Oekraïne steekt miljarden in defensie

De Oekraïense regering gaat de komende drie jaar ruim twee miljard euro investeren in het leger. Dat heeft president Petro Porosjenko zondag in Kiev gezegd tijdens de viering van Onafhankelijkheidsdag. De krijgsmacht vecht momenteel tegen pro-Russische separatisten in het oosten van het land.

"Het is duidelijk dat er in de nabije toekomst helaas continu een oorlogsdreiging zal blijven", zei Porosjenko. "We moeten hier niet alleen mee leren leven. We moeten ieder moment bereid zijn onze onafhankelijkheid te verdedigen." De president waarschuwde dat Oekraïne in het verleden meerdere malen is bedreigd en daadwerkelijk is aangevallen via de oostgrens met Rusland.

Porosjenko deed zijn uitspraken voor een menigte van meer dan twintigduizend Oekraïners op het Onafhankelijkheidsplein, die traditionele kleding droegen en met Oekraïense vlaggen zwaaiden. Volgens het ministerie van defensie is het huidige budget voor 2014 slechts 1,1 miljard euro. Het leger vraagt al langer meer manschappen, wapens en andere goederen om de rebellen te kunnen verslaan.

Ook vond zondag een militaire parade plaats in Kiev. Veel militairen moesten direct na de optocht naar het front om de strijd tegen de opstandelingen voort te zetten. Porosjenko zei zondag dat de 'antiterreuroperatie' een strijd is die de geschiedenisboeken zal ingaan als een gevecht voor Oekraïense onafhankelijkheid.

In rebellenbolwerk Donetsk werd Onafhankelijkheidsdag heel anders gevierd. Daar verzamelden rebellen op het centraal gelegen Leninplein kapotgemaakte militaire voertuigen en wapens die zij hadden buitgemaakt op het leger. Volgens persbureau Reuters lieten de separatisten krijgsgevangenen door de straten paraderen.

"Vandaag is de zogenaamde Onafhankelijkheidsdag van wat eens Oekraïne was", zei een rebel in Donetsk terwijl ze naar een vernielde transportwagen wees. "Dit is wat er van Oekraïne is geworden!" Zondagochtend werd Donetsk opnieuw door de krijgsmacht bestookt met mortieren, waarbij een ziekenhuis werd geraakt.

Oekraïne viert dat het land in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. Kort nadat Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne uit de communistische statenbond waren gestapt, werd de Sovjet-Unie ontbonden.