Tafeltennissters laten niks heel van Luxemburg

De Nederlandse tafeltennisvrouwen hebben hun tweede wedstrijd op het EK voor landenteams met speels gemak gewonnen. In Lissabon werd de vloer aangeveegd met Luxemburg, de nummers 23 op de wereldranglijst - Nederland staat achtste.

In de eerste wedstrijd speelde Britt Eerland tegen de bijzonder ervaren Ni Xialian. De geboren Chinese, al meer dan twintig jaar woonachtig in Luxemburg, is de vijftig al een jaar gepasseerd. In 1983 werd ze namens China al wereldkampioene met het team en het gemengd dubbel. 

Eerland leek totaal niet onder de indruk van de staat van dienst van Ni, die met de 28e plek op de Europese ranglijst twee plaatsen boven de Nederlandse staat. Vooral in de derde game was Eerland, mede door zeven punten op rij, oppermachtig. Met 11-7, 11-9 en 11-4 was de eerste klus geklaard.

Li Jie speelde tegen Tessy Gonderinger, 130e van Europa. Vanaf het begin was het krachtsverschil duidelijk, want Li kwam al snel op 7-0. Ze gunde haar tegenstander enkele punten en won de wedstrijd met 11-3, 11-5, 11-6 in iets meer dan een kwartier. 

Het was aan de vierde vrouw van Nederland om de wedstrijd af te maken. Yana Timina is de nummer 104 van Europa en speelde tegen Sarah de Nutte, die bijna vijftig plekken hoger staat. Timina liet zich echter niet intimideren en had ruim twintig minuten nodig om af te rekenen met De Nutte: 11-9, 11-5, 11-8, waardoor Nederland de 3-0 zege bij mocht schrijven.

De vrouwen spelen donderdag hun derde groepswedstrijd van het toernooi. Om 17.00 staan dan de Russische dames aan de andere kant van de tafel.