Clanvete in Egypte gaat door ondanks bemiddeling

Een bloedige vete tussen een Arabische clan en een Nubische familie in de zuidelijke Egyptische provincie Aswan is zondag opnieuw opgelaaid. Volgens de Egyptische staatstelevisie zijn hierbij twee doden en vier gewonden gevallen. Vorige week kostte het conflict al aan zeker 23 mensen het leven.

De Arabische clan stak zondag een aantal Nubische huizen in brand, waarna vuurgevechten uitbraken. "Ze vallen ons aan, we sterven hier", zei een Nubische man aan de telefoon. Er werd ook gevochten bij een ziekenhuis en een mortuarium. Scholen hielden hun deuren gesloten vanwege het geweld.

Vorige week ontaardde een ruzie tussen de clans in geweld. Leden van de Nubische familie betichtten de Arabieren ervan het land te destabiliseren, omdat ze voor de regeringen van de voormalige presidenten Hosni Mubarak en Mohammed Morsi werkten. Al vlug trokken beide groepen elkaars eergevoel in twijfel en werden de messen geslepen.

Drie Nubiërs werden vrijdag doodgeschoten. Vrijdagnacht volgde nog een Nubische dode. Na de begrafenissen vielen honderden Nubiërs een Arabische wijk aan, waar zij, gewapend met stokken en dolken, tal van mensen ombrachten. Later werd brand gesticht in een Nubisch gemeenschapscentrum en in zeven woningen. Zaterdag bezochten de premier en minister van binnenlandse zaken de regio om te bemiddelen, maar dit blijkt nu tevergeefs.