Pechtold bekritiseert Europese leidersrol Rutte
Nederland heeft minder invloed gekregen in Europa als gevolg van het optreden van premier Mark Rutte (VVD). Onder zijn leiding trekt Nederland niet langer het initiatief naar zich toe. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold woensdag gezegd in een interview met Zoomin.
"Het is in Europa zaak dat je vooroploopt, dus het is jammer dat Rutte vaak achteroploopt", zei Pechtold. Nederland nam vaak het initiatief, en had daardoor grote invloed op de driehoek Londen-Parijs-Berlijn, stelde de D66-leider. "Dat zijn we helaas kwijtgeraakt, door al dat cynisme, de zwartgalligheid, en het keer op keer weglopen bij de feiten."
Pechtold uitte ook kritiek op de PVV, omdat die partij samenwerking zoekt met partijen als het Front National en de FPÖ. Pechtold noemde dat verwerpelijk. Ook hekelde hij de 'kwestieuze' opstelling van de PVV ten aanzien van Rusland. "Je ziet waar bij de PVV de principes liggen. Als je met homofoben en antisemieten samenwerkt, is het ook geen probleem om te zwijgen over het mensenrechtenbeleid van Poetin."
Voor de D66-voorman is het ondenkbaar dat Nederland uit de Europese Unie stapt, zoals de PVV wenst. "Als we niet samenwerken, hebben we het in Nederland allemaal een stuk minder. Anderhalf miljoen banen danken we aan de Europese Unie."
Pechtold bepleit meer samenwerking tussen EU-landen, bijvoorbeeld op het gebied van buitenlands beleid en defensie. "Je kunt aan slagkracht winnen door defensie beter op elkaar af te stemmen. In Europa geven we ongeveer veertig procent uit van wat de Amerikanen uitgeven, terwijl onze slagkracht maar een kwart daarvan is." Een EU-leger wil hij niet. "Dat is een woord waar iedereen van schrikt."
In werkelijkheid zou de werkeloosheid een stuk sneller zijn opgelopen de afgelopen jaren als we niet bij de EU hadden gezeten.
De sterke schouders van Europa, maar dan intern.
Als Nederland uit de euro stapt verandert er in die zin niet zo heel veel.
Ook BINNEN de euro zijn alle landen verbonden aan de Duitse economie. De euro wordt namelijk sterk gehouden door de Duitse economie.
De euro had ook gewoon D-Mark kunnen heten...
De gulden EN de euro zijn gekoppeld aan de Duitse mark.
Als Nederland eruit stapt zijn we ook gekoppeld aan de Duitse economie, en misschien wel beter ook, vanwege het hoog-laag principe.
Maar dan knijp ik mezelf weer even.
Want dat iemand goed en logisch kan praten is nog niet direct een bewijs dat datgene wat hij/zij zegt ook daadwerkelijk goed zal zijn voor het publiek wat naar hem luistert.
In het kader van 'post hoc ergo propter hoc'.
Die anderhalf miljoen werklozen kan je desnoods dekken met het geld wat er al naar het zuiden vertrokken is.
Om terug te komen op je vraag, die werkeloosheid is veelal in sectoren die niet van de overheid afhankelijk horen te zijn, dus nee, ik denk niet dat het komt door die 3% norm. Nu, zou je mij het genoegen willen doen met cijfers je bewering dat Pechtold liegt eindelijk eens willen onderbouwen, of is het inderdaad alleen maar onderbuik geblaat wat je doet?
Ik dacht dat 'rechts' het juist niet zo had op één grote superstaat met veel overheidsbemoeienis, economische planning, en meer van dat soort dingen?
Saillant detail, je hoeft niet eens aanwezig te zijn.
En onderbuik of niet, ik zie graag concrete bewijzen dat het lidmaatschap aan de EU voor extra banen heeft gezorgd, en in welke sectoren. Toe nu toe blijkt niemand in staat om deze te tonen. Ook Pechtold niet. Daarbij vind ik uitspraken van Pechtold vooral vanuit de onderbuik komen. Zonder EU rest ons hel en verdoemenis, aldus AP.
dacht je dat zwitserland het alleen moet hebben van hun bankgeheim?
wat dacht je van Nestle de grootste voedings bedrijf terwereld met jaar omzet van 75 miljard eur. en winst 10 miljard eur
Glencore Xstrata $232miljard omzet $6miljard winst.
Novartis $50miljard omzet, $10miljard winst.
Roche 37miljard omzet, $14 miljard winst.
Xstrata $30miljard omzet, $5 miljard winst
ABB Group $40 miljard omzet, 4miljard winst.
Addeco grootste uitzend bedrijf terwerld 20miljard omzet, 5 miljard winst.
en de vele horloge bedrijven.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_companies_of_Switzerland
Onderbouw dat maar eens. Dat is veel interessanter dan zeggen hoeveel de EU ons zou opleveren. Want het is niet de EU die ons dit oplevert, het is de handel met europa die ons dit oplevert.
Des te meer je naar links gaat, des te groter de overheidsbemoeienis wordt (voor werkgevers en rijke mensen).
Zowel extreem links en extreem rechts hebben een grote overheidsbemoeienis. Het ligt er maar aan waar je staat.
Bij rechts zie je regulering van niet-werkgevers en niet rijken, en des te meer je naar rechts gaat, des te groter de overheidsbemoeienis wordt.
Je moet niet alleen kijken naar de theorie, maar ook naar de praktijk. In de praktijk is rechts voor de rijke mensen, en links voor de minder gegoede bevolking.
Het liberalisme is gekaapt door de rijke mensen. Ik zou er maar op gaan letten want je wordt misleidt.
Ook is geen sprake meer van invoerheffingen binnen de EU, wat ook weer scheelt in de kosten. De genoemde 30 miljard is het gevolg van de interne markt. Zou de interne markt wegvallen, dan zou (een aanzienlijk deel van) die 30 miljard ook wegvallen, doordat er weer wachttijden bij grensovergangen ontstaan, doordat weer heffingen betaald moeten worden en (indien alleen Nederland uit de EU stapt) doordat transporteurs een andere route kiezen (bijv. schepen via Antwerpen of Hamburg) wat banen en inkomsten kost.
En het is inderdaad niet de EU als instelling die dit oplevert, maar de interne markt die door de EU (en voorgangers) is ontstaan en door de EU gereguleerd wordt. Stapt Nederland uit de EU, dan valt de gehele interne markt weg wat Nederland betreft. Het gevolg zal o.a. zijn dat de grenzen weer gesloten worden (een droom van veel Fokkers, maar de wachttijden voor de grens komen ook weer terug) en weer invoerheffingen moeten worden betaald (die worden doorberekend aan de consument / eindgebruiker waardoor producten uit de EU duurder worden).
En ik ken het argument dat Nederland dan verdragen kan sluiten met individuele landen, maar zo eenvoudig is dat niet (nog los van het feit dat andere landen dat wellicht niet willen). Het sluiten en ratificeren van verdragen is een tijdrovend proces en je bent zeer afhankelijk van de medewerking (of gebrek daaraan) van andere landen.
Je zou ook uit de EU kunnen stappen om vervolgens lid te worden van de Europees Economische Ruimte (zoals Ijsland, Noorwegen en Lichtenstein), maar ook dan moet je je voor een groot deel nog steeds houden aan EU regelgeving betreffende de interne markt, zonder dat je nog iets te zeggen hebt over de totstandkoming daarvan (je bent immers geen EU-lid meer). Gezien de roep in Nederland om meer invloed, lijkt me dat ook geen goed idee.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken