Atoomoverleg met Iran loopt verder uit

Het atoomoverleg tussen Iran en de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland zal niet worden afgerond voor de deadline van 30 juni. Dat heeft een bron bij het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gezegd. De Iraanse minister van buitenlandse zaken Mohammed Javad Zarif vloog zondag uit Wenen terug naar Iran voor overleg met de leiders van zijn land.

Een van de grote knelpunten zijn de inspecties van het Iraanse atoomprogramma. De Verenigde Staten dringen aan op strengere controles, iets waar de Iraniërs zich tot dusver tegen verzetten. Zo sluit Iran buitenlandse inspecteurs in militaire complexen uit.

De Iraanse generaal Masoud Jazayeri zei zondag dat de pogingen van de VS en hun bondgenoten 'om door middel van sancties informatie over het Iraanse leger te bemachtigen' niet zullen slagen. De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier zei in een reactie dat Irans 'nucleaire activiteiten, waar die ook mogen plaatsvinden,' moeten kunnen worden gecontroleerd.

Buitenlandcoördinator van de Europese Unie Federica Mogherini zei nog steeds te geloven in een definitief akkoord. "Het wordt moeilijk (...) maar niet onmogelijk", zei Mogherini.