Adempauze Wall Street na records

Beleggers in New York namen dinsdag in de middaghandel wat gas terug, nadat de Amerikaanse graadmeters aan het begin van de handelsdag nieuwe records hadden geschreven. De handel werd eerst geholpen door meevallende bedrijfscijfers en een positief sentiment in Azië. Later sloeg de stemming om, onder meer nadat een tegenvallend cijfer over de industrie in het oosten van de Verenigde Staten bekend werd gemaakt. Beleggers wachten nog op de resultaten van Apple, die nabeurs de boeken over het afgelopen kwartaal opent.

De Dow-Jonesindex stond kort voor de sluiting op een plus van 0,2 procent op 15578 punten. De S&P 500-index noteerde 0,1 procent in de min op 1694 punten en de Nasdaq stond 0,4 procent lager op 3584 punten. Eerder op de dag belandden zowel de Dow-Jonesindex als de S&P 500 op de hoogste standen (tijdens de handelsdag) ooit.

"De waarderingen zijn goed, er is positieve druk naar boven. Beleggers raken niet opgewonden van de bedrijfscijfers maar graadmeters blijven stijgen", aldus een Amerikaanse analist.

De stemming werd wel wat gedrukt door de industriële index van de centrale bank van Richmond. Die index kwam voor de maand juli uit op een stand van min 11, wat duidt op flinke krimp. Economen hadden juist verwacht dat de index uit zou komen op plus 9, iets hoger dan in juni.

Chemiereus DuPont kreeg er 0,1 procent bij na het bekend maken van een lagere omzet en winst. Texas Instrument steeg met 4,3 procent na meevallende cijfers. UPS meldde minder winst op een licht hogere omzet en noteerde vlak. Elektronicaketen Radio Shack leverde door winstnemingen ruim 5 procent in nadat het beter dan verwachte omzetcijfers bekend had gemaakt.

Ook kregen beleggers overnamenieuws binnen. Cisco Systems (-0,3 procent) koopt de netwerkbeveiliger Sourcefire voor 2,7 miljard dollar in cash. Starbucks maakte een samenwerkingsovereenkomst met Danone bekend. De koffieketen verloor 2 procent.

Verder profiteerde United Technologies, de grootste fabrikant ter wereld van onder meer liften en airconditioners, van een verbeterde winstverwachting en kreeg er 3 procent bij. Onlinevideotheek Netflix werd afgestraft door beleggers omdat het bedrijf niet voldoende nieuwe abonnees zou hebben gekregen. Het aandeel leverde ruim 4 procent in.

De euro was 1,3222 dollar waard, tegen 1,3212 bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie steeg 0,3 procent in prijs tot 107,26 dollar. Brentolie werd eveneens 0,3 procent duurder op 108,50 dollar.

Adempauze Wall Street na records
Adempauze Wall Street na records (Foto: ANP)