'Commissie Stiekem geïnformeerd over belgegevens'

Het kabinet heeft de Tweede Kamer in december in het geheim ingelicht over de herkomst van 1,8 miljoen belgegevens. Dat gebeurde in de zogenoemde Commissie Stiekem, waarin de fractievoorzitters zitting hebben, meldt NRC Handelsblad dinsdag.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en een van haar ambtenaren zouden de commissie op 12 december hebben gemeld dat de gegevens door de Nederlandse inlichtingendiensten waren verzameld en met de Amerikaanse geheime dienst NSA waren gedeeld. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) was daarbij aanwezig.

Volgens NRC ontging veel aanwezigen de betekenis van de informatie. Het zou niet alle fractievoorzitters duidelijk zijn geweest dat het ging om een correctie van publieke uitspraken van Plasterk. Die zei vorig najaar dat de NSA verantwoordelijk was voor het registreren van de 1,8 miljoen gesprekken.

Plasterk kwam onlangs in grote politieke problemen toen bleek dat zijn uitlatingen niet klopten, en dat hij dat al sinds november wist. In het openbaar lichtten Hennis en hij de Kamer pas deze maand hierover in. Dat kwam Plasterk vorige week op een motie van wantrouwen te staan. Hij zou de Kamer niet goed hebben geïnformeerd.

De vraag is nu of het inlichten van de Commissie Stiekem geldt als het informeren van de Kamer. De fractievoorzitters worden via de commissie ingelicht over zaken die verband houden met de inlichtingendiensten, maar mogen daar met niemand over praten.