[Tour] Etappe van vandaag

André Greipel pakte gisteren in Reims eindelijk zijn dagzege, maar vandaag is het nog maar de vraag of de pure sprinters weer een goede kans gaan krijgen. Ook vandaag rijdt het peloton over en langs de slagvelden van de Eerste Wereldoorlog, maar daar zullen de renners natuurlijk weinig oog voor hebben.

Startplaats
De start vindt plaats in Épernay, de plek waar in 1998 TVM-ploegleider Cees Priem zich elke dag moest melden bij het politiebureau in verband met de dopingaffaire. Het stadje van zo'n 25.000 inwoners heeft een rumoerige geschiedenis. Zo werd het tijdens de Honderdjarige Oorlog zwaar beschadigd en werd het honderden jaren geleden platgebrand door een Franse koning. In deze streek speelt champagne een grote rol, vooral de productie hiervan. Het is dan ook niet verrassend dat we ons bevinden in de regio Champagne-Ardenne. 

De Tour is vijf keer eerder in Épernay geweest, waarvan vier keer als startplaats. In 1978 was het de voorlaatste etappe, gewonnen door onze eigen Jan Raas. In 1963 kwam de eerste etappe hier aan en in 2010 en 2012 vertrok hier een sprintersrit, gewonnen door respectievelijk Mark Cavendish en Peter Sagan.

Een van de vele champagnehuizen in Épernay, de startplaats van vandaag (Bron: WikiCommons/sand)
Een van de vele champagnehuizen in Épernay, de startplaats van vandaag (Foto: WikiCommons/sand)

Finishplaats
De finish ligt vandaag in Nancy, een stad die al vaak werd aangedaan door de Tour. Al in 1905 en 1906 eindigde hier een etappe, na de Tweede Wereldoorlog won Fausto Coppi er twee keer. Nederlands succes is gevierd in Nancy, want in 1971 en 1973 waren Rini Wagtmans en Joop Zoetemelk de eersten. In 2005 was de Tour er voor het laatst, na een afwezigheid van zeventien jaar. Lorenzo Bernucci won destijds een sprint-á-deux van Alexandre Vinokourov. 

Ook in Nancy is gevochten, zoals in vele steden. In 1477 vond hier bijvoorbeeld de Slag bij Nancy plaats, een massale veldslag tussen de hertogdommen van Bourgondië en Lotharingen. Voor de Bourgondiërs was het het einde van hun hertogdom, hun leider Karel de Stoute overleed. Ook Nancy werd tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar gebombardeerd door de Duitsers. Ook buiten oorlogen en wielrennen om is er geschiedenis: Voetbalclub AS Nancy speelt hier, de club waar UEFA-voorzitter Michel Platini gedurende de eerste zeven jaren van zijn profbestaan heeft gespeeld.

De beroemde 'Fontaine d'Amphitrité' op het Place Stanislas in Nancy (Foto: WikiCommons/Enslin)
De beroemde 'Fontaine d'Amphitrité' op het Place Stanislas in Nancy (Foto: WikiCommons/Enslin)

Etappebeschrijving
Vandaag staat de op één na langste rit van deze Tour de France op het programma. Voordat de renners in Nancy aankomen moeten ze maar liefst 234,5 kilometer afleggen, een kleine klassieker. Na ruim dertig kilometer passeren we het minieme dorpje L'Épine met nog geen duizend inwoners. Toch zal het kastelen- en monumentenboek klaarliggen, want hier staat een schitterende basiliek, de Notre Dame de L'Épine. In 1405 begon men met bouwen, pas ruim 120 jaar later was het klaar.

Na 116 kilometer komt het peloton langs Douaumont, waar in gedachten even stilgestaan moet worden bij de gruwelen van 1916. Destijds werd in deze omgeving de Slag om Verdun uitgevochten, wat aan zeker 300.000 mensen het leven heeft gekost. In Douaumont staat een monument met daarin de resten van 130.000 ongeïdentificeerde soldaten, zowel Frans als Duits.

Het profiel van de etappe is niet heel ingewikkeld. Na 148 kilometer wordt er eventueel voor een paar punten gesprint en pas ruim daarna volgen er twee klimmetjes. Deze zijn allebei van de vierde categorie, maar ze zouden wel eens roet in het eten van de sprinters kunnen gooien. Op 17 kilometer van de streep ligt de Côte de Maron van ruim drie kilometer. Met 5% stijging moet deze wel te doen zijn, maar in combinatie met het tweede klimmetje kan het aanvallers een perfecte kans geven op de zege. De top van de Côte de Boufflers ligt op 5,5 kilometer van de finish. Het is ruim een kilometer klimmen tegen bijna 8% stijging, pittig dus.

Profiel etappe 7 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 7 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Het zijn maar twee klimmetjes, maar toch lijkt de kans op een massasprint niet heel erg groot. Sterker nog, volgens de bookmakers is het bijna uitgesloten. Favoriet voor de zege is toch weer Peter Sagan, hoewel de Slowaak eerder in de Tour een dergelijke rit uit handen gaf. Ook in de Ronde van Zwitserland kon hij een vergelijkbare etappe pakken, maar ook daar verzaakte hij. Andere sprinters die het laatste klimmetje kunnen verteren zouden Alexander Kristoff of John Degenkolb kunnen zijn, hoewel het de vraag is of Degenkolb 100% fit is.

Naast de sprinters kunnen ook veel anderen hier een poging wagen. Wellicht wil Thomas Voeckler zich weer eens op tv rijden, terwijl Michal Kwiatkowksi gisteren liet zien zin te hebben in de aanval. Dat heeft ook Fabian Cancellara al bewezen, maar of zijn sprint snel genoeg is? Simon Gerrans kan een dergelijk heuveltje prima aan en als hij inmiddels weer helemaal fit is zou hij erg gevaarlijk kunnen zijn in de sprint. Voor Nederland lijkt het lastig te worden. Tom-Jelte Slagter kan mee, maar de finish - licht bergop - zal te 'makkelijk' zijn voor hem.

Vandaag lijkt het weer een uitgelezen kans voor Sagan, kan hij het nu wel waarmaken? (PRO SHOTS/Dppi)
Vandaag lijkt het weer een uitgelezen kans voor Sagan, kan hij het nu wel waarmaken of gooit hij de rit weer weg? (PRO SHOTS/Dppi)