Vader Kuijt overleed zeven jaar geleden: geen toeval

Voor Dirk Kuijt was zijn honderdste interland voor het Nederlands elftal een emotionele aangelegenheid. "Het is precies zeven jaar geleden dat mijn vader is overleden", liet de Katwijker na de zege op Mexico weten aan de NOS.

"Als je dan zeven jaar later de zevende speler wordt in de historie met honderd interlands, is dat volgens mij geen toeval", vervolgde Kuijt, die begon als linksback, maar na rust rechtsachter was en in de spits eindigde. "Mijn vrouw en kinderen konden er helaas niet bij zijn."

Kuijt had lovende woorden voor bondscoach Louis van Gaal. "Dat is het mooie van deze coach. Hij heeft alles al voorbereid. Dit scenario was al besproken. We schakelen heel makkelijk van systeem. Dat is de grote kracht van dit team."

De omstandigheden waren volgens de speler van Fenerbahçe loodzwaar. "Ik heb nog nooit in zulke temperaturen gespeeld. Ik ga vaak op vakantie naar Aruba, daar is het net zo warm. Het vraagt enorm veel van je lichaam."

Over Kuijt zijn lichaamswarmte gesproken. Onderstaande 'heat map' is van de spits, annex links- en/of rechtsback gemaakt van de wedstrijd. Hij is werkelijk overal op het veld geweest.