SP-gedeputeerde: Marijnissen moet weg

Het is tijd dat Jan Marijnissen vertrekt als voorzitter van de Socialistische Partij (SP). Hij leidt de partij op een te autoritaire manier, zegt Johan van den Hout donderdag naar aanleiding van een bericht in NRC Handelsblad. Van den Hout is gedeputeerde in Noord-Brabant, een van de twee provinciebestuurders die de partij in Nederland telt.

Van den Hout vindt vooral dat Marijnissen moeite heeft met tegenspraak. "Als leden van de partijraad bijvoorbeeld iets zeggen wat hem niet bevalt, geeft hij ze vanaf het podium van onderuit de zak. Zijn idee is dat als je mensen hard aanpakt en ze niets meer zeggen, ze dan geen argumenten hebben. Het is een selectiemechanisme, maar het schrikt af, er is dan geen debat meer mogelijk'', legt Van den Hout uit. Hij zegt dat de SP zo "al veel goede mensen'' is kwijtgeraakt.

Volgens Van den Hout zijn er meer mensen binnen de partij die er zo over denken als hij. Het gaat volgens hem om "bestuurders, gemeenteraadsleden en Kamerleden''. Namen wil hij niet noemen.