F-16's in actie om Russische bommenwerpers

Twee F-16's zijn donderdagmiddag in Leeuwarden opgestegen om twee Russische bommenwerpers te escorteren die het Nederlandse luchtruim waren binnengevlogen. Dat meldt het ministerie van Defensie.

De vliegtuigen bevonden zich in het meest noordelijke deel van het luchtruim dat onder Nederland valt. De twee Russische Bears-H werden daar overgenomen van twee Deense F-16's. Buiten het Nederlandse luchtruim werden de vliegtuigen overgedragen aan de Britten.

Toen de vliegtuigen even later opnieuw richting Nederland draaiden, kwamen de in Leeuwarden gestationeerde F-16's opnieuw in actie. De Bears vlogen daarna richting het noorden.

Het komt vaker voor dat Russische militaire toestellen over Nederland vliegen. De laatste keer dat F-16's in actie kwamen voor Russische bommenwerpers was op 23 april. Wat ze komen doen, is volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie niet bekend. "Dat vertellen ze ons niet. We kunnen van alles bedenken, maar dat zou speculeren zijn en daar beginnen we niet aan."