Alderweireld: "Had Origi nog nooit zien spelen"

Een 19-jarige aanvaller was zondagavond de redder van een België in nood. Toby Alderweireld is aangenaam verrast door die spits, Divock Origi. Origi kwam als invaller binnen de lijnen, als vervanger van de teleurstellende Romelu Lukaku. De talentvolle aanvaller van het Franse Lille maakte vervolgens het enige doelpunt van de wedstrijd tegen Rusland, en bezorgde België daarmee een ticket voor de tweede ronde.

Alderweireld had niet verwacht dat Origi dit toernooi al zijn stempel zou kunnen drukken op het spel van De Rode Duivels. "Voor het WK had ik hem nog nooit zien spelen", geeft hij toe in gesprek met NUsport. "Maar vandaag was hij ontzettend belangrijk voor ons."

Na de weinig sprankelende zege op Algerije wist België ook tegen Rusland niet te imponeren. Lange tijd leek een gelijkspel het hoogst haalbare. "Maar in de laatste tien minuten kregen we ineens kans na kans. En dan hebben we toch veel kwaliteit voorin rondlopen om het dan af te maken."

De opluchting was groot in het Belgische kamp, nadat de drie punten veiliggesteld waren. Ook Jan Vertonghen ziet het verdere verloop van het toernooi met vertrouwen tegemoet. De voormalige Ajacied wil de groepsfase afsluiten met een overwinning.

"Van Zuid-Korea moeten we winnen en dan ontlopen we waarschijnlijk Duitsland", weet hij. "Maar we geloven dat we van elk team kunnen winnen. En na twee wedstrijden al geplaatst voor de volgende ronde geeft veel vertrouwen."