EK-nederlaag tafeltennissters na zwaar gevecht

De Nederlandse tafeltennissters zijn het EK voor landenteams in Lissabon met een teleurstellende nederlaag begonnen. De nummer acht van de wereld nam het op tegen Hongarije, dat vier plekken lager staat.

Britt Eerland was eerder dit jaar nog de ster van Nederland tijdens het WK, maar in Lissabon kon ze daar niks van laten zien. Tegen Georgina Pota kwam ze geen moment in de wedstrijd en moest ze na 23 minuten al de handen schudden: 11-6, 11-8, 11-6.

Vervolgens was het de beurt aan Li Jie, die het op moest nemen tegen Petra Lovas. De eerste game ging gelijk op, maar op 12-12 maakte Li twee fouten waardoor Lovas op voorsprong kwam. Drie games later moest een beslissende vijfde bedrijf de beslissing brengen en daarin was Li net de betere: 11-8 en dus kwam Nederland weer op gelijke hoogte.

Van de Nederlandse kopvrouw Li Jiao werd verwacht dat ze haar team wel op voorsprong zou zetten, maar de nummer twee van Europa had het loodzwaar tegen Dora Madarasz, die 38e staat. De eerste game liet dit nog niet zien - Jiao won met 11-2 - maar Madarasz kwam snel terug. De 21-jarige Hongaarse - 20 jaar jonger dan de Nederlandse - sleepte er een vijfde game uit en won die met 11-9.

Li Jie mocht de vierde partij spelen en wel tegen Pota, die eerder van Eerland had gewonnen. Na vier games was er nog geen beslissing gevallen en dus moest een vijfde game de wedstrijd beslissen. Dat werd erg spannend, maar met 16-14 wist Pota na ruim vijftig minuten toch aan het langste eind te trekken en de zege voor Hongarije binnen te halen.

Om 20.00 uur spelen de Nederlandse vrouwen de tweede wedstrijd, dan nemen ze het op tegen Luxemburg.