Aantal doden door landbouwvoertuigen blijft hoog

Het aantal dodelijke ongevallen met landbouwvoertuigen blijft onverminderd hoog, terwijl het totaal aantal dodelijke verkeersslachtoffers juist daalt. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van Wageningen University, waarbij is gekeken naar de ongelukken in de periode van 1987 tot 2012.

Onderzoekers concluderen dat er jaarlijks gemiddeld vijftien doden vallen door ongelukken met tractors en andere agrarische machines. 96 gewonden moesten naar een ziekenhuis en 155 mensen raakten lichtgewond.

Het aantal doden in Nederland is gemeten naar het aantal inwoners twee keer hoger dan in Groot-Brittannië en drie keer hoger dan in de Verenigde Staten.

Onderzoeker Rinus Jaarsma vindt het zorgelijk dat het aantal doden door dit soort ongelukken stabiel blijft, terwijl het totaal aantal verkeersdoden in die periode zo goed als halveerde tot 650. "Al heb ik voorzichtige hoop, de trend lijkt zich iets te keren."

Jaarsma verwacht veel van het speciale rijbewijs voor tractoren dat vanaf 2015 moet worden gehaald. Om een zogeheten T-rijbewijs te behalen moeten bestuurders van 16 jaar en ouder aantonen dat ze over voldoende kennis en rijvaardigheid beschikken om de voertuigen op de openbare weg te kunnen besturen.

"Belangrijk is de risicoherkenning en -perceptie, daar schoort het nu nog aan, vooral bij de jongeren", aldus Jaarsma. Jonge bestuurders herkennen veel gevaarlijke situaties niet en nemen te veel risico, soms zelfs voor de kick. "Ze moeten ervan doordrongen zijn dat ze grote machines besturen en dat dat extra risico's met zich meebrengt."

Wie bij de invoering van het tractorrijbewijs al een personenauto mag besturen, kan het vereiste T-rijbewijs overigens nog tien jaar lang laten bijschrijven. Bestuurders hoeven dan niet opnieuw examen af te leggen.