Van Gaal: "We spelen reactievoetbal"

Louis van Gaal kiest voor een opvallende basis tegen Chili. De keuzeheer legt uit waarom hij voor deze elf namen koos. De bondscoach van Oranje besloot om tegen Chili toch weer in de 5-3-2-formatie. Tegen Spanje en Australië begon het Nederlands elftal ook in dat systeem, maar in de tweede helft tegen de Australiërs schakelde Van Gaal over op een 4-3-3-formatie.

Dat had volgens de bondscoach de volgende reden: "Zij spelen met opkomende backs die veel dreiging hebben. Als ik dan Robben en Lens zou opofferen, dan is dat niet optimaal. Om die reden heb ik weer voor vijf verdedigers gekozen", aldus de bondscoach tegen de NOS.

Een andere opvallendheid aan de opstelling van Oranje is dat Daley Blind een van de drie centrale verdedigers is. "Maar Blind is pas gisteren vrijgegeven door de medische staf. Als hij niet kon spelen, dan had ik Kongolo opgesteld. Maar hem zie ik ook meer als centrale verdediger dan als flankspeler."

Verder werd Jonathan de Guzman gepasseerd ten faveure van Georginio Wijnaldum. "De Guzman had ook al een gele kaart op zak en Wijnaldum viel tegen Australië en Spanje goed in", zegt Van Gaal daarover. "We spelen het hele toernooi al reactievoetbal, daar hoeven we ons niet achter te verschuilen. Maar het is wel de reden dat we nog niet verloren hebben."