Buitenlandchef EU pleit voor wederopbouw Gaza

De nieuwe buitenlandchef van de Europese Unie, Federica Mogherini, heeft er zaterdag bij de Palestijnen in de Gazastrook op aangedrongen werk te maken van de wederopbouw van het gebied. Mogherini bracht zaterdag haar eerste bezoek aan Gaza.

De buitenlandchef zei verder dat de vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit, die de scepter op de Westelijke Jordaanoever zwaait, moeten worden hervat vooruitlopend op de wederopbouw van Gaza.

De Palestijnen schatten dat het ongeveer 4,8 miljard euro gaat kosten om de schade te herstellen die werd aangericht tijdens het vijftig dagen durende offensief van het Israëlische leger in Gaza afgelopen zomer. In totaal zijn rond de honderdduizend huizen beschadigd of vernietigd. De wederopbouw verloopt traag omdat maar weinig hulpgoederen het gebied hebben bereikt. Bovendien strijden in Gaza de Palestijnse Autoriteit en Hamas om de macht.

"We moeten snel iets doen, er is geen tijd te verliezen", zei Mogherini op een persconferentie. Ze voegde daar aan toe dat de wederopbouw 'efficiënter, effectiever en sneller' moet plaatsvinden dan nu het geval is.

Hamas is in grote delen van Gaza nog altijd aan de macht, ondanks een verzoeningsakkoord met de Fatah-partij van de Palestijnse president Mahmoud Abbas. In juni werd door beide partijen een eenheidsregering gevormd, maar die heeft tot nu toe maar weinig invloed in Gaza.

Dat er maar weinig hulpgoederen Gaza bereiken komt vooral doordat Israël vreest dat de hulpgoederen door Hamas worden gebruikt voor het herbouwen van een tunnelnetwerk. Ook is Israël bang dat Hamas zich opnieuw bewapent.

Mogherini waarschuwde dat als afspraken die vastgelegd zijn in het staakt-het-vuren, zoals het opheffen van de blokkade van Gaza, niet worden nagekomen het geweld weer kan losbarsten. "Er gaat geen vierde oorlog komen", zei ze. "Het is niet alleen de bevolking van Gaza die zich geen vierde oorlog meer kan veroorloven. Ook de rest van de wereld kan zich dit niet veroorloven."