Hoopvolle Afghanen in de rij voor verkiezingen

In weerwil van dreigementen van de Taliban vormen Afghanen zaterdag in heel Afghanistan lange rijen bij stembureaus om hun stem uit te brengen voor wat de eerste democratische machtsoverdracht in de geschiedenis van het land moet worden. Meer dan een uur voor de stemlokalen de deuren openden, stonden mensen in Kabul en elders al te wachten.

De Afghanen kunnen kiezen uit acht kandidaten voor het presidentschap, maar stemmen ook voor nieuwe provinciebesturen. Drie presidentskandidaten lijken de meeste kans te maken op het hoogste ambt, maar verwacht wordt dat niemand de vereiste vijftig procent van de stemmen binnenhaalt om een tweede stemronde in mei overbodig te maken. Grote verschillen in de houding ten opzichte van het Westen van deze drie - Abdullah Abdullah, de grootste rivaal van president Hamid Karzai in de vorige verkiezingen, Ashraf Ghani Ahmadzai, academicus en voormalig medewerker van de Wereldbank en Zalmai Rassoul, voormalig minister van buitenlandse zaken - lijken er niet te zijn.

Honderdduizenden Afghaanse agenten en militairen zijn ingezet om de verkiezingsdag veilig te laten verlopen. Auto's en andere voertuigen worden doorzocht voor zij in de buurt van stemlokalen mogen komen, terwijl sommige stemgerechtigden in Kabul tot driemaal gefouilleerd werden. Het sms-verkeer is uit de lucht gehaald om te voorkomen dat kandidaten op het laatste moment nog campagnevoeren.

President Hamid Karzai is bij wet uitgesloten van een nieuwe regeertermijn. Als een van de eersten bracht hij zaterdag zijn stem uit in een schoolgebouw in de buurt van het presidentieel paleis.

"Vandaag is voor ons, het volk van Afghanistan, een dag die van levensbelang is voor onze nationale toekomst. Wij, het volk van Afghanistan, kiezen onze provinciebestuurders en onze president bij geheime stemming", zei Karzai, terwijl hij een gekleurde vinger toonde ten teken dat hij zijn stem had uitgebracht. De onuitwisbare inkt moet voorkomen dat burgers een tweede keer een stembiljet invullen.

Vrijdag werd een fotojournaliste van Associated Press, Anja Niedringhaus, doodgeschoten toen een Afghaanse agent het vuur op haar opende. Haar collega Kathy Gannon raakte gewond. Het voorval onderstreept de spanningen in Afghanistan en de altijd aanwezige dreiging van extremisten om de stabiliteit in het land aan te tasten.

De extremisten dreigen met aanslagen op stembureaus en verkiezingsmedewerkers. De afgelopen week is Kabul meermaals opgeschrikt door bloedige bomaanslagen. De houding van de Taliban toont tegelijk het belang van de verkiezingen. Succesvolle verkiezingen waarbij de opkomst ondanks de dreigementen van de Taliban hoog is, zullen de invloed van de beweging danig ondermijnen. Het volk toont in dat geval de extremisten beu te zijn.

De uiteindelijke winnaar van de presidentsverkiezingen ziet zich gesteld voor grote uitdagingen. Het Afghaanse leger staat voor de moeilijke taak de strijd tegen de Taliban voort te zetten zonder steun van de internationale troepenmacht. Daarnaast hoopt de bevolking dat de nieuwe leider de armoede zal bestrijden en de bezem door de regering haalt. Volgens Transparency International behoort Afghanistan met Somalië en Noord-Korea tot de meest corrupte landen ter wereld.