Hockeyers beginnen EK met zege

De oranjehockeyers zijn goed gestart op het EK Hockey in Londen. De ploeg van bondscoach Max Caldas zette Spanje met 2-0 opzij. Doelpuntenmakers aan de kant van Nederland waren: Billy Bakker en Mink van der Weerden.

De wedstrijd begon een half uur later dan gepland nadat de organisatie kampte met elektriciteitsproblemen. Het eerste kwart kende geen doelpunten, maar Nederland kwam een aantal keer gevaarlijk voor het Spaanse doel. Bob de Voogd en Rogier Hofman misten beiden een grote kans. Ook Spanje was een aantal keer gevaarlijk, maar wist niet tot scoren te komen.

In het tweede kwart zette Nederland het goede spel van het eerste kwart door en kwam na 18 minuten spelen op een 1-0 voorsprong. Billy Bakker strafde een foutje in de Spaanse defensie genadeloos af door de bal keihard achter doelman Quico Cortes te slaan. Nederland kreeg na 24 minuten zijn eerste strafcorner nadat de bal op een voet belandde in de Spaanse verdediging. Deze strafcorner werd benut door Mink van der Weerden, die de bal keihard in het net pushte.

In het derde kwart zakte het tempo van de Nederlandse ploeg wat in en liet oranje de Spaanse ploeg wat meer komen. De Spanjaarden misten echter de scherpte in hun aanval en konden daardoor niet tot scoren komen. Ook in het vierde kwart kon Spanje het Nederland niet een keer moeilijk maken en Nederland speelde de wedstrijd makkelijk uit. Het einde van het vierde kwart werd opgeschud door een opstootje tussen beide ploegen, maar deze werd gesust door het scheidsrechtersduo uit Schotland en België.