Dijksma maakt zich 'grote zorgen' over vogelsterfte

De sterfte van vogels in landbouwgebieden waar het bestrijdingsmiddel imidacloprid wordt gebruikt, baart staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken (PvdA) 'grote zorgen'. Dat schrijft zij dinsdag aan de Tweede Kamer.

In landbouwgebieden waar hogere concentraties van het gif in het slootwater zijn aangetroffen, blijkt de vogelstand veel sneller af te nemen dan in andere gebieden. Dat concludeerden Nederlandse onderzoekers vorige week in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Dijksma heeft het College van toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) gevraagd om te reageren op het artikel en om te bekijken of er consequenties moeten worden verbonden aan het gebruik van imidacloprid. De staatssecretaris verwacht het oordeel van het college in augustus.

Ook vindt Dijksma dat de European Food Safety Authority (EFSA) nader onderzoek moet doen naar de kwestie zodat op 'Europees niveau kan worden bekeken of maatregelen nodig zijn'. De Europese Commissie heeft volgens de staatssecretaris al aangegeven de recente gegevens over het bestrijdingsmiddel te gaan bestuderen.

De bewindsvrouw is van mening dat de bescherming van de vogelstand 'eenzelfde aandacht verdient' als de bescherming van bijen. Ze besluit met de mededeling dat imidacloprid al sinds 2009 'slechts onder beperkte omstandigheden en voor beperkte gewassen mag worden gebruikt'.