Eerste toeristen terug uit Egypte

De eerste Nederlandse toeristen zijn vrijdagavond teruggekeerd uit de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh. Hun vliegtuig landde iets na 23.00 uur op Schiphol. In de nacht van vrijdag op zaterdag komen vier terugvluchten aan. De toestellen brengen ongeveer 750 vakantiegangers naar Nederland.

De eerste terugvlucht was van reisorganisatie TUI. Nog voor middernacht moet een tweede toestel van TUI aankomen. In de loop van de nacht arriveren ook de klanten van reisorganisaties Thomas Cook en Skytours op Schiphol.

De toeristen komen naar huis omdat het reisadvies voor de Sinaï donderdag is aangescherpt. Er is een reële dreiging van terroristische aanslagen, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De reisorganisaties hebben contact opgenomen met de vakantiegangers die vrijdag naar Sharm-el-Sheikh zouden vertrekken. Een woordvoerster van Thomas Cook zei dat een aantal mensen heeft besloten thuis te blijven. Anderen wijken uit naar een andere vakantiebestemming. Er is onder meer belangstelling voor de Egyptische toeristenoorden Hurghada en Marsa Alam. Voor deze badplaatsen is het reisadvies niet aangescherpt.