Hulpverleners arriveren op eilanden Vanuatu

Hulpverleners zijn er eindelijk in geslaagd om enkele van de meest afgelegen eilanden te bereiken in Vanuatu, de archipel die afgelopen weekeinde werd getroffen door cycloon Pam. Het voorlopige dodental, dat maandag op 24 uitkwam, is naar beneden bijgesteld naar elf. Volgens de Verenigde Naties zijn sommige slachtoffers twee keer geteld.

Hulporganisaties proberen al dagen het reddingswerk op gang te brengen, maar dat wordt bemoeilijkt door het slechte weer en de gebrekkige communicatie met de tientallen eilanden. "Er zijn meer dan tachtig eilanden in Vanuatu en op een goede, zonnige dag - buiten het cyclonenseizoen - is het al moeilijk om veel van die eilanden te bereiken", zei Colin Collett van Rooyen van hulporganisatie Oxfam. "Tot vandaag was het behoorlijk bewolkt, dus zelf surveillancevliegtuigen hadden moeite om met goede beelden terug te komen."

Volgens Collett van Rooyen is er dringend behoefte aan hulpvoorraden: medicamenten, drinkwater, voedsel en materialen om tijdelijk onderdak voor mensen te maken zijn allemaal nodig. Dinsdagmiddag slaagden hulpverleners erin met deze voorraden de eilanden Tanna en Erromango te bereiken. Deze twee eilanden lagen direct in het pad van de cycloon.