Franse kiezer mijdt stembureau

Lag bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk in 2008 het opkomstpercentage rond 17.00 uur nog op 56,25%, vandaag had rond hetzelfde tijdstip 54,72% van de kiezers hun stem uitgebracht. Dit volgens de krant Le Parisien.

De opkomst in 2008 was al de laagste sinds 1959, en Frankrijk stevent dus op een nieuw diepterecord af.

De Franse media zien deze gemeenteraadsverkiezingen als een test voor president François Hollande. Het zijn namelijk de eerste verkiezingen sinds de socialist in mei 2012 het Elysée veroverde. Algemeen wordt verwacht dat de test slecht uitvalt voor Hollande en zijn regeringsploeg onder leiding van premier Jean-Marc Ayrault. Veel lokale mandatarissen lieten zelfs het logo van de Parti Socialiste (PS) weg van hun verkiezingsaffiche om niet met de impopulaire president geassocieerd te worden.

Ongeveer 45 miljoen kiesgerechtigden konden tot 18.00 uur stemmen. In sommige grote steden bleven de stembureaus zelfs open tot 20.00 uur. Frankrijk heeft enorm veel gemeenten en daarvan hebben er een groot aantal maar weinig inwoners. Van sommige plaatsen staat het voortbestaan op het spel omdat er zich geen kandidaten gemeld hebben. Dat kan ertoe leiden dat de betreffende gemeenten later dit jaar worden opgeheven.

Volgende week zondag is er in de gemeenten waar geen enkele partij 50% van de stemmen haalt een extra stemronde. Daar mogen dan alleen de partijen aan meedoen die vandaag minimaal 10 procent van de stemmen kregen.

Het radicaal nationalistische en extreemrechtse 'anti Europa'-front, het Front National (FN) van Marine Le Pen, mikt op een doorbraak in de gemeentepolitiek. Het Front stelde nooit eerder zo veel kandidaten op. Vooral in het zuidoosten en in noordelijke voormalige industrie- en mijnbouwstreken, hoopt het Front National op veel succes. In totaal rekent het FN op ten minste 1000 raadsleden.

In de hoofdstad Parijs strijden twee vrouwen om het burgemeesterschap, de socialiste Anne Hidalgo en de conservatieve Nathalie Kosciusko-Morizet, kortweg NKM genoemd.