Onderzoek naar doofpot kindermisbruik Groot-Brittannië

De Britse autoriteiten gaan onderzoeken of de regering en andere overheidsinstellingen in de jaren tachtig en negentig kindermisbruik door politici en andere machthebbers in de doofpot hebben gestopt. Premier David Cameron zei dat de onderzoekers de 'onderste steen boven zullen halen' en precies gaan uitzoeken wat er is gebeurd. De Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May heeft maandag het Lagerhuis ingelicht over het onderzoek.

Kortgeleden kwam aan het licht dat bekende en machtige figuren hun positie misbruikten en jarenlang konden wegkomen met het misbruiken van kinderen. Groot-Brittannië worstelt nu met de vraag of er sprake is geweest van het doelbewust in de doofpot stoppen van misbruikzaken.

In het onafhankelijke onderzoek wordt bekeken hoe overheidsorganen en andere instellingen, zoals scholen, meldingen over kindermisbruik hebben afgehandeld. Als de onderzoekscommissie dat nodig acht kan het onderzoek worden uitgebreid tot een groot openbaar onderzoek. In de onderzoekscommissie nemen deskundigen op het gebied van de rechtspraak en kinderbescherming plaats. "De commissie gaat na de benoeming van een voorzitter en de andere commissieleden zo snel mogelijk aan het werk", aldus May. "Gezien de omvang van de taak is het niet waarschijnlijk dat er nog voor de verkiezingen duidelijkheid komt, maar ik zal er voor zorgen dat er voor mei volgend jaar een voortgangsrapportage komt."

May benadrukte dat de onderzoekscommissie toegang krijgt 'tot alle overheidsdocumenten, rapporten en onderzoeken die nodig zijn'. Ook kunnen er getuigen worden opgeroepen.

Vorige week werd entertainer Rolf Harris veroordeeld tot zes jaar cel. Hij werd schuldig bevonden aan twaalf gevallen van misbruik. Na het overlijden van BBC-presentator Jimmy Savile in 2011 kwamen honderden mogelijke gevallen van misbruik door Savile naar boven.