Opstootjes tussen agenten en betogers Hong Kong

Grote groepen betogers zijn in Hong Kong op de vuist gegaan met politieagenten. De politie verwijt de menigten dat zij agenten hebben uitgedaagd. Demonstrerende studenten houden de agenten zelf verantwoordelijk voor het geweld, omdat de politie onder een hoedje zou spelen met geboefte dat de demonstraties uiteen zou willen jagen.

De betogingen in de autonome Chinese miljoenenstad houden aan, in weerwil van het herhaalde bevel van het stadsbestuur aan de demonstranten om op te breken. Die zeggen daar niet over te peinzen zo lang de autoriteiten niet aan hun eisen tegemoetkomen.

Op de bezette wegen en pleinen stijgt op de achtste achtereenvolgende dag van protesten de spanning. Veel demonstranten vrezen dat de politie hen met traangas en wapenstok wil verdrijven.

De hoogste bestuurder van Hong Kong, Leung Chun-ying, waarschuwde zaterdagavond op televisie dat het gewone leven maandag zijn loop weer moet hebben hernomen. ''De regering en de politie hebben de plicht en vastberadenheid om alles te doen wat nodig is om de maatschappelijke orde te herstellen, zodat de overheid en de zeven miljoen inwoners van Hong Kong naar hun normale werk en leven kunnen terugkeren'', zei Leung.