over modetrends, dat allemaal maakt het best wel spannend."

"In gesprekken op de redactie merkte ik al dat er tussen de generaties vrouwen behoorlijk verschillend wordt gedacht over het onderwerp. Maar laten we het taboe doorbreken. Vrouwen hoeven niet met narigheid te blijven lopen na een moeilijk moment bij de gynaecoloog. Laten we die momenten delen, dan kunnen er misschien nog om lachen."

Opmerkingen
Niet alleen vrouwen komen in Koffietijd langs, ook Jan Heemskerk schuift aan in de Koffietijdvilla, volgens Loretta 'om het onderwerp vanuit het mannelijke perspectief te duiden'. Grappend vertelt ze dat ze tv-kok Caspar Bürgi nog moet inlichten over de delicate gesprekken. "Hem kennende komt hij wel met een paar rake opmerkingen tussendoor."

Loretta zegt dat Koffietijd Goes Down Under een eenmalige themaweek wordt en niet terugkeert. De volgende themaweek past weer in het rijtje styling, lente, slapen of gezondheid. Loretta: '"We kunnen het taboe en de schaamte niet oplossen, maar we kunnen het op zijn minst benoemen."

Koffietijd goes down under
Koffietijd goes down under (Foto: BuzzE)