Slachtofferhulp pleit voor luisterplicht verdachte

Verdachten moeten verplicht aanwezig zijn als slachtoffers in de rechtszaal gebruikmaken van hun spreekrecht. Dat vindt Slachtofferhulp Nederland. Nu kunnen verdachten toestemming vragen aan de rechter om de zaal te verlaten, maar dat getuigt van weinig respect jegens de slachtoffers, schrijft de organisatie dinsdag op haar website.

Het gerechtshof in Leeuwarden gaf een moordverdachte vorige week toestemming te vertrekken uit de zaal. Dit zou in het vervolg moeten worden voorkomen, zegt Slachtofferhulp. Een slachtoffer kan zo zijn verhaal niet kwijt, wat belangrijk is voor de verwerking van een misdrijf.

Bij misdrijven waarop een gevangenisstraf van acht jaar of langer staat hebben slachtoffers spreekrecht. Ook bij ernstige mishandeling en bedreigingen mag een verklaring worden afgelegd in de rechtszaal.

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Fred Teeven (VVD) wil dat het spreekrecht wordt uitgebreid. Nu mogen slachtoffers in de rechtbank alleen zeggen wat een misdrijf met hen heeft gedaan. Teeven wil hun de mogelijkheid geven te praten over de bewijsvoering, de schuldvraag en de strafmaat.