Barça door dubbelslag Messi voorbij Eibar, Atlético verliest belangrijke punten

Barcelona boekte vandaag een zakelijke overwinning op Eibar. Het voetbal was niet al te best, maar door twee goals van Lionel Messi blijft het koploper in de Primera División; 0-2.

Voor Barcelona zat de kraker tegen Real Madrid eraan te komen. Sinds kort stonden de Catalanen weer bovenaan in de Primera División, en wilde deze positie behouden door van Eibar te winnen. De uitwedstrijd tegen Eibar was de eerste keer dat Barcelona op bezoek kwam bij de laagvlieger. De voetbaldwerg verkeerde op voorhand al in zwaar weer, gegeven dat het de laatste vijf wedstrijden allemaal verloor. Tegen Barcelona leek op voorhand daar een zesde bij te komen.

Barcelona begon fel maar na vijf minuten zakte het tempo al in. De combinaties waren slordig en ook de acties wilde bij de Catalanen niet lukken. Twintig minuten lang was daarom een prachtige solo van Lionel Messi het hoogtepunt, maar doelpunten zag het publiek nog niet. Na dertig minuten spelen begon Barcelona iets meer aan te dringen, waardoor Eibar in de problemen kwam.

Messi en Neymar wisten elkaar goed te vinden en lieten geregeld hun klasse zien. In de korte combinatie eindigde de bal bij de Argentijnse sterspeler die in kon schieten. Zijn schot werd door de arm van Ekiza van richting veranderd waardoor de bal op de stip werd gelegd. Messi ging zelf achter de bal staan en schoot het leer overtuigend in de rechter bovenhoek; 0-1. Door dat doelpunt stond de teller alweer op 31 voor La Pulga.Al met al was de eerste helft weinig enerverend, dus kwam de rust als geroepen.

De tweede helft begon ook niet best. Het tempo lag nog altijd laag, maar Barcelona was in ieder geval zuiniger op het balbezit geworden. Met name Messi begon te etaleren en liet zich nadrukkelijk gelden. Na tien minuten spelen kreeg Barcelona een corner en dekte niemand de kleine Argentijn. Messi mag dan klein zijn, hij bewees ook met het hoofd trefzeker te kunnen zijn. Op zo'n tien meter afstand kopte de Argentijn prachtig raak; 0-2.

Na een uur spelen mocht Xavi zijn pak uittrekken. Door deze wissel speelde de spelmaker zijn 750ste duel in het shirt van Barcelona. Met Xavi in de ploeg was er meer organisatie, maar met 0-2 op het scorebord, en het duel met Manchester City midweeks in verschiet, nam Barça wat gas terug. Messi gooide er nog enkele keren een solo uit, tot vermaak van het publiek, maar na bijna tachtig minuten op de klok leek Eibar ook moe gestreden.

De laatste tien minuten speelde Barcelona het zakelijk uit. Daarbij werd het voor de bezoekers ook moeilijk om te combineren in de voorhoede vanwege de zware regenval. Er lagen veel plassen op het veld waardoor de bal steeds bleef liggen. Het tiki-taka spel van Barcelona was daardoor onmogelijk, dus vond Barça het wel genoeg. De buit was binnen waardoor Barcelona koploper blijft in La Liga. Het boekte een zakelijke overwinning op Eibar, en kan met vertrouwen toeleven naar de Champions League-kraker tegen Manchester City.

Atlético Madrid verloor zaterdagmiddag belangrijke punten in de strijd om de derde plaats. In Barcelona speelde het met 0-0 gelijk tegen Espanyol. Het eerste bedrijf van het treffen tussen de club uit Catalonië en de Spaanse hoofdstad, was hectisch. De wedstrijd kreeg een nare ondertoon, door venijnige overtredingen van beide kanten, zonder dat er uitgespeelde kansen waren.

Na dik tien minuten was het Griezmann die aan de linkerflank kon ontsnappen aan de aandacht van zijn bewakers. De Franse voetballer kon Koke bereiken, die vervolgens Torres probeerde te bedienen. De winteraankoop schoot goed binnen, maar de doelman van Espanyol wist de bal over te tikken. Met de vingertoppen.

De wedstrijd verwerd langzaam tot een traag schouwspel, met diverse grove tackles. Uiteindelijk moest Atlético Madrid verder met tien man toen Miranda van het veld werd gestuurd nadat hij zijn elleboog had gebruikt.

Vijf minuten in het tweede bedrijf werd een doelpunt van de Madrileense club afgekeurd. Griezmann kon op aangeven van Godin scoren, maar de Uruguayaanse verdediger zou een overtreding hebben begaan bij het geven van de assist.

De wedstrijd kabbelde voort zonder dat er vervolgens grote kansen te noteren waren. Beide ploegen wilden vooral een ding niet: verliezen. Dat vertaalde zich in een saai schouwspel, waar niemand wat mee opschoot. Daardoor bleef het logischerwijs 0-0 in Barcelona en verloor Atlético Madrid belangrijke punten.