Zweden verslaat Rusland en wint Eurovisie Songfestival

Zweden heeft de favorietenrol waargemaakt en het Eurovisiesongfestival 2015 gewonnen. Zanger Måns Zelmerlöw kreeg voor zijn nummer Heroes de meeste punten (365) en versloeg de Russische Polina Gagarina, die lange tijd voorop lag.

Het Italiaanse pop-operazangerstrio Il Volo behaalde de derde plek. De Belgische act van Loïc Nottet kwam tot plaats vier.

Zweden was in een nek-aan-nekrace verwikkeld met Rusland, maar liep bij het vorderen van de puntentelling uiteindelijk uit. De Russische Polina Gagarina, die ook veel genoemd werd als kanshebber, eindigde uiteindelijk als tweede. Het Italiaanse pop-operazangerstrio van Il Volo kwam op de derde plaats.

De presentatie moest het publiek nog manen hun boe-geroep tegen de Russische inzending te staken en de politiek te laten voor wat het is. Uitgerekend na de Nederlandse puntentoekenning kantelde het voordeel doorslaggevend richting Zweden.

De jonge zanger Loïc Nottet pakte namens België de vierde plaats met zijn nummer Rhythm Inside. Eenmalig deelnemer Australië werd vijfde, Letland completeert de Top-6. Duitsland en Oostenrijk eindigden zonder punten onderaan.