Europa wil geld voor Oekraïne

De Europese Unie moet het voortouw nemen voor een internationale donorconferentie voor Oekraïne. Dat staat in een motie die het Europees Parlement donderdag in Straatsburg heeft aangenomen.

Kiev moet onmiddellijke financiële steun krijgen, alsook ondersteuning voor de langere termijn, menen de Europarlementariërs. Ook moet de EU verhinderen dat geld dat de vroegere machthebbers en hun bondgenoten hebben verduisterd het land uit wordt gesluisd.

De nieuwe leiders in Kiev moeten afstand nemen van extremisten en provocaties voorkomen die separatisme zouden kunnen aanwakkeren, aldus de motie. Ook moeten ze de rechten van minderheden respecteren, inclusief het recht om Russisch en andere talen te gebruiken. Rusland is opgeroepen de territoriale integriteit van Oekraïne niet te schenden.

De EU is nog steeds bereid een associatieverdrag met Oekraïne te tekenen, maar de samenwerking kan volgens het parlement nog verder reiken. De resolutie herinnert eraan dat elk Europees land tot de Europese Unie kan toetreden mits het de democratie, mensenrechten, en de rechtsstaat naleeft.

De Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) gaat dat een brug te ver. "Het is onverstandig om nu concreet over EU-lidmaatschap te spreken, omdat dit verwachtingen wekt die niet kunnen worden waargemaakt."