Franse holbewonerkunst op werelderfgoedlijst

Tekeningen van mammoeten, menselijke voetafdrukken en andere kunst van holbewoners in een grot in Zuid-Frankrijk zijn toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van Unesco. Volgens de cultuurorganisatie van de Verenigde Naties gaat het om de best bewaarde figuratieve kunst ter wereld. De tekeningen in Grotte Chauvet Pont d'Arc in de Ardèche zijn ongeveer dertigduizend jaar oud.

De holbewonerkunst is zondag werelderfgoed geworden. In de grot zijn meer dan duizend afbeeldingen te vinden. Sommige werken worden gerekend tot de oudste tekeningen van mensen. De grot werd in 1994 ontdekt door onderzoeker Jean-Marie Chauvet.

Het is niet de enige Franse grot op de werelderfgoedlijst. De Vézère-vallei tal van beschilderde grotten liggen staat in zijn geheel op de lijst. De grotten van Lascaux zijn de beroemdste, met tal van prehistorische tekeningen, die in 1940 bij toeval werden ontdekt.

De Okavango-delta in Botswana was zondag de duizendste plaats die werd toegevoegd aan de lijst. De delta in het noordwesten van het Afrikaanse land bestaat uit moerassen en vlaktes die af en toe overstromen. Volgens Unesco is de plek uniek vanwege de jaarlijkse overstromingen van de rivier Okavango, die ervoor zorgen dat inheemse planten en dieren in het gebied kunnen leven.

De Van Nellefabriek in Rotterdam kreeg zaterdag de status van werelderfgoed. Het comité dat beslist over de lijst kwam de afgelopen weken bijeen in Qatar.