Vrachtwagens moeten GPS tegen mestfraude

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) heeft met Duitsland afspraken gemaakt over het aanpakken van mestfraude. De landen gaan samen ook de illegale handel in antibiotica en hormonen in de veehouderij tegen, meldt het ministerie van Economische Zaken zaterdag.

Mest mag niet zomaar worden gedumpt omdat dat slecht is voor het milieu. Veehandelaren die meer mest hebben dan ze zelf op hun land kunnen gebruiken kunnen daarom flinke boetes krijgen. Ze kunnen hun overschot kwijt bij mesthandelaren.

Het is nu onduidelijk wat er met de mesttransporten gebeurt zodra ze de grens over zijn. Dat moet volgens Dijksma veranderen omdat het illegaal lozen van mest onder meer de kwaliteit van het oppervlaktewater aantast. Om inzicht te krijgen in de meststromen worden onder meer vrachtwagens die mest exporteren uitgerust met een GPS-systeem.

Dijksma was zaterdag in Berlijn voor een ontmoeting met haar collega's van de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, de twee voor Nederland belangrijkste exportregio's. De 'verregaande samenwerking' onderstreept volgens haar de belangrijke exportrelatie die Duitsland en Nederland, vooral op het gebied van landbouw, hebben.