Voetbaltoernooi vernoemd naar terrorist

Muhannad Halabi, de 19-jarige terrorist die op 3 oktober uit niets twee joden doodstak en er twee verwondde (waaronder een 2-jarig jochie) zal voorlopig niet in de vergetelheid geraken. De martelaar krijgt in de 'Palestijnse' gebieden een heus voetbaltoernooi naar zich vernoemd.

De student Rechten maakte zich vorige maand nogal druk om de dood van een jihadistisch vriendje en het idee dat de autoriteiten nog wel eens zouden kunnen toestaan dat ook niet-moslims een bezoekje kunnen brengen aan het gebied rond de Al Aqsa-moskee op de tempelberg.

Op zijn facebookpagina had de jongeman het over de 'derde intifada'. Een dag later viel hij in Jeruzalem willekeurige mensen aan. Een 41-jarige Rabbi en zijn veel jongere vrouw lieten hierbij het leven. Onder de twee andere gewonden bevond zich een levensgevaarlijk peutertje. Zelf werd hij doodgeschoten door de politie.

De 'Palestijnse Autoriteit' reageerde al eerder op deze heldendaad door een straat naar Muhannad te vernoemen. Leden van de Fatah-partij waren zo sympathiek om heilig grond van Al Aqsa mee nemen naar zijn begrafenis. Op deze manier kan de martelaar 'de grond knuffelen waarvoor hij gestorven is'. Daarbovenop ontving hij postuum een eredoctoraat Rechten.

Maar dat is nog niet genoeg. Het Yasser Arafat-jeugdcentrum in Jenin heeft nu besloten een voetbaltoernooi naar de martelaar te noemen. Dat voetbal en politiek/religie niet helemaal gescheiden zijn van elkaar bij de 'Palestijnen' bleek al eerder, toen een voetbalcommentator duidelijk liet merken niet helemaal neutraal te zijn in het eeuwigdurende religieuze conflict.

Jodendoders zijn populair in de 'Palestijnse' gebieden. Het mes lijkt het nieuwe wapen van de intifada te zijn. Geestelijken, leiders en zelf krantenredacteuren keuren openlijk het gebruik hiervoor goed en moedigen de jeugd zelfs hierin aan.