Vijf opmerkelijke incidenten tijdens Winterspelen

De Olympische Winterspelen vieren dit jaar hun negentigste verjaardag. Sinds de eerste editie van het evenement in 1924 in het Franse Chamonix zijn het niet alleen indrukwekkende sportprestaties, maar ook incidenten die de aandacht hebben getrokken. Hieronder een greep uit de opmerkelijkste momenten uit de rijke olympische historie:

1. 1936: Mysterieus telefoontje voor Nederlandse debutante

Gratia Schimmelpenninck van der Oye was in 1936 de eerste Nederlandse vrouw die deelnam aan de Winterspelen. Het had echter maar weinig gescheeld of de alpineskiester had het Duitse Garmisch-Partenkirchen voortijdig verlaten. Vlak voor de wedstrijd kreeg de Nederlandse een telefoontje dat ze naar huis moest omdat ze de destijds strenge amateurbepalingen zou hebben geschonden. Haar vader, toevallig voorzitter van de Nederlandse sportkoepel NOC, ging op hoge poten verhaal halen bij de Duitse organisatie. Die bleken echter niets af te weten van het mysterieuze telefoontje. De concentratie van de freule bleek door het voorval zo erg verstoord dat ze slechts als veertiende eindigde.

2. 1968: Rodelrel tussen West- en Oost-Duitsland

West- en Oost-Duitsland kwamen van 1956 tot en met 1964 op aandringen van het IOC met een gezamenlijke ploeg naar de Olympische Spelen. In 1968 kwam daar verandering in en werd meteen pijnlijk duidelijk dat de onderlinge verhoudingen danig waren verziekt. De Oost-Duitse vrouwen waren bij het rodelen oppermachtig en dat frustreerde hun West-Duitse concurrentes zozeer dat ze aan de jury vroegen de sleeën te controleren. Dat had het gewenste resultaat. Bij een inspectie bleken de rodelaarsters van de DDR in strijd met de regels met verwarmde ijzers te rijden. De sleeën werden snel afgekoeld in de sneeuw, maar een diskwalificatie bleek onafwendbaar, tot grote woede van het Oost-Duitse kamp.

3. 1994: De 'aanslag' op kunstschaatsster Kerrigan

De Amerikaanse kunstschaatssters Nancy Kerrigan en Tonya Harding golden in aanloop naar de Olympische Spelen van Lillehammer als de belangrijkste kandidaten voor goud. Om de kansen voor Harding te vergroten, huurde haar ex-man iemand in die met een ijzeren staaf de olympische kansen van Kerrigan aan gort moest slaan. Kerrigan herstelde echter sneller dan verwacht van de klap op haar been. Bovendien werd de ex van Harding ontmaskerd. Omdat niet kon worden aangetoond dat de schaatsster zelf op de hoogte was van de aanslag op haar concurrente, mocht Harding toch meedoen in Lillehammer. In Noorwegen zakte ze echter door het ijs met een ontluisterende achtste plaats. Ook Kerrigan pakte de titel niet. Zij werd tweede achter Oksana Bajoel uit Oekraïne. Na de Spelen werd Harding door de Amerikaanse bond alsnog voor het leven geschorst.


De 'aanslag' op kunstschaatsster Kerrigan. (Bron: YouTube)

4. 2002: Ohno vs. Zuid-Korea

Het goud van shorttracker Apolo Ohno op de Olympische Spelen van Salt Lake City deed veel stof opwaaien. De Amerikaan eindigde op de 1.500 meter als tweede achter Dong-Sung Kim, maar de Zuid-Koreaan moest zijn ereronde abrupt staken toen bleek dat hij was gediskwalificeerd. Zuid-Korea was woedend over de beslissing van de jury en dreigde zelfs de gehele olympische ploeg terug te trekken. De revanche kwam er later dat jaar, niet op de ijsbaan maar op het voetbalveld. Toen Jung-Hwan Ahn op het WK de gelijkmaker scoorde tegen de Verenigde Staten werd die treffer door de Zuid-Koreanen gevierd door het maken van schaatsbewegingen, daarmee refererend aan het incident in Salt Lake City. Zuid-Korea stoomde onder leiding van Guus Hiddink door naar de halve finale, de VS sneuvelden een ronde eerder.

5. 2010: Foute wissel Sven Kramer

De foute wissel van Sven Kramer op de tien kilometer bij de Olympische Spelen in Vancouver ligt nog vers in het geheugen. Door een blunder van zijn coach Gerard Kemkers, die zijn pupil een verkeerde instructie gaf, dook de torenhoge favoriet na 6.600 meter de verkeerde baan in. Hij reed vervolgens wel de snelste tijd, maar zag tot zijn frustratie het goud om de nek van de Zuid-Koreaan Seung-Hoon Lee gehangen worden. Bob de Jong schoof door van de vierde naar de derde plaats. De vertrouwensband tussen schaatser en coach liep door het voorval een flinke deuk op, maar de twee besloten toch met elkaar verder te gaan en zullen in Sochi ongetwijfeld enorm gebrand zijn op eerherstel.


De foute wissel van Sven Kramer met zijn eigen commentaar. (Bron: YouTube)