'Maak tariefafspraken ziekenhuizen en verzekeraars openbaar'

Toezichthouder ACM zou graag zien dat de tarieven die ziekenhuizen en zorgverzekeraars met elkaar afspreken, openbaar worden gemaakt. Dat zegt bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van de Autoriteit Consument & Markt zaterdag in NRC Weekend. De krant citeert vrijdag al uit het vraaggesprek.

Door het hogere eigen risico (in 2016 385 euro) moeten patiënten behandelingskosten vaak zelf betalen, maar zij weten meestal niet hoeveel dat is. De prijzen die ziekenhuizen en verzekeraars hebben afgesproken, zijn niet openbaar.

De Nederlandse Zorgautoriteit, een andere toezichthouder, is onlangs voor de rechter gedaagd om die tarieven toch openbaar te maken, stelt NRC. Fonteijn steunt de roep om openbaarheid. "Ik steun het helemaal: openheid van die tarieven helpt enorm. Ik zie niet in waarom die prijslijsten niet openbaar zouden kunnen zijn."

Fonteijn ziet wel grenzen aan die openbaarheid, want er mag geen concurrentiegevoelige informatie naar buiten komen. "Het kan bijvoorbeeld niet als met het ene ziekenhuis al tarieven zijn afgesproken, maar met het andere nog niet."

ACM: maak tarieven ziekenhuis openbaar
ACM: maak tarieven ziekenhuis openbaar (Foto: ANP)