'Explosie bij fabriek Iran'

Bij een fabriek ten oosten van de Iraanse hoofdstad Teheran heeft zondagavond een brand gewoed. Dat meldt het Iraanse staatspersbureau IRNA maandag. Het zou gaan om een fabriek waar explosieven worden geproduceerd. De brand heeft volgens IRNA twee levens geëist. Verdere details ontbreken nog.

Persbureau Reuters meldt op gezag van de Iraanse nieuwswebsite Saham dat er ook een zware explosie is geweest. Saham schrijft voorts dat de explosie en de brand zouden hebben plaatsgevonden bij Parchin, een militair terrein. Het Internationale Agentschap voor Atoomenergie vermoedt dat Iran op het terrein explosieventesten heeft uitgevoerd en dringt al jaren aan op een onderzoek. Tot dusver heeft Iran dat altijd geweigerd.

Deze week brengt een delegatie van het IAEA een bezoek aan Iran.

Iran heeft eerder beloofd om samen te werken met het IAEA. De belofte is onderdeel van een tijdelijk akkoord tussen Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties plus Duitsland. Doelstelling is om snel tot een langetermijnakkoord te komen. De deadline voor die overeenkomst is november.