[Tour] Etappe van vandaag

Na een wat hectische finale van gisteren, waar de klassementsrenners zich al lieten zien, wordt het vandaag gewoon een massasprint. Dat kan alleen voorkomen worden door een renner die een hele gekke actie uithaalt, maar in een volledig vlakke rit over slechts 155 kilometer lijkt dat een utopie.

Startplaats
Het startschot zal vandaag gegeven worden in de stad van een van de beste universiteiten ter wereld. De Cambridge University werd al ruim 800 jaar geleden opgericht en biedt tegenwoordig plaats aan bijna twintigduizend studenten. De universiteit staat ook bekend om haar sportieve bezigheden. Zo vindt elk jaar in Londen, de aankomstplaats van vandaag, The Boat Race plaats. Deze wereldberoemde roeiwedstrijd over de Thames, die al sinds 1829 gehouden wordt, gaat tussen teams van de universiteiten uit Cambridge en Oxford. De twee rivaliserende universiteiten houden ook al sinds de 19e eeuw een jaarlijkse rugbywedstrijd. In 1856 werden in Cambridge voor het eerst ter wereld regels voor het nieuwe spelletje 'voetbal' op papier gezet.

Finishplaats
We nemen in Londen afscheid van het Britse eiland. Het is natuurlijk een stad met een enorme sporthistorie, want alleen in Londen werden drie keer de Olympische Spelen gehouden. Het is niet de eerste keer dat de Tour de France de Britse hoofdstad aandoet, want in 2007 vond het Grand Départ hier plaats. Fabian Cancellara won destijds de proloog voor Buckingham Palace, de plek waar vandaag de aankomst ligt. Dat was ook het geval tijdens de Olympische Spelen in 2012, waar Mark Cavendish het goud op zou komen halen. Dat liep echter anders en dus was de sprinter dit jaar gebrand op revanche. Inmiddels weten we dat dat niet gaat gebeuren, want hij ligt er al uit.

Etappebeschrijving
Vandaag is de eerste dag waarop een echt duidelijke sprintersetappe gereden gaat worden in deze Tour. Met 155 kilometer is het de kortste 'normale' etappe van dit jaar, alleen de slotrit en twee bergritten zijn korter. Een paar kilometer na de start rijden we door Great Shelford. Deze plaats kwam in het nieuws toen bleek dat een deel van de familie van de Amerikaanse president Barack Obama hier haar oorsprong vond.

Na ruim honderd kilometer passeert het peloton Epping Forest, waar de tussensprint van de dag getrokken ligt. Koningin Elizabeth I graag verbleef hier in de zestiende eeuw graag, volgens de verhalen. In de achttiende eeuw had de beruchte struikrover Dick Turpin hier een schuilplaats, maar daar hopen we vandaag weinig van te merken. De slotkilometers voeren langs de Thames, waarna we richting Buckingham Palace gaan om uiteindelijk te gaan sprinten op de brede Mall.

Profiel etappe 3 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 3 (Bron: letour.fr)

Favorieten
Het wordt een sprint en dus is er maar één topfavoriet. Marcel Kittel gaat hier in alle waarschijnlijkheid zijn tweede dagzege ophalen. Het gaat op deze brede weg om pure topsnelheid en daarin is hij niet te kloppen. Hooguit door Cavendish, maar die zit al thuis. Greipel lijkt net zo zeker van de tweede plek, want hij is een slag beter dan de mannen achter hem. Toch zal Kittel normaal gesproken te snel zijn. Daarachter kun je een strijd verwachten tussen Bryan Coquard, die zich in Harrogate al goed liet zien, en Peter Sagan, die in elke massasprint mee zal doen om punten te pakken voor de groene trui. Ook Arnaud Démare en Alexander Kristoff zijn in goede vorm, zij sluiten het contingent topsprinters. Wellicht heeft Danny van Poppel een kansje, of kan Mark Renshaw - de locomotief van Cavendish - nu voor eigen gewin gaan.