Biatlete Gasparin verrast, Sloof goed

Biatlete Selina Gasparin heeft in Hochfilzen verrassend de sprint gewonnen. De Zwitserse won met een miniem verschil ten opzichte van Veronika Vitkova uit Tsjechië en de Russische Irina Starykh.

Gasparin begon al goed aan de wedstrijd, door bij de eerste schietbeurt foutloos te blijven en de tweede tussentijd neer te zetten. In de tweede ronde nam ze wat gas terug, om zich te kunnen sparen voor de slotronde. Dit pakte goed uit, ze miste haar laatste schot maar wist toch een zeer sterke slotronde te lopen. Deze bleek goed genoeg voor de winst. Vitkova en Starykh bleven foutloos, maar waren niet snel genoeg. Vierde werd Tora Berger, die de snelste was op de ski's, maar met twee fouten net tekort kwam.

Winnares Gasparin toonde zich tegenover het Duitse ARD een zeer gelukkige vrouw: "Dit is echt waanzinnig, ik kan nog niet helemaal bevatten wat ik zojuist gedaan heb. Dit is een enorme stap voor het biatlon in Zwitserland", aldus de vrouw die vorig seizoen met een vierde plek in Östersund haar beste resultaat bereikte. "Het is ongelooflijk mooi dat alles eindelijk in één wedstrijd samenkomt, dit gaat zeker gevierd worden, want het is een heel speciaal moment voor het hele Zwitserse team."

De Nederlandse Chardine Sloof, vorige week in Östersund nog uitgevallen, deed het bijzonder goed. Als beste resultaat had de in Noorwegen woonachtige Sloof een 66e en 68e plaats staan, beiden van vorig seizoen in Sochi. In Hochfilzen bleef ze bij het liggend schieten foutloos en mistte ze bij het staand schieten één schijf. Dit bracht haar uiteindelijk op een knappe 52e plek, wat goed genoeg was om zich voor het eerst in haar carrière te plaatsen voor de achtervolging. Deze zal zondag plaatsvinden en gaat tussen de beste zestig van de sprint.