Tafeltennissers beginnen EK met ruime zege

De Nederlandse mannen zijn het EK tafeltennis voor landenteams in Lissabon met een ruime zege begonnen. Nederland komt uit in de laagste van de drie divisies, de zogeheten Standard Division, en moest het daarin in de eerste wedstrijd opnemen tegen San Marino.

Nederland, 45e op de wereldranglijst, begon met Rajko Gommers, die individueel op de 198e plek op de Europese ranking staat. Hij mocht het opnemen tegen Marco Vannucci, 435e binnen Europa. De negentienjarige Gommers kende geen enkel probleem en won dankzij streaks van acht en negen punten op rij met 11-3, 11-4, 11-2.

Vervolgens was het de beurt aan Ewout Oostwouder, 217e van Europa. Hij speelde tegen Mattia Berardi, die meer dan 200 plekken lager staat. Dat was te merken, want al snel had Oostwouder de eerste games binnen: 11-5, 11-4. In de derde game kwam Berardi echter op een 0-4 voorsprong, maar vanaf dat moment kwam Oostwouder weer terug om de game met 11-5 te winnen en Nederland zo op 2-0 te zetten.

De negentienjarige Laurens Tromer staat twee plekken boven Oostwouder op de Europese ranking, waar zijn tegenstander niet op te vinden is. Toch wist Davide Muccioli flink tegenstand te bieden. Tromer won de eerste game met 11-6, maar met 9-11 ging game twee verrassend naar de man uit San Marino, het land dat 105e staat op de wereldranglijst. Tromer kon vervolgens echter weer in zijn ritme komen en besliste de wedstrijd met 11-4, 11-5.

De Nederlandse mannen spelen woensdagavond om 20.00 uur de tweede groepswedstrijd tegen Cyprus.