Duitse favorieten dubbelrodelen crashen, landgenoten profiteren

Rodelaars Tobias Wendl en Tobias Arlt hebben in het Letse Sigulda de World Cup-wedstrijd bij de dubbels gewonnen. De Duitsers kregen daarbij wel enige hulp van hun landgenoten en favorieten Sascha Benecken en Toni Eggert. De leiders in het World Cup-klassement waren sneller onderweg, maar kantelden op een van de snelste punten van de baan.

Wendl/Arlt hadden de snelste tijd laten noteren, maar de laatste starters in de eerste run, Eggert/Benecken, waren sneller onderweg. In een van de razendsnelle bochten kwamen ze echter verkeerd uit, waardoor de slee omkiepte. Omdat men in de dubbels vastzit aan de slee raakten ze het contact daarmee niet kwijt - iets wat tot diskwalificatie zou leiden - en ze wisten toch de finish nog te bereiken. Daar werden ze echter alsnog gediskwalificeerd, omdat het duo bij het op gang komen na de crash met de armen afzette. Daar werd tegen geprotesteerd en zolang het protest liep mochten ze ook in run twee naar beneden, in de hoop toch nog een paar World Cup-punten mee naar huis te mogen nemen.

De crash van Eggert/Benecken is in deze video te zien na ongeveer 12:00 minuten.

Dat thuisvoordeel in het rodelen belangrijk is bewezen de Letten Oskars Gudramovics en Peteris Kalnins, die met een tweede plek voor het eerst in hun loopbaan het podium haalden. Ze moesten 0,338 seconden toegeven op Wendl/Arlt, die ook in run twee de snelste tijd lieten noteren. De Oostenrijkse routiniers Peter Penz en Georg Fischler haalden voor de zesde keer in zeven wedstrijden dit seizoen het podium met plek drie, ruim een tiende voor de Letse broers Andris en Juris Sics. Overigens haalden Eggert en Benecken in run twee nog wel de tweede tijd, maar meer dan een 21e en laatste plek zat er uiteraard niet meer in. 

Bij de dames pakte de Russische Tatiana Ivanova haar vierde World Cup-zege. Na in de eerste run al de snelste te zijn geweest hield ze in de beslissende afdaling de Duitse veterane Tatjana Hüfner nipt van het lijf (+0,097 seconden). Diens landgenote Natalie Geisenberger pakte op 0,132 seconden de derde plek. Opvallend was de zevende plek van de Russische Victoria Demchenko. De dochter van legende Albert Demchenko - zevenvoudig olympiër - haalde zo voor het eerst een klassering in de top-10.

Voor het Amerikaanse duo Summer Britcher en Erin Hamlin lijkt het World Cup-feest deels voorbij. De twee domineerden de wedstrijden in Noord-Amerika en haalden daar in vijf wedstrijden samen negen podiumplaatsen. Op Europese bodem moest Hamlin echter ruim een halve seconde toegeven, maar ze werd nog wel vijfde. Britcher viel met 1,022 seconden zelfs terug tot de twaalfde plek. Ze staat nog wel aan de leiding in de World Cup, maar met nog vijf wedstrijden te gaan - waarvan vier in Duitsland - lijkt de Duitse Geisenberger toch weer de topfavoriet voor de eindzege.